@nebojsa
ne sporim ja da je čačanka lošijeg kvaliteta ali treba objektivno sagledati prednosti i mane ove sorte. Čačanka dosta bolje podnosi zimu, nekoliko puta dok sam imao i tonfri, čačanka ostane a tonfri izmrzne sto posto, red pored reda. Zatim, čačanka dosta bolje podnosi sušu, da ne govorim kad se navodnjava. Možda najvažnija osobina je što rodi skoro duplo više, dosta je krupnija i berač može skoro duplo više da nabere, jednako zdreli, manji broj i češća branja i uzdreli do poslednje. Branje treje oko mesec dana a najveći deo se obere u 3-4 branja, dok tonfri ostane i do pola meseca duže a desi se da i ne može da uzdreli sva, već stigne jesen a ona nije sva uzdrelila. Čačanka je dosta bujnija od tonfri, mladari(mlatci) joj izrastu pre branja i najvećih vrućina, uspeju na naprave prirodnu hladovinu rodnim granama, tako da se ona takoreči bere u hladu, tako da nema potrebe za postavljanje mreža za zatamnjivanje i plod ravnomerno zdreli.
Nedostaci ove sorte su njen kvalitet, odnosno dosta je vodena(ali to za proizvodjače i nije tako loše jer je teža) i ništa više. Ovo naročito dolazi do izražaja kada je godina kišovita u periodu cvetanja i branja. Čačanka ne trpi kišu u periodu branja, ako se podesi da kiša pada par dana u periodu branja, i da zbog kiše ne može redovno da se bere, onda ona počinje strašno da truli, to ne liči na kupinu, ne liči ni na šta, i neki otkupljivači neću uopšte ni da je otkupljuju, tako da dolazi mlaćenje. Međutim kad se pogleda da su nam leta u proseku sušna i da se izrazito kišovita godina zadesi jednom u 4-5 godina onda to i nije strašno jer tada cena kupine ne može da pokrije cenu branja.
Možda sam ponešto i zaboravio ali ako se setim i ako je potrebno dopuniću, ilii neka neko dopuni.
Moje mišljenje: Lepo je to što taj profesor priča i verovatno je u pravu, ali za nas proizvodjače je najvažnija ekonomska isplativost neke proizvodnje, a u sušnim godinama i kad je cena dobra, odnosno kada jedino ova proizvodnja ima smisla, čačanka je neuporedivo bolja. U dobrim godinama tonfri je skuplja oko 10% a u lošim oko 30%, ali tada je cena loša tako da se ne isplati imati ni jednu ni drugu. Ja tonfri više nemam( već nekih 6 godina) i ne nameravam da je sadim u nekom bliskom periodu, čačanku neću proširivati samo ću zanoviti zasad na drugom mestu.