Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Mislio sam samo na hemiju, stubove ću u šumi da pripremim..a za žicu sam zaboravio :)
Upravo sam razgovarao sa čovekom iz zavoda za voćarstvo, njegovo mišljenje je da odmah odustanem od čačanske bestrne, i uzmem thorn free, upravo zbog boje, jer on kaže da će doći vreme kada ću možda proširivati kupinjak, ili kada mi neće kupina trebati za vino jer ću ga imati dovoljno..u tom slučaju thorn free zbog boje i otkupa je ciljna grupa.Takodje se slaže da je na jesen bolje zasaditi sadnice, jer do tada možda i država bude davala neke subvencije, jer sam ga pitao u vezi zemljišta..kiselosti i sastava koliko je i to bitno, pa mi je rekao u vezi tih subvencija.

Za makaze biste mogli da mi preporučite šta da uzmem, kao i prskalicu, leđnu..da li ima neki model koji se pokazao za te stvari kao dobar. Gledao sam skoro neku italijansku, sa zelenom bocom i crnom kapom, ali ne znam koliko je dobra..ne mogu na netu da pronadjem sliku jer ne znam tačno kako se zove model, ali nosi neki 'italian' naziv.Kakva je Villager prskalica Lela od 16litara, sa ručnim pumpanjem, jer mi ne treba ništa više od toga za dva reda kupina :ppozdrav:

ja imam makaze kuker 72 i felko 21,zajedno kostajo oko 100 eura.Za prskalicu ne znam posto koristim atomizer,a sto se tice tog iz zavoda,pitaj ga koje je boje njegova tornfri kupina ovog proleca,a ja cu slikati moju cacanku cim malo izlista.Njihova je ciljna grupa tornfri,ali da je uzmu dzabe.Sto ne plate vise da se isplati rizik.Prosle godine 5 dinara bila skuplja,a ove godine ce cacanka biti skuplja za 50,i tako svake 2-3 godine.Prozvodjacka ciljna grupa su pare,a sa tornfri ih nema,bar za mene.

Odlično, ove Kuker mi izgledaju fino, a ako ih i ti koristiš, dakle da su dobre, tako da ću ih uzeti prvom prilikom.Ima li Kuker program u Merkur TC-u u Beogradu, jer tamo uvek odlazim kada nešto kupujem od alata.Gde se mogu pogledati i kupiti?

Zvao sam tog inženjera iz zavoda čisto da se dodatno informišem, mada ništa novo nisam saznao osim tih par informacija..Samo je rekao da ako uzimam sadnice, da mogu i privatno, da ne plaćam u institutu, verovatno je mislio da mi ih on pronadje na nekom pouzdanom kupinjaku , po manjoj ceni..ali ja ću ipak uzeti u institutu Čačak, jer mi je tu najbliže, brzom poštom ih dopreme, na jesen kada budem krenuo sa sadnjom.

U vezi ThornFree je samo rekao da je isplativija od čačanske, jer čačanska gubi boju i da je manje plaćena zbog toga..nisam ulazio u priču,jer mi nije cilj da prodajem kupine, ali vremenom ću verovatno imati i višak kupine..a ta razlika u ceni je očigledno nameštena, spustili su cenu za ThornFree, jer je pouzdana..tj. ne gubi boju, a čačanska je , moguće, zbog toga skuplja.Nisam kompetentan da bih mogao da razgovaram na tu temu, ali čisto zaključujem, jer mi je jasno da oni zaradjuju na svakoj sitnici koju mogu da plasiraju kao činjenicu da bi oborili cenu, u svoju korist, svakako.

uzmes najobicnije makaze kostaju oko 400-500 din i posle ce ti trebati velike makaze koje kostaju max 2000 din. sto se tice prskalice koristim vec 3 god obicnu plasticnu vilager lela koja kosta 2000 din i radi odlicno. kao sto ti je xsale rekao nemoj dzaba da uzimas tornfree jer nikakva. imam vino od cacanke staro tri godine stojhi u staklenoj flasi i boja je odlicna. i to su samo gluposti u gubljenju boje. plod tornfrija jeste postojaniji malo vise od cacanke, ali kao da te neko nesto pita kada je otkupljuju. ima da je beres 2 meseca, dosta neces ni obrati jer ne sazreli, ima 30 posto roda manje sigurno. pa kada mi koji imamo povrsine ne razmisljamo da posadimo tornfree nemoj ni ti. stavljaj cacanku i nemas brige

To ću i da uradim, mada kad odem u Merkur, sve bih kupio..kao sve mi treba :cool:
Danas sam kupio Villager Lela od 16 litara, nisam još stigao da je sklopim, ali ću sutra da je sredim i probam sa vodom kako prska.
Za čačansku bestrnu sam sasvim zaboravio da mi njen period branja sasvim odgovara, za razliku od thorn free koji se bere čak i do oktobra..a to je već period kada imam i druge obaveze.

Kada budem uzeo prvu turu sadnica (25 komada), pa kada bude vreme za sledeću godinu da donesu rod, ne bih pravio slatko, samo me vino interesuje..koliko bi to bilo vina od tih prvih 25 sadnica, u proseku, ne mora ništa precizno.Za to vreme bih proizveo sledećih 25 sadnica i za 3godine bih imao full kapacitet mojih potreba, ali dugo do 3godine ::vino::, sad mi žao zašto se ranije nisam setio svega, a mogao sam i imao sam uslove kao i sada.

@ vlada
za sada je sve kako treba. lepo je isterala pupoljke, na mestima skoro i list se formirao, gde su tanji lastari.od tornfrija nema ni za pojesti. i kod mene u okolini gde su kupine blizu reke mrka kapa.juce sam bio u jednom kupinjaku povrsine oko 30 ari video sam samo dva pupoljka koji su poterali.strasna situacija, maada je u tom kupinjaku rdja odradila posao dobar

@xsale
kako ide posao u kupinjaku? jesi li orezao i povezao? kakvo je stanje. danas sam je okopao, bacio prehranu,isfrezirao, samo sto mesavinu nisam bacao.

Danas sam poceo vezanje.Bas nesto i ne zurim.Kupina poterava polako,isekli smo staru tako da nema izvlacenja i kidanja listova.Hocu da znam na cemu sam kad vezem,da ne vezem suve.Ako ce kasnije da se susi neka je,ali bar sad da odaberem sta je zivo.Do Uskrsa ce biti gotovo,posle da izvucem stajnjak i da izfreziram.Tornfrija definitivno nece biti ove godine.Cacanke je ostalo mozda nesto vise od pola,ali ce verovatno nesto jos da strada.
Jbg. bolje da bude duplo manje nego prosle godine,ali po 80 dinara,nego duplo vise a po 20.U stvari je dobro ako se izvuce bilo sta posle onakve hladnoce.

kod mene za sada nema izmrzle. plasio sam se ono sto si xsale rekao za misje usi ali vec 60 % strukova je tu fazu prosla,dok ostalo je blizu da prodje tu fazu. tanji strukovi su formirali list tako da se uskoro pripremam za prskanje od insekata i grinjas. samo me malo budjava ljubicasta pegavost uhvatila. ja bih potpisao da predam po 80 din 5 t nego 20 po 20 din. nesto kao pricaju da je kupina otisla iz hladnjaca i da ce ove godine biti dobra cena ali ne verujem nikome ni rec jednu. sve dok ne primim pare na vagi ne verujem nista.nadam se da ce i nase vreme doci i neka se ponovi 2007.

ne mora da bude pravilo... zao mi je sto je kod ljudi izmrzla,ali ce u odnosu na proslu godinu rod biti sigurno 30 posto manje ako ne i vise. inace cenu je oborila hiperprodukcija kupine jer nakon 2007 masa ljudi je posadila sa namerom da zaradi na brzinu i naravno posle toga propalo.ove godine se kolicina roda vraca na stanje koje je bilo pre 2007.nesto slicno ce da zadesi i malinu i to u skorije vreme jer je posadjenooooo....

---------- Poruka napisana 07-04-12 u 22:01 ---------- Prethodna poruka je 02-04-12 at 23:02 ----------

@xsale
kupih danas tilt pa planiram kada se ovo vreme stabilizuje da poprscem kupinu sa njim i da dodam dimetogal i 24x9x19. sta mislis za taj tilt? prskao sam sa njim pre 5 god ali se nesto ne secam kako je bilo. imas li iskustva sa njim? zavrsi li ti sa tvojom?

@joseva tilt je dobar preparat za pepelnice i pegavosti lisca,ali povedi racuna kada mesas dimetoat sa nekim fungicidom,dimetoat je kisele reakcije,veoma je nezgodan za mesanje sa fungicidima.....pozz...

proverio sam kompatibilnost tilta. moze da se mesa sa preparatima kisele reakcije.. bakar ne sme da se mesa sa dimetoatima i ostalim insekticidima sem Galmina. moram nekako da isteram ljubicatu zahvatila mi jedan deo i samo jede. pogana bolescura skroz..

Tilt je dobar,ali za zutu rdju,pegavost sam istrebio tako sto sam cupao lastare do cvetanja,tako mladi lastari budu zeleni skoro cele sledece godine,drugacije nije moglo,za tako nesto mora obavezno da se zaliva,cak i u septembru ako je suvo..I smanjio sam azotna djubriva.Ja imam jos pola hektara da povezem i stvarno ne zurim,posto ce kupina sad da krene posle ovih kisa,bar da vezem sto valja.Sekao sam kupinu koja je isterala list,ne znam sta da mislim,srz je braon,a prsten zelen.Vezacu sve sto ima list,pa sta bude,ali se nece znati koliko i da li ce je uopste biti sve do branja.

Kod mene je stanje onako kako sam i govorio pre mesec dana,pola metra od zemlje lista a iznad toga je poterao list na 50% biljaka ,s tim sto to ne znaci sigurno da ce se iz toga razviti dobra rodna grana,kao sto rece kolega necemo biti sigurni sve dok ne dodje do faze pred zrenje.I kod mene je ljubicasta pegavost podivljala,pre par dana sam prskao Cuprozin plus Akord WG plus Cipkord.Inace povezao ,okopao,8:16:24 baceno u januaru,prehrana posle praznika!

moram da obavezno poprscem jer na mestima je zastala sa listanjem. lepo je se list razvio ali napala je grinja pa zaustavila razvoj. nesto sam razmisljao i odlucio se za sledecu kombinaciju Tilt+Mankogal+Dimetogal+24x9x19. stanje kupine u okolini je katastrofalno, pa cu da se potrudim sto bolje. izlistalo je 95 % kupine samo sto ima na mestima da je kao malo zastala i na mestima sto ljubicasta jede. prehranu sam bacii pre 7 dana ali mesavinu prvi put u zasnjih 10 god nisam. sutra javljaju hladno pa cu najverovatnije da tretiram u utorak. nema vise sta da cekam.

---------- Poruka napisana 10-04-12 u 23:21 ---------- Prethodna poruka je 08-04-12 at 22:54 ----------

uh zamalo da se prevarim sa mankogalom. Budjavo govno ne sme da se mesa sa dimetoatom tj sa Dimetogalom. da ne procitah uputsvo upropastio bih sve.Stradao mi jedan red od 135 m duzine. nesto ga pojela ljubicasta nesto malo voda, nesto smrdljivi razor. juce ujutro kada se nisam slogirao kada sam ustao. sneg pokrio apsolutno celu kupinu a jutros bilo -5. kopriva po kupini stradala, ali nije nista ostetilo

Moj prvi post, i odmah molba..
LJudi pomagajte imam 5-6 zbunova kupine(nemam pojma koja je sorta), daje dosta krupan i obilan rod...

Fasovala je neku bolescuru, mislim da je ljubicasta pegavost ali nisam siguran..

Imali leka da spasim ovo sto je ostalo ili da ih cupam:sta:

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh