Kultivatori (špartači)

Jeste lep ali nije toliko dobar.

Pa utisak je super,stvarno odes na njivu i radis i kad se okrenes vidis da nisi uzalut tamo nego odradjujes poso kako treba :)
A onako solidno su teske,prosecan covek ce ih podici sa malo muke,naravno dete od 10 godina ih nece dignut ali nista strasno,klip je 400e i ima uske moze se postaviti za 10 minuta,a ljudi su i sajle stvaljali,mada nije to tesko toliko.
Jeste jeste c4 je moj :)

Nisam nikad video takav parač u radu. Danas sam se malo vozikao po ataru i video sam jedan takav parač iz Ade (Agromerkur - čini mi se, žuto-zeleni), ali je ovaj imao pozadi i dodatni veliki točak sa sedištem i upravljačem za pratioca. Na žalost video sam ga kad je ulazio u selo, da je izlazio pratio bih ga do njive baš da vidim kako radi.

Ja imam Huđikov šestoredni i jednom reči ko nije radio sa ovakvim špartačima nezna koliko je dobar i pouzdan, radio sam i povrće na 50 cm. i redovne ratarske kulture a uzeo sam ga u fulu i više od toga tako da mali prednjitočkovi imam dva kompleta jedne gumene i jedne metalne sa gumenim radim kada postavim sedište za upravljanje za mali usev i kada se polako tera i metalne koje stavljam drugo špartanje tako da mi niko ne sedi nazad a sami točkovi održavaju stabilnost i pravac špartača. I jedna veoma bitna stvar kod ovoga špartača a nepodcenjujući ostale ovakvog tipa je samo podešavanje zazora- lufta u baterijama kod Huđika je rešeno na konus i vek trajanja ovakvog rešenja je dug odk kod ostalih imaju čaure i potrebno ih je menjati kada dobiju zazor, dok kod Huđika ovo se rešava za desetak minuta na licu mesta samo dotezanjem što je i bio jedan od presudnih činilaca što sam se odlučio baš za njega i evo tri -četiri godine radi besprekorno.

A to dodatno upravljanje sa pratiocem, da li je lakše ili teže nego kod Tupanjčevog tipa parača?

Mi nismo isto bili videli kako radi,nit smo redovno znali kako izgleda samo smo culi da je dobar,sto cena nagovestava od pocetka,a trave ima i telefonom narucili i uvece nam stigo :) ujutro zakacili i gas :)

Nemas potreba za dodatnim upravljenjem moze se naruciti jos dva tocka tj.diska msl da su 450e tanki su fixni i oni ti drze pravac-ali kao to se uzima na 6 redi za 4 po ravnom terenu je dovoljno ovako,a placen je 1700+pdv.

Kod nas u mom kraju to retko ko radi,ako neko bas zeli uzme pa folijarno,ili ima neki stariji spartac sa kutijama al to je tesko videti.
Uglavnom se unese pre setve azotno djubrivo i to je to.

Na zimskim predavanjima iz poljoprivrede su govorili da je dovoljno ako se azotno đubrivo baci kompletno predsetveno.

Kod mene je 90% spartaca IMT dvorednih jer rijetko ko ima vise od 10 ha kukuruza, a NPK ide pred sjetvu i KAN u spartanju (ako se ima para :haha::haha:)

Nazad
Vrh