Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Sto se tice pegavosti ,jedini je spas ostavljati kasnije lastare,isto je kod mene sad kao i kod vas.Ja sam ranije sklanjao sve rodne grane do visine kolena,medjutim ove godine necu.Necu tanjirati ,tako da mi ne smetaju ,a ko bude brao nek pazi gde staje i nema problema.Gornje grane izgore u julu,i onda u avgustu kad bi inace bilo to dole da se bere ,a kad je normalnije vreme,nema vise.Ako bi bilo kisovita godina to bi sve istrulilo,ali mi se nadamo lepoj godini.

Pozdrav svima.
Juce sam posadio 5 komada kupine(3 cacanske i 2 tornfri) na razmak od 1m da klinci imaju da se zaslade, mada imam nameru da na jesen dodam jos jedno 20 komada.Posadio sa ih na juznoj strani (pravac istok - zapad) tako da su citav dan na suncu a zalivanje je kap po kap.
Sad saveti:
kad i cime prskati
odrzavanje
ma kakvi usko,samo nemoj pustati vise od tri lastara iz korena.posto suti za sopstvenu ishranu samo bakar rano I supstrat od koprive kasnije.ja sam skoro zasadio 15ari loh nesa na metar sve.cacanka me je ove godine iznenadila posto sumi lastari skroz zeleni bez ijedne pege igde a debljine palca.inace jos sa nicim uopste u ovoj godini nisam prskao niti bacao kakvo djubre

Hvala xsale na razmeni iskustava. Sutra uklanjam nove lastare. Verovatno ce i ova godina biti susna...a oko prinosa i cene cemo videti.

Lastare uklanjam ali ne sve.Mislim jos jednom krajem maja da prodjem i da ostavim 5,6 .Kupina inace izgleda solidno,i zasad je sve ok.Sa jedne strane je bila zuckasto crvenkasta ali se to sada sredilo.Polako,kako lastari rastu,sve su zeleniji.Inace zadnje prskanje je bilo sa skoreom i insekticidom pre sedam dana.Nadam se kisi bez obzira sto jos ima vlage u zemljistu.Inace ,uskoro mora sistem za zalivanje da se aktivira.

Na radnim granama mi se susi onaj mali listic koji je do stabla i koji je prvi izasao,da li to tako treba ili nesto nije u redu,zaboravio sam.

ma desava se to i meni s mesta na mesto... nije to nista strano... Jesi je tretirao skoreom?

ja svake godine rotiram. Skore mi se pokazao kao najbolji...

- - - - - - - - - -

Kupina pre 15 dana i danas.

2013-04-22-088.jpg

2013-05-08-119.jpg

2013-05-08-121.jpg

dali je neko ,gajio kupine sa bodljama?dali ima neke razlike u ukusu u odnosu na kupine bez bodlji?

Na mestima mi se uvrce list na kupini prema gore,ima ponegde zut obod lista i negde je prosaran zuto.Da li je grinja ili joj fali neki mineral.Stavljao sam u prskanje folijarno High P ,nema promena.

@ xsale
fali joj mikroelementi tj. najvise gvozdje i magnezijum. nista strasno. imam i ja na mestima.
lastare sam pocupao oko 3 maja sve. sada su mali 5-6 cm ili ih jos nema, tek ce da izbiju. inace mi se kupina oporavila skroz. pokiddao sam sve rodnice do visine od 30 cm i polako krecem da vezem vannilu na bocne letve, a uskoro i prskanja u cvetu od trulezi samo jos ne znam sta. u opcijama su pehar, mytos, signum + magnezijum + biostimulatori ako ih pronadjem

Kazu dobru. A to su pricali i pre berbe 2011. kada je bila u mom kraju 45 din, kao i prosle godine kada se placala 160 din.

Nazad
Vrh