Kultivatori (špartači)

Evo jedne izvedbe od starog OLTa.Moj komsija....
my-nokia-030.jpg

Pregledao sam celu ovu temu i jednostavno zelim da mi neko objasni ako moze u cemu je razlika u radu sa ovim obicnim motikama koje teramo cela veka i ovih S opruga paciji kljunova i ostalog?bio bi jako zahvalan!

Klasične motike, pogotovo ako nisu u tip-top stanju (oštrina, potrošenost), teže ulaze u tvrđe zemljište i onda ne ostavljaju sloj od 5-6 cm rastresitog zemljišta iza sebe, dok to kod S opruga nije slučaj. (npr. meni se potrefilo da je gaženo 4 puta (sejanje, dva puta prskanje i jedno paranje) i u tim tragovima motika ulazi u zemlju jedva 2 cm, dok u ostalim redovima radi bez greške)

edit: baš zbog te ugaženosti u tragovima prskalice, za narednu godinu moram naći neko praktično rešenje da zatvorim 1-2 krajnje dizne u prvom prohodu prskalice, kako bih se smakao za jedan red i tako izbegao da prilikom prskanja ulazim u tragove sejalice...

Ok to za ugazenost je ok ali to nije slucaj svake god ja misim da je to samo marketing i mislim da te moticice ne mogu iseci korov kao klasicne motike(sto je i cilj spartanja naravno i razbijanje poorice i provetravanje zemljista) naravno kad su u tip top stanju,Ja i dalje ostajem na klasicnom spartanju sa klasicnim motikama.

na 100kj nije se ni jedna slomila i ni jednom zagusilo, sto je po meni bitna stvar, a moze dosta zakorovljeno da radi...

attachment.php

meni licno, se jako svidja kako odrade posao, naravno kome se nesvidja nece ni staviti...
samo nemoj te misliti da ste naj pametniji ako neko radi dugacije...

To je problem kad se seje sa 4 rednom sejalicom i prska sa prskalicom od 8m granama, ili 6 redi sejalica i 12m grane na prskalici. Koliko je dobro, zato sto je lako odbrojavati redove iz traktora, jer se uvek poznaju redovi od sejalice, toliko je lose jer se tera stalno po istim tragovima.

@Farmer Bob na ovoj tvojoj slici da nije slucajno komsija omasio raspored opruga u predzadnjem redu na spoljnim baterijama?cini mi se da je sa pogresne strane matičica ili da fali jedna.

probao sam u praksi ovog proleća i jedno i drugo.stari tip vise odgrće zemlju od kukuruza dok se sa ovim oprugama dobija efekat blagog zagrtanja(zavisi od brzine kretanja).kako god radili zakon je kada je ovaj veći razmak matičica izmedju redova sto bliže traktoru jer je mnogo lakse za voznju manje stete i moze se voziti brze.kada su skroz na kraju mali pokret volanom i odose redovi.
evo kako sam ja za pola sata prepravio imt dvoredni za drugo spartanje.opruge skinuo sa spremaca a ove sine-šparing sam iskoristio od nosaca onih klasičnih motika samo stego onim cugovima. ovo je bilo samo za probu ali je super zavrsilo poso

a evo i kako izgleda posle njih

na ovoj drugoj slici jak pljusak i sunce su napravili strasnu tvrdu pokoricu za jedan dan jedva sam uspeo da razbijem pa je malo slabije zagrnuto i vece grudve

Pregledao sam celu ovu temu i jednostavno zelim da mi neko objasni ako moze u cemu je razlika u radu sa ovim obicnim motikama koje teramo cela veka i ovih S opruga paciji kljunova i ostalog?bio bi jako zahvalan!
-S opruga se ne tupi, pa ne moras stalno da je ostris. Ja moje klasicne motike, ako hocu da lepo rade, moram svakih 20ak kj da ostrim...
-S opruga lakse ulazi u zemlju
-S opruga blago nagrce kukuruz, pa sitne travcice u redu budu zatrpane
-S opruga kao aktivno radno telo zahteva manje snage za vucu od klasicnih moticica
.....

A osim toga sto je navedeno, s opruge stalno vibriraju i otresaju korove sa sebe i sitne zemlju.Ali malo teramo i modu, da smo u trendu:haha:

sve navedeno +

.... možeš da ih kupiš gde god i kad god , ne treba da nosiš stare da ti navare,isprave, po šablonu da svi uglovi budu kako treba,da to bude sve pod konac... itd...

-S opruga lakse ulazi u zemlju
-S opruga kao zahteva manje snage za vucu od klasicnih moticica
-S opruge stalno vibriraju i otresaju korove sa sebe
-S opruge bolje sitne zemlju
-S opruge bolje izbacuju podsečene korove na površinu
...

Uuuu al nafaliste S opruge, nemam reči, al niste rekli da nemože da šparta zubaču i da kako god da stoje prave kao mali razorčić u redu...

Nazad
Vrh