Kultivatori (špartači)

Bude ogled malo malo, jer negde prerastu kukuruzi. Gde je usevano dok nisam imao sklopiv 2+2+2 reda nisam ni spartao poslednju masinu jer sastavi treba da budu 70+-5cm da ne sece a kod nas bude svega.
Prihranu ne radim u spartanju i nemam kutije za vestak. Na primer 2020, kasno su mi stigli uzani tockovi pa 50% kukuruza nisam spartao i kada smo skidali nikakve razlike. Razlika je samo u kolicini padavina i spram toga i prinos.
U povrcu sam se uverio da ima razlike (industrijska paprika). Koren je plitak i kilav i svaka mera njakanja oko toga se isplati. Za kukuruz sigurno da nesto doprinese ali po meni jako malo.

Kod nas je već par zadnjih godina dobrih za kukuruz. Svi posijemo i špartamo, 99 % kod nas prihranjuje, ali u jesen se itekako vidi tko je koliko dao...

Ja sam pročitao da svako špartanje povećava prinos od 5-10% i da ga ne treba izbegavati. E to kaže struka a struka nemože da greši. ;)

Prodje se malo, razbije se kora, malo se odradi aerizacija, poseče se i koji korov, u svakom slučaju ne škodi a čim ne škodi znači da koristi...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Tako se pričalo i za soju pa sam špartao jedne godine k'o nezdrav i na kraju isti andrak sa prinosom kako na špartanom tako i na ne špartanom.Kukuruz mi uglavnom preraste i pobegne pa retko kad špartam ali nije loša operacija.Ima svojih prednosti.

Svaka godina je priča za sebe.
Ameri tvrde da kasnija prihrana moze da donese 5-8%, moze a i ne mora. U teoriji je da sto vise kise posle setve bude da se vise treba prihraniti kasnije. Kukuruz do 6. lista potroši oko 5% azota. Nazalost kod nas nema valjanih ogleda na temu spartanja i prihrane, a znamo da smo smi malo pristrasni da hvalimo ono sto sami radimo..
Samo probati

@Gogi023, kako znas da kod nas nema valjanih ogleda sa prihranom i spartanjem? Pojedini naucni radnici su ceo svoj radnii vek posvetili djubrenju i agrotehnici, i onda se nadje neki Gogi koji tvrdi suprotno.

Super ako je tako. Al ja sam procitao celu temu i nisam naisao na rad tj ogled recimo psss o djubrenju kukuruza u spartanju.
Manje bi mi ovde diskutovali da imamo te podatke koje ti imas

Poslednja izmena:
Mi spartamo pretežno sve, ako uslovi dozvole, i jedno špartanje mi je I opravdano, rastese se zemlja, zatvore pore, sačuva vlaga. A dva puta i više, u opšte ne vidim svrhu. Spartao soju prošle godine, neku 2 neku I 3 puta, nikakve razlike gde su neki prihodi ostali od prvog puta.
Prihranu kasnije ne radimo nikako na prolećne kulture, jer ukoliko zasuši 'ebali smo čvorka. Kad budemo imali oblak na daljinsko upravljanje, možemo sa prihranom kad hoćemo.

Gogi, ogledi sa spartanjem i prihranama kukuruza su najvise radjeni pocetkom druge polovine 20. veka kada se radilo na intenziviranju proizvodnje posle 2. Svetskog rata. Ne kazem da se i sada ne rade, ali nema smisla iste oglede sprovoditi svakih 5 ili 10 godina, jer nemaju veliku naucnu vrednost i nisu zanimljivi za naucnu javnost, mada za tebe bi bili interesantni jer te mrzi da listas i trazis ono sto te interesuje.

Pa ajde kad ih ti znas objavi ih ovde.
Ili ipak dolazimo do toga da nema valjanih podataka .... Nema veze, na svojim cu greskama učiti

Čitao sam ovo davno i kada procitam da svaka kultivacija povecava prinos za 10% cini mi se da autor u njivu ni usao nije!?!? Tekst je ok, al nije to ogled

Poslednja izmena:
Mislim da sam u nekoj temi pisao kako sam tri godine radio ogled sa špartanjem ali bez đubriva. Doduše, jedne godine nisam uspeo da odvojeno okrunim kukuruz, u žurbi sam sve izmešao. Kod mene je bila mala razlika u plusu za špartanje, od 50-150 kg po jutru ali sam imao dosta pogaženih biljaka i isečenih jer sam imao idiota pilota na špartaču. Pokušao sam da brojim uništene biljke ali je bilo dosta i odustao sam...Prošle godine sam špartao sa onim Apv uređajem ali nisam izmerio razliku u prinosu na njivama gde sam npr. ošpartao pola...

Ја само знам да у сунцукрету вреди ићи скоро сваки други дан шпартати док у кукурузу више од једног пута нема неке користи. И вештак бацати шпартачом је сизифов посао некад сам радио услужно и сад не би сувим златом да ми неко плати.

bilo nekad mozda 20 sad uglavnom 30 po bateriji ja sam radio prosle god ima par strugara koji to rade

Kod ovog majstora je i dalje ista cena,odneli smo kumovih pet baterija pre par dana, 20e i 30e,20 je da bude sa rascepkom(standardno) a 30 je sa dve matice.

Nazad
Vrh