Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

posadio bih na jesen 10 ari kupine i 10 ari maline,pa me zanima da li mogu da budu zasadi jedan pored drugog ili ne mogu da budu blizu?
kada kazem jedan pored drugog,mislim na razdaljini od 4 metra?
i ako moze malo pojasnjenje u vezi toga tj. zasto ne mogu jedna pored druge,ako ne mogu?:bravo::sjasi:

Haha, to se ne zna ni kada uveliko počne branje, a kamoli sad kad cveta. Odgovor na prethodno pitanje: imamo 20 ari kupine iza kuće, a komšija 20 ari maline, ni dva metra nema između. Ne vidim da nešto smeta, sem što je naša kupina lepša, naravno... :bravo:

Evo u Sapcu izasli sa cenom maline vilamet od 155 dinara.To me podeca na proslogodisnju pocetnu cenu kupine od 50 dinara.Nesto kao sok terapija za pocetak,koliko da te osamute,da bi kasnije bio laksi za obradu.Zato bi bilo dobro da i mi budemo spremni na svasta u otkupu,jer dok nam secere vodicu ,ko zna sta se u potaji sprema.

Hteo bih da vas pitam za savet drugari. Pisao sam već da sam posadio kupine ovog proleca, jednom sam orezivao one stare koje su cvetale, pa sam neke ostavio gde nije bilo novih da izbijaju. Sad su njih većina od 70 do 100cm u Vis i neke cvetaju a neke i dalje rastu. Jel bi trebao ove sto su od metar visine a cvetaju da skratim da raste nova ili sta? Nekako mi zao da je skratim a ovoliko visoke.

Ne znam da li bih trebao sa ih sad prihranjujem kanom ili nekim drugim djubrivom?

ja ti ne bih savetovao, makar ne u većim količinama, jer prihranom ubacuješ azot, a za to je sada već kasno, tj produžićeš joj vegetaciju, a ova godina je prilično povoljna za bujanje tako da se bojim da ćeš povećati šanse da izmrzne preko zime. Ako ti se ne sviđa baš kako izgleda radi folijarnu prihranu sa 20:20:20, koncentracija 1%. Pozdrav

Imam mlad zasad kupine cacanke, sadjen na prolece, odlicno se primile sadnice, kupine su vec narasle 1,5 do 2m. Dal da postavljam sad zicu i stubove ili mogu na prolece, vidim na predhodnim postovima da kazete da zbog mraza je bolje na prolece inace stubovre i zicu sam vec kupio?

Zdravo svima,imam par redova kupine koji mi nisu baš veseli, kao da im fali prihrane, pa sam hteo da ih zalijem rastvorenim djubrivom. Đubrivo sam rastvori u koncentraciji od 0.1 % ali ne znam koliko smem vode da saspem za struk kupine. Sa sistemom kap po kap nije problem, ali ovako jeste. Pa ako moze neki savet?

Drugari na koliko razmaka treba da budu stubovi u kupinama, poceo sam da spremam pa ne znam koliko ce mi trebati ? Svi mi govore razlicito ?

U redu razmak 6 metara a razmak izmedju redova u zavisnosti čime ćes obradjivati medjuprostor. Nemoj manje od 2,5 m, najbolje 3m

Alene to nije zakonom propisano , 5 do 6 metara zavismo od konfiguracije terena ...

Posadjene su one na 2,5m razmak redova. Neki mi kazu treba na 3-4m u redu jer je teza od maline pa hoce da lomi kolje. I ja mislim da je dovoljno na 5m

Pozdrav. Spremam se za 30ari kupine. Pare su na gomilici.
Ne mogu da se odlučim za koju Lohnes ili Čačansku?
Prijatelj me savetuje da uzmem Lohnes jer je bolja cena :sta:

Ово је прва година мојој Чачанки посађена пролетос. Да ли ове године треба орезивати или прскати бакром пре снега? И шта треба радити на пролеће следеће године?

Nazad
Vrh