Kultivatori (špartači)

Napraviti mekanu i rastresitu povrsinu zbog vazduha koji ce lakse da dodje do korena, i to biljci znaci dosta, a uverio sam se da S opruge odlicno odradjuju posao

Sa ovim pitanjem sto sirim motike smo zavrsili pricu!!!Da kopam 30kj :haha:.Sirim naravno da sto vise pokorice razbijem u redu kukuriza,i sto vise pridjem biljci ako cu razbiti pokoricu 40cm od 70 onda jebes posao,a poruku ne mogu da kucam imam debele prste:haha::haha::haha:

Nije dobro bas ni preblizu spartati kad je kukuruz veci, jer ce iseci tanke zile.Ja sam ucio od starih kad je kukuruz mali, sto blize i plice a drugi put uze i dublje

Nije sramota kopati, svi smo to radili.
ovo ostalo su sve besmislice, mislio sam da imas neki bolji odgovor, al nema! samo srednja motika uradi 40cm.

@Milos88, ja neki put i zadremam, al prvo moram popreko da udarim na krajeve da me probudi prednji trap kad zatrese :haha:
motike siris koliko ti odgovara, nikako na silu pa posle da seces.

Da spartanje nije dobro ja ne bi kupovao za mojih 20-ak k.j ovo cudo koje je za mene ipak stavka,ali radi posao idealno,evo vec par godina unazad!
5b8vo7.jpg
Sa Torpedom nikad lepse nisam spartao,mada ima sire gume nego IMT 560 I nema puno lufta da begas :)

U redu Maticu!Savato sta znaci idealno i radi posao?Kaku si razliku primetio u spartanju izmedju klasicnog i ovog,sem sto si ga platio ko svetog petra!Dragane ti si dao odgoveore na sve sto je mene zanimalo sve mi je jasno kao dan.

@savato
Vidim da radis bez tanjira,zagrces ga malo jel,pa probaj da zadnju motiku stavis uzanu,da propara dole duboko i nesklanja zemlju izmedju redova,ja tako radim i manje puca zemlja...

Ja špartam zbog prihrane kukuruza, a i kad je sušna godina da zatvorim one pore što zemlja ispuca od vručine da vlaga ne isparava van, a ujedino napravi se rastresit sloj za bolji ulazak zraka u tlo.
Ove godine imam 12 kj svog kukuruza i još nešto usluga, a eventualno ako idem u ispomoć ujaku na njegovih 17 kj, uglavnom nakupit će toga za špartanje.

Evo u okolici mog sela nema apsolutno niti jedan špartač sa S oprugama, ljudi jednostavno ni neznaju za to, a ni neznaju da bi se to dalo montirati na ove naše stare IMT i OLT špartače koje imaju 99% ljudi kod nas u kraju i tako ih unaprediti malo.
I ja samo kad uđem u atar s tim bit će mnogo radoznalih i mnogo pitanja i mnogo negativnih komentara na to iz razloga šta se ljudi boje nečeg novog, al nakraju, ni ja neznam dok ne probam, iako sam 100% siguran da je to pun pogodak.

Uostalom nađite mi jedan svetski poznati i priznati proizvođač špartača koji ne radi s "S" oprugama, nitko živ ne postavlja one strugače(britve) na špartače.

Meni je u planu nabavka 4-reda IMT špartača i sređivanje preko zime, izbacivanje svih motika i postavljanje 5 "S" opruga po jednoj međurednoj sekciji. Takva prerada me izađe najjeftinije od bilo kojeg stranog špartača da kupujem, a IMT špartač je dovoljno jak i masivan da takvu preradu može da trpi.

"Sve ja razumem i godine i pubertet..." :osmeh:
Samo mi nije jasno cemu kupovati te nove spartace ili klasicne prepravljati na S opruge kad i ovi klasicni idu duboko koliko hocemo,manje zagrcu usev,mogu i plitko da idu i podsecaju koren,mogu brzo da se teraju koliko i ovi sa S oprugama,mogu i da zagrcu kulturu ako hocemo i na kraju kako neki rekose manje gusi od onog sa S oprugama. Za sada mi se prepravka na S opruge cini kao skroz nerentabilna investicija.

Nastavak diskusije... Pa mislio sam da nadjem neki OLT cetvororedni za Rakovicu jer njega po mom selu mogu da nadjem za 100-150e a za IMT moram da izdvojim od 500 pa na vise i to ako mogu da ga uzmem... Mislio sam na OLT bez dodataka za djubrivo i ostalog...

Evo prebacio sam se u odgovarajuću temu. I opet pitam ćiro a zašto OLT? Oho,sporo tipkam.... Bolje izdvoji malo više para i kupi IMT-ov. I onda sa rajkom možeš da udješ u kuruze visoke kao što je njen zadnji točak.

@Savato, ako su sire od 560 jel profil guma 18,4?

grunt, mogu dati odgovore jel posedujem oba sistena motika u dvoristu, meni je ovo jednostavniji i bolji posao i ne pljujem po drugima.
a ti ne znas kako ovaj drugi radi (ne kudi konja kojeg nisi jahao) ti volis samo da kontriras, tvoji postovi glase:
''ja mislim da su ove pacije sape jedno s....e bez uvrede''
''mislim da pravi i veci otpor traktoru pogotovo vise moticica''

ovo je potpuna besmislica, ja bi prvi rekao da je fergusonu tesko, a imam i video sa 4 reda 2brza pun gas do panja.
a ima i video 577 sa Hudjikovim 6redi 5brza!

Evo prebacio sam se u odgovarajuću temu. I opet pitam ćiro a zašto OLT? Oho,sporo tipkam.... Bolje izdvoji malo više para i kupi IMT-ov. I onda sa rajkom možeš da udješ u kuruze visoke kao što je njen zadnji točak.

Svasta se moze ocekivati ubuduce mozda zamenim ova dva spartaca za jedan cetvororedni i da spartam sa rakovicom kao covek a ne sa dva traktora ja i cale... Em vise goriva potrosimo em sporije uradimo...

Taj je bio kolegin, kupio čovek Tupanjca pa mu ovaj nije trebao.
Da mi je bio malo blize kupio bih bez pardona,ali sto se tice prevoza skuplja pita neg' tepsija...

- - - - - - - - - -

Ciro ako neces taj jedan da "ponistavas" i seces kupis samo cev 90*90mm i neki ti majstor odradi sklapanje a baterije kompletne prebacis i ako ti nekad zatreba opet da imas 2 dvoredna lako prebacis 2 baterije.

Majstor to sam ja... :osmeh: Ma jedan i nesmem da ponistim (ovaj sa plasticni sanduk) je i moj i nije moj tako da nesmem.... Ja ga koristim ali je od mog dede sa majcine strane tako da znate vec... :ppozdrav:

Pa samo baterije prebacis i posle ako i ostanes bez tog dedinog vratis njemu baterije,a tebi ostanu konstrukcije pa samo dokupis baterije.

Nazad
Vrh