Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Druze evo ti link koji sam ja nasao o sadnji kupine
http://www.fb.org.rs/upload/content/Tehnologija_proizvodnje_kupine.pdf
a imas i ovde nesto malo http://www.ekapija.com/website/sr/p...pine-Postavljanje-zasada-i-priprema-zemljištaKoji si razmak pravio i koja cena sadnica? Ja planiram nekih 50-tak sadnica da posadim pored kuce cisto za sebe, nasao sam po 35 dinara Torn free i Cacanku 60dinara. Koja bi bila pogodnija za ravnicarski deo , pored Zapadne Morave? Pozdrav

- - - - - - - - - -

Ove moje sadnice su bas male i tanke, vlasnik rasadnika kaze da su one razvijene iz semena, sad su posadjene i visina je od 10 do 25cm, na nekima se po neki list susi i na nekima je crvenkast, jel to normalno, reko da nije kakva bolest sto se sule listovi.

Koji si razmak pravio i koja cena sadnica? Ja planiram nekih 50-tak sadnica da posadim pored kuce cisto za sebe, nasao sam po 35 dinara Torn free i Cacanku 60dinara. Koja bi bila pogodnija za ravnicarski deo , pored Zapadne Morave? Pozdrav

- - - - - - - - - -
Посадио сам 75 садница у једном реду. Размак 1 метар. Планирам бетонске стубове на размак од 5 метара, а на сваких 25 садница ћу оставити пролаз између стубова 60 цм да се може пролазити и евентуално косачица проћи. Ја живим у равничарском крају и плаћао сам по 50 динара, нашао преко огласа. По положају пупова види се да је радио саднице забијањем врхова ластара у земљу и тако закорењивао. Е сад не знам да ли се то зове систем "положеница" или некако друкчије.

Да ли треба прскати саднице на бази бакра, пошто сам одсецао врхове?

Doslo vreme u kupinjak da se krene.Ja dosad nisam nista radio ,osim sto sam danas poceo da skidam kanape koji su mi ostali od prosle godine,ali me istera kisa.Inace sam jesenas iskrcio proslogodisnju kupinu.Sudeci po mladarima rod bi trebao da bude dobar,ali kod kupine se nikad nezna.Moze da bude prejako sunce pa da sagori ili mnogo kise u berbi pa da satrune ili ima losu cenu.O

Посадио сам 75 садница у једном реду. Размак 1 метар. Планирам бетонске стубове на размак од 5 метара, а на сваких 25 садница ћу оставити пролаз између стубова 60 цм да се може пролазити и евентуално косачица проћи. Ја живим у равничарском крају и плаћао сам по 50 динара, нашао преко огласа. По положају пупова види се да је радио саднице забијањем врхова ластара у земљу и тако закорењивао. Е сад не знам да ли се то зове систем "положеница" или некако друкчије.

Да ли треба прскати саднице на бази бакра, пошто сам одсецао врхове?

pozdrav,blizu ti sadnice, najmanje si trebao 1,3m jedna od druge,ali mozda ti se ta sadnja pokaze bolja.nema potrebe da prskas sa bakrom, sadnice su ok tako se i proizvode,samo ne znam koja ti je sorta a najverovatnije cacanka po ceni bih rekao,POZDRAV ZA SVE KUPINARE

- - - - - - - - - -

Sadio sam Loh nes, razmak 2,5x1m.

- - - - - - - - - -

Danas mi stigao rezultat analize zemlje, kazu mi da je sve dobro samo malo fosfora fali, reko opet da pitam vas zna li ko jel ovo dobro za kupinu
pH - u KCl 5.10, u H2O 6.26
CaCO3 0.50%
Humus 3.76%
Ukup. N 0.257%
Al-P2O5 4.8 mg/100g
Al-K2O 13.2 mg/100g
Plasti-cnost 65.69%
Ja cu djubriti i stajnjakom a oni su mi dali preporuku da u prolece dajem 8-11-23 i u cvetanju 11-11-21, znaci najvise kalijuma, kazu da kupina ne voli dosta kalijuma.

pozdrav,dobra je analiza i ja sam,samo sto vidim da i tebi napisali 8-11-23 a to ima yara djubrivo i to sam kupio pa cu da vidim mada koliko sam citao analizu su radili bzv ono sto je drzava placala tako da su isforsirali pojedina djubriva,

Планирам бетонске стубове на размак од 5 метара, а на сваких 25 садница ћу оставити
Koliko plaćaš te betonske stubove?
Gledao sam kod komšije, na selu..u dvorištu mu bagremova bandera, nisu mogli da je izvade iz zemlje..pa je presekli 1965.godine, još zvoni kada je udariš.
Beton bi se od tada sam od sebe istrošio.

Gledao sam kod komšije, na selu..u dvorištu mu bagremova bandera, nisu mogli da je izvade iz zemlje..pa je presekli 1965.godine, još zvoni kada je udariš.
Beton bi se od tada sam od sebe istrošio.

betonski stubovi crpe vlagu iz zemlje tako da se bagremovo bolje pokazalo,jedino sto su lepsi betonski a bagremovi su 1,5e

pozdrav,blizu ti sadnice, najmanje si trebao 1,3m jedna od druge,ali mozda ti se ta sadnja pokaze bolja.nema potrebe da prskas sa bakrom,
Ако су близу пустићу их да иду у висину па ћу ту добити простора. :osmeh:

Правићу их сам. Купити готове биноре (што иду за ферт гредице), мало шљунка и направити јачу марку бетона. Што се тиче дужине века трајања багремови вероватно јесу дуговечнији али ни бетонски нису безазлени. Имам бетонске стубове за винову лозу старе 21 годину и нема знакова распадања ни пукотина.

betonski stubovi crpe vlagu iz zemlje
Близу ми је бунар тако да о томе нећу бригу водити. Поздрав

Poslednja izmena:
društvo da vas pitam,drug mi dao reznice kupine 30-40sm e one su pustile listiće još se nisu otvorili drzim ih u vodu da puste koren tako mi reko ali od koren nema ni k,daliće da puste koren ili da ja to bacim,već ih 20ak dana tako čuvam,dal je čačanka ili tornfri ni on nezna uglavnom nema trnje.

Baci to,tako se ne razmnozava kupina i imace najverovatnije trnje ako uspes da je posadis.Otidji kod njega i iskopaj par sadnica.

Bakarni oksihlorid 50 0,5% + Galmin 1-2% + Plavo ulje 2-3% Ova kombinacija je protiv ljubicaste pegavosti,susenja izdanaka,antraknoza i grinja.

- - - - - - - - - -

Za pocetak cvetanja folijarno Foligal Bor 0,15-0,2% od Galenike ili Fitofert HumiStart 0,5% + FitoFert 20 20 20 0,5% folijarno od FitoFert-a. Koncentracija ja na 10l.

Jel m ineko moze reci kad treba sadnicama da skinem vrhove jer se na vecini fornji deo susi a na dnu pocinju novi listici ?

Krajem novembra posadim kupine ,sa bodljama ,sorta ''brombi delikado''.Na svima su se pojavili pupoljci ,kada je krenula vegetacija.Danas sam primetio da se dosta njih osusilo.Mozete li mi reci sta je uzrok?

To je kombinacija koju preporucuje strucna sluzba Galenike.Meni licno daje dobre rezultate, moguce je da i preteruju zbog prodaje preparata.

Nazad
Vrh