Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

@GOGIDJ
poprsci sto pre sa tiltom i nekakvim insekticidom i akaricidom. te crvene tackice nisu problem...

stanje 15.04 2012. zadovoljavajuce. losija nego proslih godina ali generalno je dobro s obzirom kako je kod drugih

Poslednja izmena:
okrenuto prema iverku, suncana strana. nema nekog velikog nagiba pa sam razoravao zbog vode..
gogodj zaboravih da ti kazem da nakon prvog prskanja tiltom ponovis isti tretman nakon 15 do 20 dana. najbolji lek za ljubicastu je da zakidas prve lastare. od insekticida i akaricida najbolje uzmi perfekthion najjeftinija ti je to varijanta.

@joseva
Hvala..izgleda kao da je manji razmak.Planiram sada na jesen isto čačansku bestrnu da posadim, pa zbog toga pitam.

@ nectar

Imao je jedan covek iz Plavne,ako znas gde je to.Donosio cak u Lipolist da proda,posto nigde blize nije bilo otkupa.

Joseva,kupina ti dobro izgleda,moja je dosta losija,i ovo sto je kao ostalo,ali mislim da ce se osusiti kasnije.Do kolena je dobro,ostalo ne valja i tako je kod svih u okolini sa kojima sam pricao.

xsale i ja ima da se porodim da je odrzim nekako. bice jos stradale i kod mene sigurno bar jos 10 %. losija je u odnosu na proslu sigurno 20 % ali se nadam da ce cene ove godine biti i zato cu da se potrudim maksimalno. ni kod mene u selu nema kupine. samo na par mesta a i od toga ce dosta da crkne. i ovo hladno vreme dosta utice na stanje kupine. bice bas bas teska borbaaa..

@joseva
Kupina ti je za ovu godinu dota dobra, kod mene je lošija, ali s' obzirom kako je kod ljudi totalno propala kod mene se za sada još drži. Samo bojim se da ne posustane kada dođe leto i kada joj bude najpotrebnije. Kod mene u selu tonfri nije uopšte preživeo a i čačanka je propala kod niskih parcela gde su bile niže temperature.

Krenula, stala i hvala bogu opet krenula.... na moje iznenadjenje i torn fri se otrze i sada gura sasvim zadovoljavajuce.... Sve u svemu 85% od maksimale... Doduse u nizim predelima Osecine i okoline steta od zime i ova poslednja dva mraza je i do 80%.

Zamolio bih kolege kupinare ako neko ima nekog iskustva sa sortom lohnes da mi da neku ocenu o njoj u poredjenju sa cacankom.

@ xsale
interesuje me kako ove sada prve lastare kidas. kidas li ih malo iznad zemlje ili ili ih jednos6tavno iscupas iz zemlje tj korena?. nisam do sada nikada zakidao ali sam resio ove godine da probam. skoro pa su stigli da se sredjuju. pojedini imaju skoro 20 cm, neki i vise

@ xsale
interesuje me kako ove sada prve lastare kidas. kidas li ih malo iznad zemlje ili ili ih jednos6tavno iscupas iz zemlje tj korena?. nisam do sada nikada zakidao ali sam resio ove godine da probam. skoro pa su stigli da se sredjuju. pojedini imaju skoro 20 cm, neki i vise

Ja cupam lastare iz zemlje,kad se kidaju,onda poteraju dva sa istog mesta i lose rastu.Ja kidam obicno 2 puta,jednom sad i jednom u cvetanju.Cupaju se kad predju iz crvene u zelenu boju,da malo ocvrsnuProbaj jednu vrstu,nemoj cupati sve da vidis kako ce biti,nece suda da rastu podjednako brzo,pa se moze desiti da lose odrastu za dogodine.Ja cu ove godine da probam da prvim lastarima odsecem vrh u visini srednje zice,pa da oposle ostavim bocne grane da vezem.To sam video kod jednog coveka u Majuru i on kaze da se odlicno pokazalo

xvala xsale. hocu ove godine da pocupam prve. do sada nismo nikada ih zakidali vec ostavimo da narastu malo preko druge zice i povezemo 3 do 4 i otkinemo vrhove. nije nikada izmrzavala pa ni ove godine, ali mi se vise svidja kada se poveze 5 tanjih nego 3 velika lastara sa puno bocnih grancica. napravi se suma i istruli cim veca kisa padne a ni vode ne mozes nikada dostaviti koliko im treba. i ne samo to najveci problem je sto ih napada ljubicasta. dansa sam ponovio tretman sa tiltom+ perfektion+ akord+folijarno. dobija lepu boju stablo i rodne grancice krecu naglo. prezadovoljan sam. kakvo je stanje kod tebe xsale?. skoro sam obisa ocitavu macvu i posavotamnavu i nisam nigde video lep kupinjak. iznenadio sam se kod frica u ribarima na povrsini 1.5 h nema nista.

Kod mene je ostalo nesto malo,ali je sve to jadno,dok kod ostalih ima kupina malo iznad clanaka,ostalo je sve suvo.

Imam jedan problemčić na kupini , nesto mi fali kod ishrane a ne znam tacno sta , mislim da je zeljezo ali da pitam iskusne .

Nazad
Vrh