Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Da li ce neko imati sadnice loh nesa, i koja bi cena bila? pozz

Ja sam posadio kupine zimus,krajem januara.Po savetu rasadnicara od koga sam kupio sadnice ,posadio sam ih na 80 cm u redu .Nedavno sam pricao ,sa jednim covekom o tome ,on tvrdi da je to pogresno ,da je pregusto.Sta vi mislite o tome?

Nije pregusto sigurno. Imaces samo malo vise posla oko ciscenja ali ako se dobro organizujes pa na jesen ih ocistis malo a ostavis recimo 3-4 komada od kojih ces vezati 2.
Sve sto treba da uradis kada stignu jeste da vezujes po dva iz svakog cokota. I bice taman. Znam ljude koji su sadili na pola metra pa vezivali po jednu iz cokota. Njima je rod daleko veci od proseka... Pozz

- - - - - - - - - -

Komsija mi se zali da su mu listovi po vrhu kupina poceli da zute... Da li neko zna sta bi mogao da uradi??? Hvala

- - - - - - - - - -

Upravo sam dobio informaciju od prijateljice, koja radi u jednoj banci u mom kraju a ciji su najveci duznici upravo poljoprivrednici, da je upravo zavrsila sa sastankom
na kome je bilo reci o ceni maline i kupine. I prema informacijama koje joj je dostavio njen pretpostavljeni cena maline ce biti oko 2.5e a kupina i vise od toga.
Sad se sigurno svi pitate zasto bi jedna banka brinula o tome? Ona kaze da su dobili saopstenje u kome se navodi da cim pocne berba pocnu sa pritiskanjem duznika.
Tako da xsale po svoj prilici dodjem ti veceru:)

Pozdrav vocari
Da li neko od vas ima iskustva sa kupinom 'triple crown'? Planiram da zasadim 20 ari, pa sam mislio da posadim ovu sortu.

Pozdrav vocari
Da li neko od vas ima iskustva sa kupinom 'triple crown'? Planiram da zasadim 20 ari, pa sam mislio da posadim ovu sortu.

Ne znam za tu sortu,ali evo za Loh Nes znam da komsije koji je imaju ne mogu da prodaju na pijaci niti hoce sverceri da im uzmu.Ima debelu peteljku ili kako bi se nazvao sredisnji deo ploda kupine,( onaj deo kod maline koji se cupa prilikom branja) ,koji cesto ne moze da se pregrize,pa je zato prilicno loseg ukusa

Ekipa sta je potrebo dodati za prehranu kupine u ovoj fazi, skoro je sve cvetove otrebila i rod se lepo primecuje. Do sad sam je dva puta prskao sa fito-fert bery, jel treba sta jos dodati uz to?

Evo par slika stanja sad:

p4qaq.jpg

fz1ymd.jpg

t5gas0.jpg

moze se koristiti kalijum za krupnocu ( novalon 10x10x40, FitoFert 4x10x40+3 Mgo, Murtonik) kalcijum za cvrstocu ploda ( Wuxsal Kalcijum ili Yara Kalcijum Nitrat) ( ja koristio biostimulator Ekobooster 2 + FitoFert, a za 7 dana Wuxsal Kalcijum) Ne sme se kombinocati kalijum i kalcijum u istom prskanju!! Mozes baciti i prehranu. Koristio si los insekticid, jer primecujem na rodnicama imas rupe.

Koristio sam Perfethion za bube, ali sam malo kasnio sa zastitom, pa su izbusile po koju rupu na listu. Znaci kalijum pa kalcijum. Hvala na savetu. Valjda ce ova godina biti bolja od prethodne bar sto se vremena tice a cena naka bude kao i prosle i bice ok. Pozz

uh kako sam se danas iznervirao. ima dosta rodnica koje su kao reckastim nozem secene i koje su pukle. i pronadjem krivca. crna bubetina, lici na jelenak, samo sece rodnice. hteo sam je zivu pojesti.... sunce joj njeno sada je nasla da jede rodnice, kada mogu samo da gledam jer prskanje ne moze, a i ne bi delovalo na nju jer je ogromna
@rade. sadnice kraem septembra, u toku oktobra

U poljoprivrednoj apoteci su mi dali insekticid talstar sa preporukom da sad mogu da prskam kupinu.Da li je to u redu u ovom trenutku.Karenca 14 dana.Nisam bas nacisto, pa ako neko zna molim za savet.

nikako talstar! insekticidi mogu do pocetka cvetanja. cim pocne cvetanje insekticidi se vise ne koriste, tek posle berbe. karenca talstaru je 28 dana. ne vidim razloge zbog kojih bi sada prskao insekticidom?

Eliza je 3 dana,za paradajz,a za malinu 21 dan.Nije isto za svaku kulturu,a to bi trebao da zna taj sto preporucuje

ne znam sta ce mu sada talstar. bube vise i nema, sem onih smrdljivih sto mi seku rodnice, ali i to je neznatno. listovi su sada gorki, tako da jedino moze buba napadati mlade lastare, ali i ako napadaju ne fali im nista. Elisa je kao sa manjom karencom i nije stetna za oprasivace, ali ni za njom nema potrebe. kupina je vec skoro precvetala, a cvetojeda u zivotu nisam video na kupini tako da.. nema potrebe nikakver da se truje rod sa otrovima.

Hvala puno.Ni meni se normalno ne svidja da bespotrebno trujem rod,pa cu insekticid izbaciti,a ostaju chorus,mortonik plus i shaviks f.

Nazad
Vrh