Kultivatori (špartači)

Da ali onda nije to kvalitet spartanja ko kad kupis nove nazovi samoostrece motike pravljene ko od margarina:osmeh:

Kad oni isplate subvencije pasce sneg,pa mi motike nece biti na kraj pameti. Ove godine ide pravljenje na 4 redni,mozda farbanje i iduce godine kad mu uradim motike ima samo da spartam i fax cu bataliti ako treba. :osmeh:

Pozdrav,citao sam tu o tome kako se pravilno (skolski) namestava klasican spartac za kukuruz,ali moze mi neko detaljno napisati,znaci pocev od zahvata u redu,pa dubina prednje motike pa i onih sa strane,hvala unapred!

Danas zavrseno pravljene sa 4 na 6 redi.
fotografija07551.jpg

Danas zavrseno spartanje i bacanje djubra za prvu ruku....
Cekamo desetak dana namontiramo raonike i zagrtanje ....
Onda do branja nema ulaska u njivu .....

Evo par slika tuzne price mog spartaca,majstor uradio lepo na sklapanje,ja ga doterao kuci oprao keserom,ofarbao osnovnom do mraka sutra dan na spartanje soje i ide kao u pesmi super praktican na kraju kad mogu da sklopim baterije ma kao u pesmi,a sto tek odmice spram 2 reda...gde je soja malo veca sam isao fergusonom 2 brzohodna na 1600 obrtaja sto je 9-10km/h,dalje se selim na drugu njivu pored koje nikad nije bio kanal sad je iskopan,put uzan a jedan dodjos zakopao sinu meter ipo iznad zemlje i u krugu 2m oko nje korovcina da se ne vidi sina, ja opicim i to lepo tako da sam zaneo komplet fergusona kad sam opicio i bateriju malo odvalio na spoju,mogao sam do majstora on ispravi,zavari i zavrsim tu njivu sa kukuruzom do mraka bez problema. Sutra dan krecem na spartanje soje(nedelja ujutro ja mamuran k'o konj) ali poranio da i pecam jer njiva udara u Bosut,skrenuli sa asvalta kad druga baterija koja nije udarena puce tj. puce sarka na plocevini,vrnem se u selo dodje i majstor nedeljom da zavari i ojaca sa ukosnicima od armature izmedju grede i sarke,krenem do njive i opet prc posle 200m lenije puce sarka kao iz pic**,vratim se kuci besan,zavarimo plocevine na direkt i prospartam jos 4kj do mraka,sad sam vratio spartac majstoru,narucio ovde u NS-u novu plocevinu pa idemo da prepravimo.
Prvo je bila plocevina 5mm debljine i 15*15cm povrsine sa 3 sarke kako gore tako i dole,na levoj bateriji su bile 2 sarke na bateriji koja se sklapa a 1 na fixnom delu i tu nije bilo problema,dok je na ovoj drugoj bilo obrnuto jedna sarka na bateriji koja se dize a dve na fixnom delu. Sad cu videti kako ce biti sa plocevinom 15*20cm 10mm debljine i sa po 4 caure. Ne krivim ni majstora,jbg svi smo racunali na opterecenje u radu a ono je zapravo zanemarljivo spram opterecenja na sarke u transportnom polozaju. Ima i docekace koji se zabrave na pasent kad je u transportnom polozaju,ali dzaba kad je baterija masivna i jako cima.
Sad je ofarban i emajlakom,sija se ko pasija kesa i ceka bolje dane dok ne stigne nova plocevina,pa cemo oko varova zamazati.
Inace potrosena nepuna pakla 750ml farbe osnovne farbano cetkom i nekih 1100-1200ml emajlaka farbano kompresorom.
13050070.jpg13050071.jpg
13050072.jpg

Nemoj da stavljas sarke na sve 4 strane,nego sarka samo gde se lomi a u donjem delu ploce u coskovima izbusite rupe 16mm i stavi srafove.Ja sam odmah ubacio plocu 10mm,povrsine 20x20cm
,a sarke smo pravili od bolcne od klipova.Evo ti slika ploce i sarke kad je bilo samo prikeftano da vidimo kako ce da se otvara.Rupa kroz bolcne je 20mm.
fotografija07091.jpg

Mi za sarke koristimo caure transportnih lanaca,jake su u majcinu njima nista nije bilo. Dragane nisam mislio na sve 4 strane plocevine sarke,nego umesto 3 da bude 4 kako gore tako i dole.Dole ne zavrcemo sarafe,nego smo napravili isto sarke kako gore tako i dole,da se gurne klin i onda baterija bude zabravljena.

Sad sam detaljno pregledao temu,pa cemo u cetvrtak majstor i ja da trazimo najoptimalnije resenje,plocevinu sam danas preuzeo jebac** je odradjena i masivna ni blizu prethodnoj. Posto su caure od transportnih lanaca sirina je 3-4cm po komadu,e sad ne znam da li da spojimo 2 u jednu na bateriji koja se preklapa pa imamo 2 sa strane kao vecina kolega koja mi je poslala slike ili da stavimo cak 5 komada naizmenicno 3 za deo koji se preklapa i 2 za fiksni deo grede ?

- - - - - - - - - -

Jel ima neko neko uputstvo kako se podesava dubina rada,pretpostavljam da se ovaj flah koji ide od tocka pomera na rupi prema gredi da bi on bio nize,a samim tim i radna dubina manja. Sad je ovako kako je podeseno na slikama i kad spustim hidrauliku ima sta da vuce ferguson,a drugi put AKO budem spartao hteo bih da idem dosta plitko nekih par cm.

@NA-ploce 10mm dimenzije 160x160 i 4kom caure dužine 40mm caure fi35 rupa fi 16,izdrzi na sestorednom po 2 baterije sa strane.mnogo takvih preklapanja je odradjeno bez problema.

Mozda je sigurnije da on to pojaca malo,jer kako sam primetio on to cesto vozi mamuran,retki su slucajevi kad je odmoran i naspavan:osmeh:.

Nazad
Vrh