Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

To je kombinacija iz kataloga za 2010 godinu gde preporucuju i Galmin zbog pojave grinja, a glasi Bakarni oksihlorid 50 0,5% ili
Cuprozin 35 WP 0,35%
+
Galmin 1-2 %
+
Cipkord 20 EC 0,03%
ili
Plavo ulje 2-3%
Posle su narednih godina menjali ali ja sam ovim zadovoljan.

pre svega da odgovorim na pitanja o stubovima sa predhodne strane;
posto sam stalno na gradilistima raspitivao sam se o betonskim stubovima (za ogradjivanje vocnjaka), i majstori i inzenjeri mi kazu svi istu pricu. beton upija vodu i u vreme mraza ta voda sirenjem ga iscepa izutra. pa izgleda kao da se drobi/raspada.. zato se beton lakira.
kada sam racunao koliko mi treba za betonske stubove,hteo sam sam da ih lijem, izaslo je otprilike da bi me stub kostao oko 800din. jedan dzak cementa bi isao na 3 stuba.. ne secam se detalja,verovatno sam racunao da visina bude 2,5m,armatura 6mm itd. i naravno bez lakiranja. lak je skup k'o otrov.
stubovi bagrema maksimalno 2e i to crnog. onaj beli koji raste u vojvodini nije toliko dobar,truli posle 10ak godina. ali i on je svakako bolja varijanta u odnosu na betonske.

posadio bih 20-30 sadnica kupine,za licne potrebe. volim i sveze a i slatko.. toliko sam procitao na ovim stranama da iskreno ne znam sta da mislim.
cacanska kao najbolja ali truli. ove fensi su kao osetljive.
sta mi je najbolje da posadim ? i gde da kupim ?

zdravo ljudi jas sam iz makedonije bavim se vocarstvo uzgajamjabuke pa hteo bi da probam sa kupinom hacu podignuti jedan mali kupinjak na 10 ara pa interesuje me koja sorta je najbolja da bude bez bodljama i dali se moze saditi sad u prolet.

Hm svaka ima svoje mane i prednosti , a biras je po onom sat ti odgovara.
E pitanje sad, komsija mi se danas pozalio na rdju u kupini posto on nije tretirao to nikako to mu je otislo i na listove Od prosle godine. Je l sme sad to da tretira ili ne?

Ok,
2anenyre.jpg

vy3e7eta.jpg

Kod mene je ovako stanje na pola kupinjaka, dok druga polovina tera sporije. Prskano je jednom plavim uljem sta sad preporucujete u ovoj fazi? :) pozz

Kod tebe je bas krenulo,ako se ovako nastavi bice berba u drugoj polovini juna.Meni je vise izlistala tornfree od cacanske rane,sto je malo nelogicno.Sto se tice prskanja ja planiram da je isprskam tiltom ovih dana.

Drugari, ajde da ponovim pitanje: Treba li kratiti novozasadjene kupine ( prosle nedelje posadjene), krenuli su listovi, i da li treba sada necim da ih prskam, i treba li da ih prskam uopste u prvoj godini? Hvala unapred :)

Jeste pola kupinjaka tera ko blesavo dok druga sporije. Juce sam trazio neki program zastite za kupinu ali smesno je koliko je malo kataloga za ovu godinu. Agromarket ima jedan pa sad ne znam da li da se pridrzavam njega.

Ja moje nisam dirao nista jer sta imas da je skracujes kad je ionako mala. Mozda kasnije kad isteraju lastari za sldecu godinu. A zasticujes ih kao I staru da bi bili zdravi lastari za sledecu godinu. Takodje djubrenje I kopanje je obavezno.

pre nego izbrisem profil da se izvinem mom priljatelju oktopodu,a posto vidim da toliko potencira bakar,galamin a vidim bavise vocarstvom...brate nabavi creozan ima ga u bosnoj u prodaji nista bolje ne cisti voce od njega.uskoro ce jos neki preparati biti zabranjeni a neki novi stici.
ivinjavamse I svim koe sam na bilo koji nacin uvredio,ovim koji u me izbacili iz takta uskoro ce stici zaluzena kazna :)))
iskreno nikad nisam mislio a cu se baviti sa ovim,ali nekako se opustim kad odemu brdo I zezam se sa ovim.
nit sam nest pamean svemu,ali ima neko iskustvo a I zadnje pitanje uvezi malina namerno sam postavio dab neki n
esto naucili
nadam se da postoji opcija brisanja profila a uskoro sa novim.

Ne znam oko čega se izvinjavaš i ne moraš da brišeš profil niti znam šta te uhvatilo. Ja ništa ne potenciram, samo sam napisao da je dečko u plavo ulje još dodavao ulja i bakra, stvarno ne razumem ni reč šta si hteo reći u poruci, nit te znam nit išta.

pre svega da odgovorim na pitanja o stubovima sa predhodne strane;
posto sam stalno na gradilistima raspitivao sam se o betonskim stubovima (za ogradjivanje vocnjaka), i majstori i inzenjeri mi kazu svi istu pricu. beton upija vodu i u vreme mraza ta voda sirenjem ga iscepa izutra. pa izgleda kao da se drobi/raspada.. zato se beton lakira.
Знаш како ја радим.. у калуп ставим најлон, а кад стуб извадим ко лаком премазан, нит поре, нит рупице.. :osmeh: Објављујем рат мразу само нек се зна.. :haha:

Од 75 садница само се 4 нису примиле, данас посадих и нове 4.. тако да је све комплето.

Ne znam oko čega se izvinjavaš i ne moraš da brišeš profil niti znam šta te uhvatilo. Ja ništa ne potenciram, samo sam napisao da je dečko u plavo ulje još dodavao ulja i bakra, stvarno ne razumem ni reč šta si hteo reći u poruci, nit te znam nit išta.
ne moze profil da se izbrise
saki preparat ima svoju namenu I svoj sastav
ovoprskanje sa ujima I bakrom se izvodi radi ciscnja vocaka
kreozan e ubedljivo najboli za ciscenje vocaka I tu je ne prevazidjen
kod nas je zabranjenali ga ima u bosnoj
koliko sa upoznat jos mnogi preparati tokom ove a I iduce godine bice zaranjeni
iskreno u toku sam sa vecinom vocarske I povrtarske proivodnje I zgranut sam kolikose sve prska
znam I da se pre 30 godina za to sve nije znalo
em sto sebe trujemo kad prskaomo I taj kupac neko jede to
odgovorno tvrdim da ne postoji nista sto nije ne prskano,mislim u komercijlnoj proizvodnji.
posto I dosta obilzim zacudim se kada negde zabitim nadjm da ljudi I bezhemije rade normalno
alikoce rizkovti ko toliko mnogo ulozi I o togmu zavisi egzistencija
gledao sm I mnoge vocnjake koje je boles opustosila

OK, ne znam ni što bi brisao profil niti mi je jasno šta si hteo reći, nije ni bitno.

U pravu si za prskanje, toga ima svuda, mnogi ljudi čim vide neki problem pitaju sa čim da prskam a problem je ko zna koje prirode...

Juce sam gledao, i nisam vidjao nikakve gusenice. Moracu detaljnje da pregledam kupinjak...

Nazad
Vrh