Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Ja pocinjam ono sto mi je ostalo po Trivundanu,ako bude bez kise.Kako izgleda ,ima li bolesne.Kod mene pupci izgledaju kao da ce za nekoliko dana da krenu.

Pa koja je najbolja?
Најбоља за шта? За вино, мање осетљива на болести, која боље подноси транспорт, и др... Можда не знам одговоре али те усмеравам да будеш одређенији да би те људи разумели. Поздрав..

Pa koja je najbolja?Nemam vremena za listanje 23 stranice.Ako je tako veliki problem da se kaze?
Čačanska bestrna?Neki kazu jedno,drugi drugo.Šta je istina?

To ti ne može niko odgovoriti, isto kao da si pitao da li je bolja crnka ili plavuša, sve zavisi od ukusa. Svako od nas ima razloge zašto gaji određenu sortu. Ja sam o svojim razlozima već pisao, ako te interesuje možeš pročitati na nekoj od prethodnih stranica. Ti nemaš vremena da čitaš, a zahtevaš od drugih da pažljivo pročitaju tvoj post i daju odgovor, moram priznati prilično drsko od tebe.

To je obično pitanje i jedan običan odgovor.
I ti si odgovarao,odgovaras i dalje..samo ne vidim čemu?

- - - - - - - - - -

Dakle, pošto smo saznali da od grupice umišljenih kupinara nije moguće doći do zaključka koja kupina je najbolja na proizvodnju domaćeg vina, interesuje me da li ovde postoji neko ko je od svoje kupine proizvodio svoje vino i od koje sorte kupine?

Ja pocinjam ono sto mi je ostalo po Trivundanu,ako bude bez kise.Kako izgleda ,ima li bolesne.Kod mene pupci izgledaju kao da ce za nekoliko dana da krenu.
Hvala Bogu bolesti nema za sad.I kod mene su pupci u slicnom stanju,jos ako nastavi vreme kao sto je danas bilo,nece biti dobro,jer baba marta uvek moze da premesti berbu iz avgusta u mart

Danas bio u kupinjaku i na nekoliko mesta sam na lastarima video crne tacke.Pre par dana sam isto tuda prolazio i nije bilo ni jedne.Prskao sam dva puta u toku ove " zime" bakrom i blo se bas dobro ocistilo,ali evo krece ponovo.pegavost,a verovatno ce i grinja jos malo,ako vec nije

Здраво ХСале и сви купинари, шта мислите колико морам да одмакнем од међе саднице купине приликом садње. Не знам колико да увучем јер до сад нисам никад видео уживо колико се купине разбујају у летњем периоду па не могу да проценим. Не бих первише а ни премало. Башта широка око 14 м па ми треба простора и за друге културе кромпир, зелениш, паприке, парадајз... а опет не бих ни премало да немам простора за ходање са стране где је комшија. Комшија је увукао код себе јер целу дуж има лозу виноград... Тако ја бих ишао уппредо са своје стране купине.

Pozdrav kupinari bavim se jagodom ali bih posadio i nekih 50 sadica kupine za probu za kucne potrebet vino,dzem itd sadnice sam obezbjedio u jednom rasadniku pa me interesuje koliki bi bio prosjecan prinos po sadnici u punom rodu da znam da li mi je dovoljna ta kolicina.Inace sam iz Bosne gdje i nema nekih ozbiljnih uzgajivaca bar sto ja znam u mom kraju pa ako bude neko pozitivno iskustvo sa ovom malom kolicinom mozda se i prosiri proizvodnja ;-)

Da se nije namirisala kakva cijena kad se toliko sadi :D????
nista se ne prica o ceni, ali zanm da je jedna hladnjaca prodala 20000 sadnica loh nesa i prave ugovor da im ta hladnjaca da sadnice a oni vracaju kroz rod kupine. otvara se jos novih hladnjaca, znaci bice potraznje a i na dnevniku sam slusao za Rusiju povecavaju izvoz samo treba imati kolicine sto vise.

Poslednja izmena:
Znam da su se prosle godine otkupljivale za Ruse i slale u svezem stanju.Sto je za mene bilo i ostalo nezamislivo te kupine su stigle u Rusiju i prodale se.Rus zadovoljan kaze ove godine jos vece kolicine ce uzimati.Sta ce biti od toga videcemo.A sa sljivom je kaze puko skroz.Meni je bilo logicnije da bude kontra ali.....
Ja krecem u rezidbu,valjda cu stici da je orezem.
@stole77 ja sam povukao 1m od sinora i sasvim je dovoljno.Mislim da bi manje od toga mozda pravilo probleme sa komsijom.
Pravio sam vino od cacanke ito po sledecem receptu......100kg kupine 35kg secera i 35 litra vode.Vino je bilo ekstra,ali da napomenem da nisam probao po drugim recepturama tako da sa te strane ne mogu da uporedim.Verovatno ima i boljih recepata.

Evo jednog normalog korisnika ovog sajta.Hvala, to sam pitao.Jer neko kaže da Čačanka jeste dobra, neko kaže da nije dobra za vino.

Ја сам у јесен 2012. посадила 10 комада чачанке. Из сваког корена су истерале по 1 прут. Сад бих требала да их орежем. Хоћете ми, молим вас, рећи на коју висину да их орежем?

Nazad
Vrh