Kultivatori (špartači)

@oldtimer
Ovde se diskutuje o S oprugama kao radnim organima za špartanje, a ne u čemu je problem da li neko ima zubače ili ne...

Nijedan sistem nije idealan, ali meni se više sviđa rad klasičnih motika...

Ne diskutujem ja o zubaci, vec kazem da postojanje zubace nije argument koji su radni organi bolji...
Ne znam koliko ste uradili hektara sa jednim, a koliko sa drugim r.o. pa da znate koji su bolji???

Ja imam Tupanjca sa klasičnim motikama, a drug ima Agromerkur sa S oprugama, sa mojim sam uradio ni sam neznam koliko do sad, a ove godine sam nešto radio s njegovom i pogotovo ako ga malo brže poteram kao da pravi mini razore po njivi... A i sa njim oće da se kupi tarva pogotovo gde su zakorovljenije njive, koje sam imao prilike uslužno da radim...

Opet kažem svako ima prava na svoj izbor, ali meni se lično nesviđa kako rade te S opruge, al nemora da znači da sam ja u pravu, svako je svoj gazda i šparta sa čime hoće...

E, to postujem-probao sam jedan, probao drugi, i ovaj mi se vise svidja zbog toga, i toga... Ne volim argumente tipa "nije se svidjalo mom dedi, ne svidja se ni meni".
Ja jos uvek imam klasicne motike na spartacu, uradio sam 50ak kj sa Agromerkurovim, i mogu reci da mi se vise svidja Agromerkur sa S oprugama... Imam bas suprotna iskustva, manje gusi!

Možda nekad u budućnosti ako budem imao potrebu da kupim špartač možda bude sa S oprugama, ali u tom slučaju bi se verovatno odlučio sa Huđika, čini mi se da njegov lepše radi, kažem čini mi se jer Huđika nisam imao prilike da probam...

Ko kaže da "S" opruge nerade dobro zubaču :osmeh:. Na žalost, uzeo sam novu arendu ove godine, a zubače ..... Špartao sam kukuruz na 8-9 listu, 577 u trećoj, na nekih 12-15 km/č, i da vidiš šta radi, kakvo gušenje, samo pravac i gas :osmeh:.
Radio sam sa klasičnim motikama godinama, ali ovo je ipak mnogo bolje, a sa ovim sistemom dasaka za zagrtanje je prava stvar, imam mogućnost više opcija zagrtanja i špartanja, a da podešavanje uradim na njivi, na licu mesta za manje od pet minuta. Mogu da špartam klasično, tako što samo okrenem nosač sa daskama skroz gore, mogu blago da zagrnem, tako što ostavim da nosač sa daskama slobodno pada, a mogu da ga zatrpam, kad daske rade u fulu, tako da u zavisnosti od uslova, uradim najbolje što se može.

---------- Poruka napisana u 21:53 ---------- Prethodna poruka je at 21:52 ----------

I da, Huđik ima drugačiji raspored motika, tako da nepravi razor :osmeh:.

Ja uzimao od drugara pre par dana agromerkurov sa 'S' oprugama i meni se vise svidja kako radi, u odnosu na ovaj sa klasicnim motikama,
manje gusi, kad je tvrdje isto nema problema jer su manje motike

zagrtanje sam izbacio kao jednu od operacija, tako da mi S opruge izmedju ostalog dobro dodju i zbog blagog zatrpavanja malih travcica koje u drgoj turi nicu, sto nije slucaj gde se radi split varijanta, zato sto korova nema uopste, al zbog provetravanja zemlje je pozeljno...

Evo kako radi špartač sa S oprugama, i kakav posao ostavlja iza sebe:

[video=youtube_share;GyHHpxog5OU]http://youtu.be/GyHHpxog5OU[/video]

6h0s52.jpg

Juris posteno kroz kukuruz, :bravo: mora li se tako terati da bi bio bolji efekat S opruga, da bi bilo blago zagrtanje? Ili se moze terati i sporije?

vidim da se vodi polemika sta je bolje - nisam citao svih 30 stranica,mozda je i neko pisao o tome ili probao u praksi...al pade mi na pamet ideja kako bi islo da se klasicne motike stave na S opruge ? :osmeh: :osmeh:

Upravo sređujem neki stari OLT špartač pa me zanima koliko prstenovi na točkovima (vođice) mogu biti "staiji" od samog točka?
Imam neke već gotove prstenove koji su široki 30mm pa se dvoumim da li da ih sužavam ili zavarim takve.

DAnas sam zvao i Hudjika i Agromerkur
6 redi Hudjik 3300 € sa hudraulikom(200 € manje ako je bez hidrauličnog cilindra),
Agromerkur 1800 € bez hidraulike

Ja se interesujem za 7 uskih redi za soju. Pozdravljam sve informacije u vezi špartača.

Jeli to cena za razmak na 50cm, ili za 70cm? Inače ovaj Huđikov na 70cm, i sa tom hidraulikom se sklapa jedva, a bez nje jedino viljuškar da radi...

DAnas sam zvao i Hudjika i Agromerkur
6 redi Hudjik 3300 € sa hudraulikom(200 € manje ako je bez hidrauličnog cilindra),
Agromerkur 1800 € bez hidraulike

Ja se interesujem za 7 uskih redi za soju. Pozdravljam sve informacije u vezi špartača.

Kako seješ 7 redi kojom sejalicom, jer Nodet 7 redi nemože jer nedozvoljava ram, jer ideš na 47,5 cm razmak?

Nazad
Vrh