Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Vrlo moguce da je falilo temperature u februaru.

u februaru je bilo -20 a u martu +15 pa 3 dana -5,5 , dali je mozda zbog toga , inace dosta mi je na kupini koza pocrnila povrsinski , sad se malo oporavlja , valjda izmrzla od mraza.

@ mojalovaa
Po mom mišlenju kupinu ti je jako oštetila ova niska temperatura koja je bila ove zime. Zmog veoma čestih i blagih kiša ovog proleća ona je preko kore dobila neophodnu vlagu i tako poterala i zbog toga si i imao ove izdanke, međutim to je bilo nedovoljno jer kora kupine nije dobila zelenu boju i kanalice za vodu se nisu u dovoljnoj meri regenerisale. Pošto je ona izmrzla(u to se najlakše možeš uveriti horizontalnim presekom stabla kupine , kod tebe je verovatno žućkaste-kafenkaste boje, da je zdrava trebala bi da bude bele boje), prestankom padavina i povišenjem temperature smanjio se dotok vode(samim tim i hranljivih materija) do izdanaka i ona je počela da menja boju. Ovo se možda delimično meže povratiti prihranom preko lista(nije skupo ali zahteva puno posla) ali pitanje je šta će biti sa njom u rodu kada temperature budu znatno visoke. Prihrana će svakako regenerisati donje pupoljke pa ako imaš vremena, možda bi vredelo pokušati.

Pozz svima. Zna li ko sta je ovo na kupini. ojavilo se od skora i ima na nekoliko mesta ovako.
Evo slika

ovo je na brzinu ako treba jos slika okacicu....

Zdravo kolege. vidim aktivni ste od ranog proleca i to je dobro, preživeli smo kako tako prošlu godinu, pa sad da guramo dalje. vidim i da je šarenoliko stanje u kupinjacima, nažalost tako je i kod nas u okolini Ražnja. Mrazevi su izgleda uzeli svoj danak. Kod mene lično stanje nije tako loše, možda rod bude umanjen za 20 tak procenata, ali ništa preciznije do cvetanja. Nego da se mi organizujemo za ovu godinu. prošle godine nam je puno značila komunikacija, makar oko cene, bar smo znali okvirne cene, pa se nismo mnogo sekirali da je možda tamo negde 20-30 din. skuplja. Ove godine možemo malo i da poradimo na makar još boljoj komunikaciji. verovatno ste čuli da je i u ostalim kupinarskim zemljama dosta loša situacija, naročito bugarska, Poljska, Ukrajina itd., a i kod nas nesto manje loša, tako da očekujem dobru cenu ove godine. ono oko čega možemo minimalno da sarađujemo to su informacije o ceni, bar da nas ne zavrću nakupci. Ako imate i vi neke predloge dajte da unapredimo saradnju. Pozdrav svima....

Zdravo kolege. vidim aktivni ste od ranog proleca i to je dobro, preživeli smo kako tako prošlu godinu, pa sad da guramo dalje. vidim i da je šarenoliko stanje u kupinjacima, nažalost tako je i kod nas u okolini Ražnja. Mrazevi su izgleda uzeli svoj danak. Kod mene lično stanje nije tako loše, možda rod bude umanjen za 20 tak procenata, ali ništa preciznije do cvetanja. Nego da se mi organizujemo za ovu godinu. prošle godine nam je puno značila komunikacija, makar oko cene, bar smo znali okvirne cene, pa se nismo mnogo sekirali da je možda tamo negde 20-30 din. skuplja. Ove godine možemo malo i da poradimo na makar još boljoj komunikaciji. verovatno ste čuli da je i u ostalim kupinarskim zemljama dosta loša situacija, naročito bugarska, Poljska, Ukrajina itd., a i kod nas nesto manje loša, tako da očekujem dobru cenu ove godine. ono oko čega možemo minimalno da sarađujemo to su informacije o ceni, bar da nas ne zavrću nakupci. Ako imate i vi neke predloge dajte da unapredimo saradnju. Pozdrav svima....
tebi nije bitna razlika 20-30 dinara a kod nas je bila svega 50 dinara prosle godine.

kolege kakvo je stanje sa kupinama? xsale nagadja li se u macvi bar nesto u vezi cena maline i kupine.? pocupao sam sve lastare i evo sada su novi stigli ponovo do nekih 20-ak cm ali ih ne diram.

Niko nista ne pominje za cenu ,ni kupina ni malina.Za kupinu i mogu da razumem posto je stradala,ali za malinu mi cudno.Bice izgleda sranja i blokada puteva uskoro.

I ja sse xsale toga plasim. ma mogu da nas ucenjuju kako im volja i da kupe po ceni po kojoj oni hoce. pogotovu ove godine kada para apsolutno nigde nema niti mozes bilo gde da ih zaradis. videcemo sve za 15 dana. danas sam bacio djubre ponovo po kupini i primetio sam par cvetova. za koji dan ima sva da procveta

Pre oko mesec sam razgovarao sa otkupljivačem kojem predajem više od 10 godina i on je rekao da bi cena kupine da nije izmrzla trebala biti oko 100 dinara, a pošto je stanje sa kupinama već kakvo jeste cena bi trebala da bude i veće. Ne bih da unosim lažni optimizam jer ništa se još ne zna, ima još dosta do branja, ali verujem da ove godine cena neće biti problem već količina.

Ja pregovarao sa dvojicom hladnjacara oko malina, sobzirom da imam oko 20 tona u proseku a oni navalili da se dogovorimo oko mojih 7-8 tona kupina... Toliko o mogucoj ceni kupina...

@ xsale kako napreduje sa kupinom
kako si se do sada borio sa sivom trulezi? koristio sam ovih godina dional ali mi se nije nesto pokazao. planiram ove god da dva puta sa peharom u cvetu i svicem+ kalcijum da je zastitim. sve mi je lako ali me trulez unisti na kraju. danas sam poprskao sa cipkordom + fosfor jer imam biljnih vasi i tek je mozda 5 % procvetala. lastare sam pocupao sve do jednog pre 20ak dana i sada su 20 cm visine
sto se tice cene kod nas se raspituju kao rusi. ima par ljudi koji su kao njihovi predstavnici kod nas. dobro je da se pojavljuju kupci i ako jos nije ni procvgetala. svi su izgledi da ce ove godine biti ne dobra nego odlicna cena mada je vreme da se nadoknadi prethodnih 5 propalih godina. samo ove kise da ne upropaste stvar

stanje zasada

Kod nas kupina nije losa, jedina mana je što će izgleda rod biti umanjen za nekih 20-30 posto. Inače zasadi odlično izgledaju, procvetala je skoro 90 posto. Izgleda da će zbog manjeg broja cvetova plod biti krupniji. Što se sive truleži tiče, ja sam do sada tretirao svičem, mada sam uvek imao trulež kada se pojavi kiša konstantno 3-4 dana, pa i više.Izgleda da kupini nema leka protiv truleži

Kod mene u selu tornfree izmrzla skroz, dok je cacanka samo malo ostecena. U mom kupinjaku je ostalo sveze samo ono sto je bilo pod snegom, sve preko 90cm je izmrzlo.

poz ljudi treba mi jedan savet. Posto nemam sistem za navodnjavanje kupine a ove vrucincine u dusu isusise, razmisljao sam o zalivanju "rucno". E dilema je kako treba zalivati neki kazu prsci preko lista tj celu biljku dok neki kazu obrnuto zalivaj kucicu. Sad neko kaze da nevalja zalivati ni preko lista ni kucicu da ce se posusiti.
Sta vi preporucujete i kako je potrebno zalivati?

zalivaj kucicu i nista ne brini,ja sipam oko 50 litara po stuku,tj kucici i to je to,pocnem sa zalivanjem oko 4 popodne i do mraka zalivam.

Ja zalivam i preko lista i struk u najminimalnijim kolicinama svakodnevno i vise sam nego zadovoljan... Stim sto zalivam od 21-01 h...

Rodilo je ove godine dobro. Dosta se posusillo kod mene u kraju i ljudi nisu ni hteli da obradjuju zbog cene od prosle godine.
Pa rekoh sebi da joj malo pomognem ako ne bude kise skoro. Znaci, interval zalivanja jel potrebno svaki dan ili moze da se preskace za dan-dva. Moram da se organizujem zbog rezervoara vode.

Nazad
Vrh