Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Da možda ne preterujete sa azotom?

:cao: pozdrav ljudi, nova sam na forumu i izvinjavam se svima mnogo sto upadam na post ali trenutno jos ne mogu da otvorim novi a ova tema je najbliza onome sto me zanima, jos jednom izvinite na upadu. naime imam problem sa zasadom kupinjaka (80% torn free, 10% cileanska okrugla i 10% ''crni saten'') u kupinjaku imam navodnjavanje kap po kap, cesto dobija prehranu preko lista i umerenu kolicinu djubriva, medjutim vec par godina 60-80% roda mi ne uzri pa me zanima sta bih mogla da uradim po tom pitanju i cime bih mogla da prskam kupinu da joj ubrzam zrenje? cula sam da ima takvih preparata ali ih jos uvek nisam pronasla, tj nisam uspela da ih pronadjem. hvala vam svima i svaki savet je dobro dosao jer ukoliko se situacija ponovi i ove godine bicu prinudjena da izvadim zasad ::pomoc:;

http://www.fb.org.rs/upload/content/Tehnologija_proizvodnje_kupine.pdf

Prekjuce koncano postavih stubove i zicu za dva reda kupine cacanke posadjene proslog proleca, od 40 sadnica dve se osusile. Vezivao na dve zice, prva na 90cm druga na 190, i vrhove pustao jos nekih 20cm i kratio. Vecina sadnica ima jedan glavni izdanak i vise bocnih, neki bocni su oko 50 cm i njih sam kratio na oko 20cm, a neki bocni su bas dugacki, 3-4 m i njih sam podizao do gornje zice i kratio, ali je problem sto su takvi bocni bas tanki, kao prutici. Pitao juce jednog rodjaka iz Zupe koji radi kupinu za to sta sam uradio, on mi savetuje da te tanke bocne skratim na prvu zicu jer nema svrhe da budu 2m ako su slabi, i drugo za ove bocne koje sam kratio na 20cm kaze da on to krati na 2-3 pupoljka i da smanjim njihov broj po sadnici takodje na 2-3. Sve to ima meni logike jer biljke su mlade i ne treba ih opterecivati, slazete li se sa njegovim savetima?

Ево и ја. Хтео сам багремове стубове чак и наручио, цену договорио, али продавац те сутра ћу, сутра, пролонгирао и мени пукао филм и одустанем. Купио пластичне цеви водоводне фи 120 мм, разрезао по дужини довољно мало да бетон уђе.. нисам биноре већ класика шипке и узенгијице. Жице у три реда. Поцинкована жица 3 мм цена у кг 150 дин.. Сад правим стубова имам нешто мало и малина.

Jel moze neka foografija od nacina pravljenja stubova... Razmisljao sam da na slican nacin i ja pravim stubove...

Милоше ево фотографија како сам ја радио. Вероватно би могао и систем са шелнама и прорезом (или без њих) па да се цев постави вертикално и горе налива бетон кроз отвор, тако би било више глаткији бетон.. но ја тако нисам хтео. Ти види па примени и модификуј како мислиш да је најбоље. Калуп пре бетонирања очисти и само малкице уљем намажи. Ја сам на врх штапа привезао сунђер. Нисам хтео да бушим стубове за жицу већ сам са стране варијанту са квачицама од поцинк. жице. Кликни да видиш веће фотке. После наливања лепше изравнај бетон ја баш и нисам имао стрпљења. Стубови су 2,5м.. по метра у земљу.

xsale

Pozdrav,posadio sam jesenas 100 m duznih loh nesa,kao da nista ne nice,kada sam pre neki dan izvadio prijatelju 5 kom iz korena su izbila po dva bela izdanka.Da li su to buduca stabla?

Милоше ево фотографија како сам ја радио. Вероватно би могао и систем са шелнама и прорезом (или без њих) па да се цев постави вертикално и горе налива бетон кроз отвор, тако би било више глаткији бетон.. но ја тако нисам хтео. Ти види па примени и модификуј како мислиш да је најбоље. Калуп пре бетонирања очисти и само малкице уљем намажи. Ја сам на врх штапа привезао сунђер. Нисам хтео да бушим стубове за жицу већ сам са стране варијанту са квачицама од поцинк. жице. Кликни да видиш веће фотке. После наливања лепше изравнај бетон ја баш и нисам имао стрпљења. Стубови су 2,5м.. по метра у земљу.

Svaka cast odlicno uradjeno! Imam jeftinu varijantu za bagremove stubove...ali ako ta varijanta ne uspe, kao sto obicno i bude kada je jeftino... Sleduje izlivanje stubova kao kod tebe... Bas mi se svidja, odlicno je!

Багрем изађе јефтинији са пречником истим. А пошто сам ја хобиста 80 садница мени не игра улогу баш.
---------
Шта мислите да ли би ваљало (у спречавању корова) да се око биљке на земљу стави најлон? Ем коров не би растао, ем би влагу задржавао, ем би било мање пламењаче.

To se i radi, tačnije govori se o tome :) Primer ti je jagoda, možeš slobodno da staviš.

Moze li neko da mi objasni kako se dobijaju sadnice kupina za jesenju sadnju, za prolece znam sami vrhovi se zabadaju u zemlju i pustaju zile a za jesen nemam pojma?

Чак и да не забадаш добићеш саднице прва лига (као што и јагоде раде) али опет сигурније да забодеш. Ја сам прошле године посадио саднице и пошто нисам имао стубове купине нарасле много у лето и нормално где ће него пале на земљу. У јесен сам ставио привремене кочиће да имитирју стубове, ону манилу, ванилу развукао.. и да би их повезао и усправио ластаре, секао и добијао екстра саднице. Било их је преко 200 на мојих 80-ак садница. Нисам знао где ћу са њима па сам их разделио, а нешто мање попунио ред где било сувих.

- - - - - - - - - -

Појављује ми се жућење листа које мислим неће стати ширити се ако не спречим. Зашто жути а видим на ободима кафени се.

Poslednja izmena:
Ovo izgleda kao nedostatak gvožđa, baš je u ovoj temi ona devojka pisala o tome i čime je zalivala i rešila je problem, ne znam samo na kojoj stranici.

Да, нашао сам, пар страница уназад. Она је решила Секвистерне препаратом који је веома скуп али видим делотворан. Пошто сам имао кући већ Вуксал феро, а њега је и Деда Лала препоручио, опрскао сам па ћу видети да опет за који дан поновим. Морам и да видим кроз корен неку прихрану. дал 20:20:20 или 14:11:25 ? Имам их на лагеру.

Dobro vece,
Stole da napisem ovde da vide i ostali. Na strani 29 se nalaze poruke gde sam imala isti problem sa kupinom. Preko lista sam koristila Slavol i Bajkal (EM-tehnologija). Samo ne secam se koja koncentracija, pise sigurno na preparatu. Pozdrav.

Добро вече и теби. Хвала ти на одговору. Може ли се Славол и Бајкал заједно или си одвојено?

Nazad
Vrh