Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Ја сам посадио двије торнфри саднице, а оне су саме дале још двије саднице. Ваљда им се врх случајно побо у земљу. Опршћем их једном у марту бакром, а рађају одлично. Плод буде чист, без оштећења. Чак их и не заливам, а опет роде. На јесен само осјечем оне што су родиле, а оставим младе избоје.

Kako se radi presadjivanje sadnica kupina? imam kupinjak star 10tak godina, daleko od kuce nemam ni sitem za navodnjavanje, pa sam planirao na prolece da ga premestim iza kuce i da postavim kap po kap, prekticnije je a i bolji su prinosi. E sad me zanima kako se radi ro presadjivanje, da li se vadi cela sadnica, koja vec ima 5-6 mladara i tako se sadi ili se iz jedne sadnice odvajaju pojedinacno maldari ti svaki se posebno zasadi? danas cu da stavim slike da vam pokazem sta misli, cim stane malo sneg...

kupina.jpg

nije ovo moja slika nasao sam je na netu (zbog snega nisam mogao da odem da slikam i daleko je) slika je ideticna, samo vegetacija nije bas ovoliko krenula

- - - - - - - - - -

ja imam sadnice TOM FREE dobrog kvaliteta, a i otkupna cena ti je uvek visa o cacanke...

Poslednja izmena:
Pridruzio bih se kolegi sa pitanjem koje su cene i gde kupiti sadnice Loh nesa, Cestera triple crown ton free. Mozda je vec pisano o karakteristikama ovih sorti pa se izvinjavam ako pogresim sa pitanjem, da li neko moze ukratko da opise ove sorte kao i to kojoj bi dao prednost,sadio bih kupinu na 20ari pa mi znaci pri odabiru sorte. Unapred hvala

Kad vec pominjemo cene sadnica Loh nesa, Cestera triple crown ton free... kolika je otkupna cena ovih sorti kupina?

Ja mislim da je cena sadnica Triple crown otprilike od 70-90 din...a cester sigurno 100 :)

Toliko je samo placala hladnjaca Moravica koliko ja znam,ostali je nisu odvajali cenom,bar u mom kraju.Da li su posle preprodavali skuplje drugim hladnjacama,ne znam.

koliko sam ja cuo hladnjaca moravica ima i svoj rasadnik za loh nes pa im je u intresu da plate jaku cenu jer tako stimulisu prodaju sadnica

Bas tako,Moravica je placala 280 dinara po kilu Loh Nes kupine.Ali i da su imali daleko vecu kolicinu sve bi otkupili po ovoj ceni.Tako su meni rekli i jos kazu da je ovo jako perspektivna sorta jer je plod idealan za transport u svezem stanju.Prodaju i sadnice koje su dobre,sa jakim korenovim sistemom.Ja nisam video ovu sortu u rodu,pa nemogu da dam neki svoj sud,samo ta posredna iskustva.Zvuci logicno da ce ova kupina ,koja je dobra za transport i nemenja boju dugo vremena biti sve trazenija,ali to niko ne moze da garantuje.Mene jedino kopka to sto se cesto bas ono sto izgleda najlogicnije i najsigurnije na kraju izjalovi iz ko zna kog razloga.Mislim i da svako ko se odluci i za ovu sortu treba dobro da se raspita i da bude svestan da je sve rizik.Puno srece svima koji razmisljaju o kupini,trebace vam.

Tu je po meni rizik samo da li moze da prezivi ove nase zime,posto do sad kod nas, kad je zima blaga i cena je losa.A sta vredi Loh nes kad je jaka cena ako je ne bude.Treba probati malo,pa ako se pokaze punom parom napred,tako cu bar ja da uradim.Ni u cemu ne treba srljati,sa nekim hektarima i racunanjem pre sadnje koliko da posadimo da zaradimo koliko nam treba.Posle kriva vlada,predsednik opstine hladnjacar ,pop i ko sve ne,a u stvari sami smo za sve krivi.

Kod nas je cester jedna hladnjaca placala 160 druga 80 do 100 isto kao i cacanku.
loh nesa jos nema sad smo ja i jos dvojica smo zasadili par stotina komada da bi imali da
razmnozimo. Na prolece bih isao jos neku sortu osim nesa i cestera mozda triple crown
ne znam ni ja ove novije sorte za koju da se odlucim. Dal ima neka od ovih novijih da dobro
trpi mraz

Juce sam bas gledao neki snimak o ovoj sorti Loh Nes,kazu da mnogo bolje podnosi mrazeve,nego li ostale sorte.Kazu da je plod cvrst,ne menja boju,dobro podnosi transport,ali manje radja nego Cacanka.Kao manu navode da iz jednog bokora udari 3 do 4 lastara,dok kod Cacanke udari i do 10 lastara iz bokora,ali to i nije neka mana.

Ako neko hoce postavicu link od videa.

I ja sam razmisljao da ako u Skotskoj izdrzi zimu izdrzace i ovde, samo znam da ce se ovde posaditi ove godine preko 20000 hiljada sadnica loh nesa, do sad smo imali 7 hladnjaca a ove godine ce otvoriti jos toliko, dolaze ljudi iz Arilja da ovde otvaraju hladnjace

Nazad
Vrh