Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Dobro je da se sadi,jer svake godine dosta i propadne.A loh Nes je kupina koja ima dobru cenu ako se izveze sveza pa je neophodno da je ima vise da bi bili zanimljivi i sa kolicinom.Ovo opet nije iz moje glave vec iz onog sto sam cuo.Ali cinjenica je da nismo toliko daleko od evrope da nebi mogli da izvozimo svezu malinu i kupinu,kao sto se iz Meksika izvozi za SAD.Dali neznamo ili bi to ugrozilo nekoga neznam,pretpostavljam da bi .Ipak logicno je da sveza vocka postigne bolju cenu.To je sa cacankom koju ja imam neizvodljivo.

Meni kupina dosta vise odgovara od maline jer mi stize posle pripreme sena za krave i baliranja, opet se nadam da ce biti dobro cim se otvaraju nove hladnjace .

Поздрав драги купинари, можете ли ми казати која сорта купине је најбоља за прављење вина а има се та сорта купити у Србији, и колико угрубо треба кг купина да би рецимо направило 50 литара вина.

На којем размаку у реду се сади Чачанка? неко каже 50 цм, а неко и 150 цм? Зашто толико велике разлике у размишљању а богами и центиметрима.

Ako sadis na 1.5m onda vezujes tri kupine iz jednog cokota a ako sadis na 0.5m onda jednu samo vezujes... Kada sadis na 0.5 imas mnogo vise posla oko ciscenja ali i veci prinos... Sve zavisi od tvoje volje

Ne samo po tome, vec i po prinosu. Po meni najpre hladnjacari treba da prepoznaju nove sorte.
(Cacanka manje gubi boju, ako se bere potpuno zrela i ako se prihranjuje kalcijumom.)

Cacanka ne moze da se koristi kao konzumna kupina i tacka... Sreca je da je nasla primenu u medicini i proizvodnji boja pa ke trazena inace...

Ako sadis na 1.5m onda vezujes tri kupine iz jednog cokota a ako sadis na 0.5m onda jednu samo vezujes... Kada sadis na 0.5 imas mnogo vise posla okо ciscenja ali i veci prinos... Sve zavisi od tvoje volje
Садићу на пола метра растојања, бетонски стубови размака 6-7 метара, са три нивоа жице. Хвала и поздрав.:ppozdrav:

Izvini sto pitam,ali koliko mislis da sadis,jer ako je to malo vise ima da se ubijes ili da pokrcis ako posadis na pola metra,i metar je mao ,ali pola metra razmaka u trecoj godini je 20 lastara na pola metra,ne mozes sve da povezes,moras odseci bar 15 komada.,pa razredjivanje lastara.napravis sebi tri puta vise posla nego na razmaku od 1,5 metara a prinos ti uopste ne zavisi od gustine sadnje.Ne mozes je naravno saditi na 3 metra,ali polaa metra je bas malo.pa malo cesce se sadi malina.

Казаћу ал ме је хе-хе мало срамота пошто знам да сте ви већина професионалци са много земље ал ја ћу садити само око 50 метара дужних јер толико имам простора у башти. Шта кажеш онда на којем растојању?

Nemoj manje od metra.1m- 1,2 .I nema sta da je sramota,sto kaze Djoka Balasevic,princip je isti sve su ostalo nijanse.Mislio sam ako sadis dve tri sadnice mozes da posadis jednu do druge.

Pa koja je najbolja?Nemam vremena za listanje 23 stranice.Ako je tako veliki problem da se kaze?
Čačanska bestrna?Neki kazu jedno,drugi drugo.Šta je istina?

Nazad
Vrh