Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Evo jednog normalog korisnika ovog sajta.Hvala, to sam pitao.Jer neko kaže da Čačanka jeste dobra, neko kaže da nije dobra za vino.
Кажу управо да јесте, да има већи постотак шећера например од Тонфри и даје више алкохола. Ако сам добро разумео. Чачанка одлична за вино сви хвале.

Pozdrav svima. Imam plac od 12 ari pored kuce, prosle godine na pola placa nasuto 4 kamiona tenje, izorano i posadjena psenica. Ovog leta, posle zetve, ogradio sam, rasturio 1 traktor stajskog djubriva na prvoj polovini (6 ari) -tu cu saditi bastu, a na drugoj polovini nasuo 2 kamiona tenje i u tom delu posadio 15 vocaka 4x4m razmak. Znam da je veliki razmak, ali posto nisam strucnjak neki za orezivanje nek imaju mesta. E sada u produzetku tog malog vocnjaka zelim da posadim kupinu, cacansku bestrnu, i to odprilike oko 15 metara red u duzinu sa razmakom 1,5m izmedju sadnica, ali bih zeleo da razmak izmedju redova prati razmak vocaka, dakle da se redovi gadjaju da bude estetski lepo ali vidim da svi kazu da je medjuredni razmak kupine max 3m. Da li ce biti problem staviti medjuredni razmak 4m, inace planiram izmedju redova kako u vocnjaku tako i u kupinjaki da posadim travu ili detelinu, i samo rucno okopavanje niz red. Drugo, da li je dobro ili nije sto je zemlja za kupinu sada izmesana sa tenjom, mislim rastresitija je? I konacno, da li pri sadni kupine u rupu da stavljam stajsko djubrivo kao sto sam stavlja pri sadnji vocaka? Pozdrav

Imam kupinjar koji je zapusten.E sad resio sam da ga orezem i sredim.Nije prskan nekoliko godina i ja sam izasao iz svega toga,a ovde nema velikih povrsina i slabo se ko razume u zastitu.Cime treba sada isprskati da se uspe srediti koliko toliko stanje?Ima ljubicaste pegavosti oho ho a i verovatno neko gljivicno obolenje..Kupina je inace krenula,a dok se ne oreze ne moze se isprskati.

JuRa,isto kao i ja,
stric ima nekih 40 metara kupine,uz ogradu,a nije je gledao,pa sada muke,isto ima ljubicaste pegavosti,danas sam stare kupine izneo,i orezao kupinu i,mada se dosta izgubila,voleo bih da uredim to da lici na makar dobar kupinjak
Zato,pomoc,sa cime prskati i prihraniti?

Ja sam juce posadio oko 20 ari kupine, i sada trazim djubrivo koje da koristim. Da li ima neko iskustva sa slavolom?

Slavol se koristi u kombinaciji sa stajnjakom i ostalim organskim otpadima.Nadjubris sa time i posle slavol potpomaze da se to razgradi i usvoji.Hemija i slavol nisu bas u ljubavi.

Ima li neko iskustva sa rasadnikom IPTCH-VILAMET od Dr Miloljuba Stanisavljevica,kakve su njegove sadnice, citao sam nesto da je 2002 nekog zeznuo sa 10000 zarazenih sadnica maline, valjda je do sada naucio da radi, sadnice sertifikovane ali sad se dosta trazi loh nes pa mozda hoce i da zavrnu da pomesaju sa cacankom koja je 3 puta jeftinija?

JuRa,isto kao i ja,
stric ima nekih 40 metara kupine,uz ogradu,a nije je gledao,pa sada muke,isto ima ljubicaste pegavosti,danas sam stare kupine izneo,i orezao kupinu i,mada se dosta izgubila,voleo bih da uredim to da lici na makar dobar kupinjak
Zato,pomoc,sa cime prskati i prihraniti?
ima li koga da pomogne?

Juce pred mrak poceo i jutros zavrsio sa sadnjom, posadjeno 900 sadnica, od jutros neka sitna kisa padala, kad sam zavrsio posle nekoliko sati pojacala kisa, taman kako treba. Jel bi trebao da bacam sta od vestaka sada, pri sadnji sam samo stavljao zgorelog stajnjaka po saku-dve oko sadnice. Uskoro ce mi stici cisterna pa razvodim sistem kpk i pusam kroz vodu sta joj treba.

Juce pred mrak poceo i jutros zavrsio sa sadnjom, posadjeno 900 sadnica, od jutros neka sitna kisa padala, kad sam zavrsio posle nekoliko sati pojacala kisa, taman kako treba. Jel bi trebao da bacam sta od vestaka sada, pri sadnji sam samo stavljao zgorelog stajnjaka po saku-dve oko sadnice. Uskoro ce mi stici cisterna pa razvodim sistem kpk i pusam kroz vodu sta joj treba.

Na kojem si rastojanju u redu i medjuredno sadio, i ako nije tajna koje sorte

Čuo sam da ovčuji stajnjak nije dobar za kupinu, jer se stvaraju neki crvi koji kasnije nagrizaju koren kupine.da li je to tačno?

Na kojem si rastojanju u redu i medjuredno sadio, i ako nije tajna koje sorte
Sadio sam Loh nes, razmak 2,5x1m.

- - - - - - - - - -

Danas mi stigao rezultat analize zemlje, kazu mi da je sve dobro samo malo fosfora fali, reko opet da pitam vas zna li ko jel ovo dobro za kupinu
pH - u KCl 5.10, u H2O 6.26
CaCO3 0.50%
Humus 3.76%
Ukup. N 0.257%
Al-P2O5 4.8 mg/100g
Al-K2O 13.2 mg/100g
Plasti-cnost 65.69%
Ja cu djubriti i stajnjakom a oni su mi dali preporuku da u prolece dajem 8-11-23 i u cvetanju 11-11-21, znaci najvise kalijuma, kazu da kupina ne voli dosta kalijuma.

Sadio sam Loh nes, razmak 2,5x1m.

- - - - - - - - - -

Danas mi stigao rezultat analize zemlje, kazu mi da je sve dobro samo malo fosfora fali, reko opet da pitam vas zna li ko jel ovo dobro za kupinu
pH - u KCl 5.10, u H2O 6.26
CaCO3 0.50%
Humus 3.76%
Ukup. N 0.257%
Al-P2O5 4.8 mg/100g
Al-K2O 13.2 mg/100g
Plasti-cnost 65.69%
Ja cu djubriti i stajnjakom a oni su mi dali preporuku da u prolece dajem 8-11-23 i u cvetanju 11-11-21, znaci najvise kalijuma, kazu da kupina ne voli dosta kalijuma.
Dobro je što si uradio analizu zemljišta da bi znao šta mu je potrebno,a ne da lutaš napamet. Mada je kupina (vrzina) voćka koja ne zahteva iole plodno zemljište.
Što se tiče kalijuma, ako si čitao literaturu o kupinama, skoro svaki tekst počinje rečenicom "kupina je kalijumova biljka" što znači da tokom vegetacije troši dosta kalijuma. Đubrivo 8:16:24 (voćar ili voćkal), tako ga mi zovemo, baca se u jesen jer je tom đubrivu potrebno 4-5 meseci da ga zemlja razgradi. Kalijum ćeš nadoknaditi prehranom preko lista u toku vegetacije. Moj ti je savet da sad ništa ne diraš što se đubrenja tiče. Razvuci kpk ako imaš i uživaj.

Ево посадио сам Чачанку, скратио саднице на неколико пупова, око 20 цм изнад земље. После садње када је следеће орезивање?? Има ли негде на нету или књижари какво добро илустровано упутство гајења купине, дакле све од орезивања до прихране.. Имам књижицу Евице Мратинића али није нешто.

Nazad
Vrh