Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

trebalo je da se poprsce sa bakrom, ali ni ja nisam do sada to uspeo da uradim, a i ne verujem da cu pre sledece sedmice, dok ne prodje ovaj sneg i hladonca koju najavljuju

trebalo je da se poprsce sa bakrom, ali ni ja nisam do sada to uspeo da uradim, a i ne verujem da cu pre sledece sedmice, dok ne prodje ovaj sneg i hladonca koju najavljuju

Kojim preparatom prskas kupinu, da li nije kasno sad prskau i da li se sme jer kod mene vec isterala pupke oko 2 cm?

Zar plavo ulje nije preparat na bazi bakra? Smem li prskati sad sa njim jer je kupina vec pocela da isteruje pupke?

vujke prsci to slobodno. eo ja sma tek danas uspeo da je poprscem sa cuprozinom jer ybog vremenskih prilika nije bilo sanse da se poprsce. moglo je pre 20-ak dana da se to uradi, ali nisam je vezao tako da nisam ni mogao da prodjem da je prscem. pupoljci su i kod mene vec isterali dosta, ali sta moze da mu fali. ne pise na preparatu da nije dozvoljeno nakon kretanja vegetacije. kako paradajiz prscu sa bakrom.

Hvala ljudi, ja nisam ni znao da sme posle kretanja vegetacije, a i ovo vreme neko ludo samo balavi po ceo dan.

Mislim da si za plavo ulje zakasnio,ili da ides manju dozu,ali ne znam koliko onda vredi.U nekoj staroj knjizi o gajenju kupina sam procitao da se kupina prska od bolesti bakarnim preparatima u toku cele vegetacije,samo je verovatno koncentracija bakra manja.

@ zile
trebao si odavno da posadis kupinu. ako ne planiras veliku povrsinu mozes da posadis, pa sta se primi, jer je vegetacija krenula,ali kupina se relativno lako primi, medjutim treba bar 5 dana da se lepo zemlja prosusi da bi je mogao saditi, jer ako ako je ubacis u glib, tesko sta ce se primiti

Kupinari,radite li sta.Ja sam pri kraju sa vezanjem,imam problem sa pegavoscu,dosta lastara je potpuno crno,a vecina je crna pri dnu.prskao sam plavim uljem,pa je malo stalo.da li je sad dovoljan Antrakol ili da uzmem nesto drugo?Inace Kupina je u poslednja 3 dana prilicno izlistala kod mene,a bilo mi je jako sumnjiva,srz od zemlje do vrha ima boju,neku zuckasto sivu ,sto do sad nisam imao slucaj da vidim.kad je umrzavala bila je bela prvih 30-40 cm,nikad nije bilo ovako.Prsten je naravno zelen i lepo isterava listove,vec su veliki po 2-3 cm

xsale izgleda da nas kupinara slabo nesto ima. ja sam danas ponovo poprskao kupinu sa Tilt+Fobos+20x06x20+2MgO. sto se tice rdje, imam je na mestima, periodicno, nije toliko opasno. za sada lepo lista, stablo dobija zelenu boju, tako da sam zadovoljan. bacena prehrana pre 10-ak dana. od sutra krecem sa freziranjem i kopanjem, a za 20-ak dana ponovo prskanje. u ovom periodu grinja pravi najvece probleme. imam jedan red koji nisam navodnjavao prosle godine nikako i od njega nema nista. pegavost pojela skroz i list krenuo i osusio se. kakvo je stanje u Macvi?

Pozdrav svima.
Juce sam posadio 5 komada kupine(3 cacanske i 2 tornfri) na razmak od 1m da klinci imaju da se zaslade, mada imam nameru da na jesen dodam jos jedno 20 komada.Posadio sa ih na juznoj strani (pravac istok - zapad) tako da su citav dan na suncu a zalivanje je kap po kap.
Sad saveti:
kad i cime prskati
odrzavanje

gusto si posadio pogotovo čačanku, presadi je na 1,5m a možeš i malo ređe.
prve godine ja najvašnije da se primi, za sada ti ne treba ništa, a kasnije nekim insekcitidom da ne bi grizli vrhove lastara i protiv plamenjače neki preparat, mada prve godine nije problem, i pošto hoćeš za sopstvene potreba najbolje da je ne prsćeš ni sa čim

intereuje me da li je neko postavljao bocne letve u kupini. ja sam ove godine eksperimentisao i postavio sam dva reda. prvi red na visini od 30-40 cm od zemlje, a drgu na nekih 130-140 cm. smatram da je korisno, pogotovu donja letva, jer dosta mi rodnica pri dnu padne na zemlju pa se izgazi prilikom branja, ili ako padne na zemlju samo pobeli ili ako je kisa istruli. nisam mogao treci red, jer ne mogu da nabavim bas toliko letve, a nemam ni vremena da je kuckam po stubovima.. bas me zanima da li je neko postavljao ili je negde cuo bilo kakkvo iskustvo u vezi istih

Ja imam bocne letve na celom kupinjaku i mislim da su od koristi.A ono sto me sad brine su dve stvari.Prvo, ljubicasta pegavost,a drugo zuto crvena boja lista na mnogim biljkama.Nesto nije kako bi trebalo da bude.

za ljubicastu preporucujem tilt u koncentraciji od 15 ml na 100 l vode. obavezno ponoviti tretman za 14 do 21 dan. ako je stablo premnogo zahvatila ljubicasta, pa je pocrnelo, e tu vec leka pa i da nema, nego mozda mozes da pomesas bakar + crveno ulje pa samo po stablu pri zemlji s obyirom da tu ljubicasta najvise napada, a i tamo gde je premnogo uhvatila pupak i ne krece. crvenilo lista. fali nesto od mikroelemenata. resavao sam sa prehranom. bocne letve nisam uspeo da stavim na celu kupinu sa rayloga sto mi je trebalo letve mnogo a nema se ni vremena. ako bude bas bilo uspesno i treci red stavljam jesenas

Parcela je 5ari na kojoj ću zasaditi kupinu.Da ne bih orao celu parcelu..da li je dovoljno samo niz redove preorati i isfrezirati, bez da se ore cela pacela..?

danas sam ponovo bacio prehranu, a juce po 3 put poprskao i to kombinacija tilt + armada + 20x10x40 + 3 MgO+ME. Na 40 ari baceno 150 kg 15x15x15 i do sada sam bacio preko 200 kg prehrane, isfrezirao, okopao sve, ali mi se ne svidja stanje. mestimicno mi je list modro zelen, plavkast i zastao sa razvitkom, zbog cega sam ponovio sa akaricidom odnosno armadom. nisam hteo sa fobosom, sa razloga sto mi se nesto nije pokazao dobro. nesto mi nije vesela. nemam pojma sta se to desava.. sve sto mogu sam uradio. razmisljam da koristim nekakav biostimulator, ali... nisam siguran. imam i stabala sa roze listom i iy zemlje gon roze lastare.. stvarnoo, ovo je prvi put da ne znam sta da radim. ostavicu je sada da raste narednih dana, pa cu da vidim pormene. nadam se da ce joj armada i ova prehrana pomoci i da ce biti sve ok.

Gde nadjes Tilt,ja trazio i nema bas ni u jednoj apoteci.Kod mene je kupina prilicno dobra,sad od kako je otoplilo dobila je tamno-zelenu boju,a oni listici koji su kasnije nikli narasli su na 5 cm,dok ono sto je bilo izbilo lepo,vec ima 10 - 15 cm.Po Uskrsu odmah moram namestati sistem,i cupati lastare,vec ima po negde da su visoki 30 cm.Resio sam ove godine da ne tanjiram izmedju redova i da ne freziram,vec samo da kosim,bas da vidim hoce li se manje potpaljivati.

I kod mene ima ljubicaste pegavosti, posebno u prvih pola metra. Nije je nikada bilo u tolikoj meri ranijih godina. Sve mislim da treba da prve lastare pokidam u celosti, jer oni su prvenstveno napadnuti, a moguce da nam je to posledica zbog izmrzavanja prosle godine. Lastari su mi sada vec na pojedinim mestima i preko 30 cm, tako da cu pre sve da ih cupam. Ukljanjate li rodne pupoljke u doljem delu do recimo 20 cm?

Nazad
Vrh