Kultivatori (špartači)

Kod nas u mom kraju to retko ko radi,ako neko bas zeli uzme pa folijarno,ili ima neki stariji spartac sa kutijama al to je tesko videti.
Uglavnom se unese pre setve azotno djubrivo i to je to.
Sta najcesce koristite kao folijarnu prehranu u kukuruzu?Ovde kod mene cujem da ljudi rastvaraju UREU,7-8kg-ha i prscu.Da li je ko to radio i kakvi su rezultati?Ja do sada nisam folijarno prehranjivao kukuruz pa me interesuju iskustva drugih.

Iako je OF stvarno nzm sta ljudi koriste,inace neko je spomenuo npk predsetveno ja sam ucio da je to uzaludno tj jako malo se iskoristi tek na godinu jer neuspe da se razlozi,tako da smo mi ove godine zaoravali sve sto smo uspeli-ovo je sve of,zato sad malo o hudjiku kolko9 sam ja video po prospektu nema ali garant bi oni napravili ako neko bas zeli da poruci tako,jer imaju sve masine da mogu sigurno napraviti sve sto pozelis al bi to sigurno morao dobro platiti a i onda cekati po narudzbi.

Sklepao sam izum Zoranov za laksu voznju OLT spartaca i sutra cu da Vam prenesem utiske.
Ja sam morao malo da ga modifikujem posto samo na dva sarafa ispod kardana mogu da ga fiksiram jer noviji tip Belarusa nema drugu mogucnost ( bar tako mislim)
videcemo sutra

1553nsl.jpg

Samo da napomenem da nije moj izum, moj pokojni deda je imao nešto slično još kad sam ja bio mali, ne znam odakle mu patent.

Rabadžija, jel ti taj trougao fiksiran za traktor? Šta se desi kad podigneš špartač?

Bog te zivio Zorane ! ! !
U pravu si uopste nisam juce o tome razmisljao,jutros sam ga doradio i odradio posao pevajuci...mislim na vozaca
To je za ne verovati dok ne probas,koliko je lako upravljati....ma sa dva prsta mozes voziti :)
SVaka cast tebi tj.tvom dedi sto je tako nesto izmislio,kasno sam stigao sa njive sutra cu ponovo slikati i staviti sliku da vidite

Da i ja sam odradio poput Zoranovog,namestio da trougao kacim na dvodelni klin IMT-a 539...tako da sada supruga prati bez po muke sa punim kutijama za prihranu (OLT 4 reda) dok ja vozim:osmeh:

Nisam baš u toku jer ne poznajem OLT-ove parače.
Da li ti OLT parači već imaju neki fabrički sistem upravljanja s' kojim se teško manipuliše, pa se ovakvom prepravkom dobija lakše upravljanje nego na originalnom sistemu? Ili uopšte nema sistem za upravljanje pa onda vi naknadno stavljate sedište za pratioca, sistem za volan i ove trouglove o kojima pišete?

glavno prblem kod OLT sistema je taj da nema tockove koje poput letve volana preko kormana upravljas (Tupanjac) vec je korman vezan za levu polugu traktora te ako te traktor zanese ti se odupires od te zanesene poluge i to je Bogami na misice sistem .... totalno ne promisljeno resenje.
"Dedin"patent je u toliko dobar sto se ti odupires o fiksnu tacku u odnosu na spartac te samim tim brze deluje pomeranje kormana a i evidentno i provereno daleko daleko lakse

Hvala! Da li ima neka slika kompletnog oltovog parača gde se vidi ceo parač sa tim sistemom kačenja za traktorsku polugu. Ovde su samo slike ovog "dedinog" patenta. Kad se uporedi ovaj "dedin" patent i Tupanjčev sistem, koji ide lakše i ako može neka procena koliko?

Sve ovo pitam jer je moj parač (Jugodent - Novi Sad, sistem Tupanjac) doradio i mislio sam o novom Tupanjcu, ali sad nešto razmišljam da bi se možda mogao naći i neki polovni OLT parač u ok stanju za sitne pare, jer mi je sad lova veliki problem posle gubitka 5 vagona kukuruza.

Moj brat je bio kondukter ove godine na našem Oltovom i na Futoškom paraču (prva verzija), i kaže da se istom silom kormani, jedino je Futoški malo precizniji (tj osetljiviji na korman) jer ovaj naš patent ima malo lufta u polugama.

Hvala! Kako radi Futoški - dobro znam, jer preko dvadeset godina sam bio pratilac na njemu, a tek od prošle godine sam unapređen za volan traktora! :osmeh: A za ovaj Oltov nemam pojma kako ide, (meni su pričali da ide jako teško), pa se zato raspitujem.

Sad ide lako.
Zaboravio sam da napišem da je ova poluga skraćena nekoliko centimetara, ne znam tačno koliko. Time se dobija da se lakše kormani, ali ima duži hod kormana:
a0juir.jpg

Da li neko ima Majevicin spartac za kukuruz?i kako se pokazao,danas sam bio da gledam,cena mu je 1400 e za cetvoredni...
image44601.png
[/IMG]
ovako izgleda

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh