Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ako bude kao prošle godine biće super.Pricaju svasta, ali ne verujem nikome. Ipak, misljenja sam da cena nece biti ispod proslogodisnje sigurno.
- - - - - - - - - -
Hahaha tek ti sada vidim nick... Hahaha pozz
sad ne znam dal je bolje na jesen ili na prolece da sadim, kod drugara sam gledao kupina mesavina cacanke i jos neke sadio ih na 1m izmedju sadnica i na 120 sadnica do sad ima 1800kg, i jos malo ima da bere, pa sam mislio od njega uzeti sadnice ako bude imao, stajnjaka imam ali nije zgoreo trebao bih da ga isteram pa da se zgori a da za pocetak bacim oko sadnica vestaka, ako bih bacio vestak sad pa da ga zaorem kazu izbije dosta trave bas sto je svez, pa mu kasnije za sadnice kad odrastu nebi smetao svez stajnjak? imam sve svoje osim sadnica i zice, ovde je od pocetka do kraja bila 150din cenaRadi cim ti vreme dozvoli.
Bez uvrede,ali ovo je forum ,a ne skola.Cuj ,kad da orem
Malinar, ti pre neki dan rece da je kupina 50 dindzi a sad koja je cena sadnice.Pokri se usima bolje.
Mozda nisam u pravu ali za sada mi se cini da samo onaj ko od sopstvene kupine izbacuje krajnji proizvod ima neku korist. Ostalo je uzaludan trud.
Vino,slatko,dzem.....
Nekako se previse ambiciozno uslo u taj prizvod i desilo se da je marketing prevazisao realnost.Autor cacanske bestrne( Stanisavljevic) se zaustavio na sadnici kao svom krajnjem dometu prepustajuci traznju i trziste kupine odgajivacima sto se pokazalo kao lose.
Naime traznje za svezom nema a ako se i pogodi godina gde bi se mogo prodati malo vise cena drasticno padne.U tom smislu nije interesantna ni hladnjacarima pa otud se tako vec vise godina ne isplati berba jer trosak berbe prevazilazi zaradu.
Sve u svemu rasadnici hvale al niko ne kupuje ....pa pamet u glavu.
Nesto slicno se desava ili ce se desiti i sa borovnicom ako krene veca plantazna borovnica. Naime svi hvale gajenu borovnicu ali ne kazu da je cena gajene daleko manja od divlje -sumske. Ni u jednom clanku o borovnici to nije navedeno ,niti autor knjiga o gajenju borovnice to explicitno navodi.
Pojedinci to znaju ali njihov plan je da mesaju gajenu i sumsku uz nadu da ce to napolju proci .Nasa posla.
Lako je proveriti odnos cena gajenih i divljih plodova u svetu.
Auuuu ti si izgleda u nekom dobrom kraju i po svoj prilici oskudnom kupinom.
Kod mene ( centralna Srbija ) cena u najboljoj godini nije prelazila 1 euro a prosle godine je bila 8 dinara a bilo je nekih koji prodavali i za 5.
U tom zecu lezi grm.
Ova 2009 ce biti katastroficna za vocare jer su hladnjacari a i trgovci skviknuli za novce. Nema kredita ,nema traznje a troskovi rastu. Za malinu ce biti katastrofa jer ce traznja iz EU opasti a inace je hladnjacari imaju dosta neprodate. Rusi ce imati Poljske proizvode jer su ovi u velikom problemu i spustice cene kao prosle godine.
Treba biti oprezan sa ulaganjima i svakako se ne treba razbacivati i siriti u ovoj bransi.
U stvari treba raditi sve suprotno od onog sto preporucuje Ministarstvo Poljoprivrede i nece biti problema.
Naravno da ne moze.
Interesantna tema za mene.
Mozes li mi reci nesto vise o podizanju samog zasada: kakvo zemljiste zahteva, kakvu pripremu, koje sorte, koliko kosta podizanje tih 20 ari i kome te kupine prodati.
Cini mi se da sam negde procitao da jedne godine dobro ide prodaja maline, zatim sledece kupine i tako u krug...