Šošara
Član
Mozes da zalivas i svaki dan a mozes i preko dan tj svaki drugi dan.Zavisi kako ti odgovara.Ja sam se organizovao tako sto pola zalijem danas a pola zalijem sutra.I tako u krug.Reka,cisterna i samo sipaj .
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
zasto traziti eksperte kada ih ima ovde.kratko i sazeto mnogo receno.prvo o ceni, Vitosevac i okolina veceras 150 za cacanku. Kvalitet je dobar, nema ozegotina. E sad sto se tice kvaliteta: Imate na mom profilu slike mog i komsijinog zasada pod mrežom za sunce. Mogu vam reći da imam vrlo dobra iskustva sa mrežom, ovo je 5 god. kak je upotrebljavam. Glavna stvar kod nje je da yaklanja sunce i smanjuje njegovo dejstvo za 30%. Onda se ne stvaraju ožegotine.Ja ih nemam već par godina. Ove godine sam mrežu postavio oko 1 jula.Drugo, kupini treba dosta vode, a najbolje se pokazao sistem kap po kap. Recimo, kupinu kada nema kiše polivam svakog trećeg dana. Recimo. danas berem, sutra polivam, pa dan pauze, pa opet berba, pa polivanje itd. Kod mene se taj ritam pokazao kao najbolji sto se tice kvaliteta i produktivnosti. Naravno i djubrenje preko sistema , djubrivo sa 36% kalijuma.U svakom polivanju 1 sadnica kupine dobije oko 60-70l vode. Takodje treba blagovremeno orezati i izdanke za sledeću godinu, kako ne bi odvlačili dragocenu hranu, naročito skratiti vrhove i bočne lastare. Postoji sredstvo kojim se kupina može prskati, a koristi se kako bi kupina prebrodila stresne situacije i nagle temperaturne šokove, nema karencu, znači može i u toku berbe. Sredstvo se zove DRIN, koristio sam ga pre 4-5 god, nije se loše pokazalo, tada još nisam imao mrežu. problem je što ove vrućine dugo traju ove godine.
Što se tiče roda za narednu godinu ,neverujem da će suša mnogo uticati, sem ako nije došlo do sušenja ili zakržljavanja mladih izdanaka, tj ako nisu dobili punu veličinu, mada rastu oni do zime. Kupinu je posle berbe potrebno orezati, one izdanke koji su radjali, još u septembru. Posle toga sledi prskanje bakarnim preparatima i insekticidom, kako bi se biljka zaštitila za zimu i kako bi izdanci sazreli i pripremili se za zimu. Djubrenje najesen ne bih preporučio. pokazalo se da zima može da bude blaga u januaru i početkom februara, pa kupina krene, a krajem februara udari mraz , pa izmrzne. Ako ima djubriva više će da krene, pa je opasnost od izmrzavanja veća. Iskustveno sam došao do toga da ju je bolje nađubriti krajem februara, obilno, pa makar i na sneg. Naravno i na proleće dolazi prskanje bakarnim preparatom i insekticidom itd....
eto nešto malo o zaštiti, za kraj ove i početak naredne sezone. Inače proizvodnjom kupina se bavim već 25 god. Ostvarivao sam i rekordne prinose od 16.5 kg po sadnici. Pozz svima, a ako imate još neka pitanja, vrlo rado ću svoje znanje i iskustvo podeliti sa vama.
@TheBigBang
kupinu moze da bude na suncu, ona sama od svog lisca i lastara koje pusta naprai kapu i zaklon tako da nece mnogo da izgori ako i samo ako se dobro zastiti i poliva, tada nema problema a ako je bolesna i ne prska se onda se susi i na kisnoj godini i ljudi se cude sta joj se desava, znaci sadi slobodno ako je na suncu