Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Imali nekih informacija kolika će biti cena kupine?

Pricaju svasta, ali ne verujem nikome. Ipak, misljenja sam da cena nece biti ispod proslogodisnje sigurno.

- - - - - - - - - -

Hahaha tek ti sada vidim nick... Hahaha pozz

Da li neko zna koja je bolest na kupini, kod prijatelja se pojavila, kao neke kvge po kupinama. I cime prskati... Hvala

Molio bih sugestije, jer sam krenuo u izgradnju kupinjaka, interesuju me skrivene mogućnosti, koje je bolje otkloniti sada, na početku, nego kasnije..kada radovi budu već odmakli.

Dakle, imam parcelu oko +/-10 ari.
Parcela se nalazi u bukovoj šumi, sa sve 4 strane, borova i bukova, uslovi su idealni.Zemljište je preko čitave godine vlažno.
Dijagonalno (pod padom),na 30tak metara, se nalazi izvor koji izvire ispod bukve stare preko 100godina, tako da ,ukoliko zatreba, mogu da sprovedem i kap-po-kap duž redova.
Iz šume, u špicu Avgusta meseca, kada je napolju paklenih 40C, tu na toj parceli je konstantno sveže, prirodan AirCondition :), verovatno da postoje podzemne vode.
Sunce izgreva u 07h i krene sa jednog kraja parcele da osunčava deo po deo, iz sata u sat..tako da negde oko 14h ,pa do 16h čitava parcela bude konstantno osunčana,a onda krene obrnutim redosledom, tj. ono što je u jutarnjim satima bilo osunčano, od 16h je u hladovini, sve dok Sunce potpuno ne zadje iza bukove krošnje,negde oko 17h.
Zemlja je odmorna, preko 20godina ništa nije sadjeno.20godina se stvarao humus od taloga lišća koje prekrije potpuno parcelu,jer je sa sve 4 strane okružena listopadnim drvetima.Na toj parceli je bilo puno divlje kupine,koprice,paprati..sve sam to isrčio trimerom, nisam kap otrova bacio.

Sada sam krenuo u pravljenje redova.Pošto parcela nije velika, 10tak ari, gledam da iskoristim svaki deo zemlje za sadnice.
Redovi su dužine 13.5 metara i 16.5 metara.
Za sada sam premerio i isplanirao da napravim 7 redova za 70 sadnica,a ostali deo parcele ću lagano još sredjivati i novonastale lastare presadjivati u produžetku parcele.

Ostavljao sam 1.5m širinu leje i 30cm sam išao u dubinu.
Rastojanje izmedju sadnica sam ostavio na 1.5metara.
Bagremove kočeve ću na 5-6 metara.
Medjuredni razmak sam ostavio 2metra, ali mi se čini da je malo.
Izmedju redova ću kositi trimerom.Trimer je dužine 1.8m.Ostavio bih i 3 metra razmak izmedju redova, ali tada gubim na površini koju bih radije sačuvao za sadnice.

od komšije sam obezbedio pregoreli ovčiji stajnjak.
U institutu su mi rekli da je dobro razbacati na tih 10 ari oko 50kg hidrantnog kreča zbog Ph vrednosti.

Planirao sam Čačansku bestrnu.
xsale kaže Loh Ness, ali ne znam da li postoje sertifikovane sadnice, jer ipak bih na sigurno išao, ne bih kupovao od privatnih lica,preko oglasa i sl.

Molim da mi kažete vaše mišljenje šta je potrebno još uraditi i na šta je potrebno sada obratiti pažnju , da kasnije ne bih ispravljao ili trpeo greške.
Kupinu planiram za svoje potrebe, vino,sok,džem..i kada je dobra otkupna cena,išla bi u prodaju.

Zahvalio bih se xsale-tu na PM pomoći.Dao mi je korisne savete, ali on je ipak za mene veliki proizvodjač i drugačije razmišlja.

e ovako drugari, planiram posaditi kupinu gde sam do neki dan imao vocnjak sa starim sljivama, to sam pocupao sve i planiram da preorem i posadim 4 reda po 40m kupine, sta mi savetujete kada da sadim, da djubrim, orem ?

Radi cim ti vreme dozvoli.
Bez uvrede,ali ovo je forum ,a ne skola.Cuj ,kad da orem
isuse.gif

Radi cim ti vreme dozvoli.
Bez uvrede,ali ovo je forum ,a ne skola.Cuj ,kad da orem
isuse.gif
sad ne znam dal je bolje na jesen ili na prolece da sadim, kod drugara sam gledao kupina mesavina cacanke i jos neke sadio ih na 1m izmedju sadnica i na 120 sadnica do sad ima 1800kg, i jos malo ima da bere, pa sam mislio od njega uzeti sadnice ako bude imao, stajnjaka imam ali nije zgoreo trebao bih da ga isteram pa da se zgori a da za pocetak bacim oko sadnica vestaka, ako bih bacio vestak sad pa da ga zaorem kazu izbije dosta trave bas sto je svez, pa mu kasnije za sadnice kad odrastu nebi smetao svez stajnjak? imam sve svoje osim sadnica i zice, ovde je od pocetka do kraja bila 150din cena

Da li prskate kupine sada posle ciscenja ili samo zimsko prskanje za mesec dana.Koliko ovo prskanje moze da bude bitno,posto ja nisam ni ocistio kupinjak pa neznam dal cu stici.

Malinar, ti pre neki dan rece da je kupina 50 dindzi a sad koja je cena sadnice.Pokri se usima bolje.

Problema nema.Nego sam se setio a sad sam i proverio da si 09.07. lepo napisao da nebi hteo da nas razocaras ali da imas 100 posto proverene informacije i da ce cena kupine biti 50 dinara.U tom trenutku mi nije bilo nimalo prijatno to da procitam,pa posto si se ispalio drago mi je sto ovim putem mogu da te na to podsetim.A sad ti pitas koja je cena sadnice a ja kazem bolje se pokri usima.Meni je ovo sto ja kazem logicno,a ti brate idi svojom logikom.Problema nema.

Jel moze meni na meil ili ovde nekako ovaj biznis plan, jer sam ozbiljno zainteresovana za bas to, a ne mogu da otvorim ovde. Hvaalaaa

- - - - - - - - - -

E da, sad se zna na sta mislim :osmeh:

- - - - - - - - - -

Mozda nisam u pravu ali za sada mi se cini da samo onaj ko od sopstvene kupine izbacuje krajnji proizvod ima neku korist. Ostalo je uzaludan trud.

Vino,slatko,dzem.....

Nekako se previse ambiciozno uslo u taj prizvod i desilo se da je marketing prevazisao realnost.Autor cacanske bestrne( Stanisavljevic) se zaustavio na sadnici kao svom krajnjem dometu prepustajuci traznju i trziste kupine odgajivacima sto se pokazalo kao lose.
Naime traznje za svezom nema a ako se i pogodi godina gde bi se mogo prodati malo vise cena drasticno padne.U tom smislu nije interesantna ni hladnjacarima pa otud se tako vec vise godina ne isplati berba jer trosak berbe prevazilazi zaradu.

Sve u svemu rasadnici hvale al niko ne kupuje ....pa pamet u glavu.

Nesto slicno se desava ili ce se desiti i sa borovnicom ako krene veca plantazna borovnica. Naime svi hvale gajenu borovnicu ali ne kazu da je cena gajene daleko manja od divlje -sumske. Ni u jednom clanku o borovnici to nije navedeno ,niti autor knjiga o gajenju borovnice to explicitno navodi.

Pojedinci to znaju ali njihov plan je da mesaju gajenu i sumsku uz nadu da ce to napolju proci .Nasa posla.
Lako je proveriti odnos cena gajenih i divljih plodova u svetu.

A moze li se divljom smatrati ako se ne djubri?? Pa kolko rodi rodi, samo zalivati sistemom kap po kap

- - - - - - - - - -

Auuuu ti si izgleda u nekom dobrom kraju i po svoj prilici oskudnom kupinom.

Kod mene ( centralna Srbija ) cena u najboljoj godini nije prelazila 1 euro a prosle godine je bila 8 dinara a bilo je nekih koji prodavali i za 5.

U tom zecu lezi grm.

Ova 2009 ce biti katastroficna za vocare jer su hladnjacari a i trgovci skviknuli za novce. Nema kredita ,nema traznje a troskovi rastu. Za malinu ce biti katastrofa jer ce traznja iz EU opasti a inace je hladnjacari imaju dosta neprodate. Rusi ce imati Poljske proizvode jer su ovi u velikom problemu i spustice cene kao prosle godine.

Treba biti oprezan sa ulaganjima i svakako se ne treba razbacivati i siriti u ovoj bransi.

U stvari treba raditi sve suprotno od onog sto preporucuje Ministarstvo Poljoprivrede i nece biti problema. :osmeh:

A da li je onda najpametnije baciti se na finalne proizvode i zaokruziti proces, kao npr. u slucaju kupine na vino slatko i sl.?? To moze da ceka cenu, zar ne?

Naravno da ne moze.

Ne moze se smatrati divljom? Valjda si na to mislio. Ja se izvinjavam sto sam sa svima na ti, znam da nismo zajedno ovce cuvali , ali nekako osecam bliskost sa vama kao ljubiteljima prirode. I jedno mozda i naizgled glupo pitanje, ali meni kao potpunom pocetniku nije, kako da odaberem zemljiste pri kupovini za zasad kupine, maline, aronije. Hocu da podignem kredit za to i udjem sasvim ozbiljno u pricu, jer mi je muka od gradskog zivota, ali mi osim knjiskog treba i prakticno znanje i saveti. Dakle na sta bih trebala da obratim paznju konkretno? Plusevi i minusevi za lokaciju, teren, nadmorsku visinu i sl. Mnogo hvala, svaki savet mi je dragocen.

Pa za zemljiste,parcela treba da bude osuncana,na severnim stranama,da ima strujanje vazduha,nadmorska visina od 300-500 metara.Parcela treba da ima mogucnost navodnjavanja tj. da u blizini ima neki izvor vode koji ce omoguciti navodnjavanje,jer ono je po meni najbitnije u 1 godini zasada,a naravno i za dalje.Sto se tice zemljista,zemlju pre sadnje treba analizirati,jer nijedna njiva sigurno nema dovoljnu kolicinu svih potrebnih materija,pa onda prema analizi treba postupati dalje.Nadam se da sam bar malo pomogao,i da ce se javiti neko iskusniji.

Interesantna tema za mene.
Mozes li mi reci nesto vise o podizanju samog zasada: kakvo zemljiste zahteva, kakvu pripremu, koje sorte, koliko kosta podizanje tih 20 ari i kome te kupine prodati.
Cini mi se da sam negde procitao da jedne godine dobro ide prodaja maline, zatim sledece kupine i tako u krug...

Nasla sam plac koj bih kupila za kupine, ali bih trebala da znam i koiko kosta oranje i stajnjak za povrsinu od 20a, posto nemam blage veze jer nisam do sad bila u toj prici. Molila bh vas za pomoc jer se ipak mora najpre sve staviti na papir, da vidim mogu li i koliko mogu. A i mene takodje zanima kako saznati ko u vasem kraju otkupljuje i ima hladnjacu? Hvala

Molio bi za savjet
Imam nekih 40 duznih metara kupina , znaci oko 30 sadnica , uvjek nesto zeznem pa nikako da mi krenu kako treba , dali se kupine sada obrezuju posto imam onih grana od lani koje su mi se pruzile 5 metara u duzinu , a na jednom sam mjestu vidio da su kupine obrezane , te dali se sada tretiraju kupine sa kakvim sredstvom , i proljetos sam imao dosta onih prstenova na njima te sam se potrudio da takve isjecem bar 10 cm ispod prstena i da ih spalim.?

Dali treba prihraniti i sa kojim gnojivom ?

Nazad
Vrh