Kulinarska biblioteka

@bibliotekar druze svaka cast,ima ovde ohohoooooo dobrih recepata,posebno me privlace one sarmice...

A jel ima nesto posebno za proju....?

Joj sto volim proju i kiseli kupus posoljen ljutom tucanom paprikom :ppozdrav:
i rakica uz to

Ljudi , gde da nadjem bele bubrege ? :sta:
U mesarama u kojima sam bio kazu da nema, i da cu tesko to naci,a bas sam bio zagrejan za spremanje gulasa..

Odes druze u klanicu i narucis kad kolju bikove da ti ostave....Drugacije tesko da mozes naci....
NMoj pokojni deda ih spremao sa tursijom,uprzi onak,super bude,gulas nisam jeo,...
Daj recept za gulas :ppozdrav:

Poruka

Što se tiče belih bubrega svinjski su na prvom mestu. Zagovori sa nekim veterinarom koji štroji veprove po selima. Ljudi to uglavnom bacaju. Jednom prilikom sam tako došao do 10kg beli bubrega. Treba ih raseći po dužini na pola skinuti opnu a meso staviti u vodu sa sirćetom i solju par sati. Gulaš je odličan ali su najbolji prženi bez ikakvih začina osim soli. A ono sa kajmakom. Taze lepinja kajmak sveže ubran paradajiz iz bašte (branje dok nije spala rosa rano ujutro) i slanina sapunjara. Letnji doručak bez konkurencije. Kombinacija opasno dobra.

Ja uglavnom preferiram junece,mnogo lakse dodjem do njih i oni su odlicni za gulas,ali ja ih volim i uprzene s paprikom,ili pohovane ,ono klasika,ujaje,pa u prezle,pa u susam pa na ulje :cao:

Za kobasice od mozga prvi put čujem,a krofne su mi najlepše sa domaćim pekmezom od šljiva. ::namigivanje::

Душане пријатељу,у оним артијама што сам ти послао има и ови рецепти.Млађи си па препиши
часком .
А,ви пријатељи спремајте милерам и мозак.
Упозоравам да се они који имају висок притисак не преједу ових ђаконија.

Један мој рођак,познат по томе да може да поједе ванглу крофни ,појео је три и четврту је
само принео устима па оставио.Сузе су нам ишле од смеха гледајући га како чезнутљиво гледа у крофну а не може да је поједе.

Recepti iz kuvara „Stara i nova kuina” objavljenog ћирилицом 1877. godine u Novom Sadu.

Teleće kobasice
Uzmi 28 deka, krta, teleća mesa, iseci ga na sitne komadiće, a goveđe grudi u 1/4 toliko, iseci na kocke, malo teleća mozga i slanine, ovo sve meti u mleko pa neka neko vreme postoji, izvadi sve iz mleka, meti u tučni avan i dobro protuci, osoli, obiberiši, dodaj ili malo bela luka ili limunove kore i začina (Gewürz*, kvirca**) – ovo sve dobro smešaj i nadeni njim teleća creva, sveži ih sa oba kraja, meti na hladnu mast, zbog toga da se ne raspuknu i peci.

Kobasice od mozga
Skuvaj u slanoj vodi teleći i jagnjeći mozak, očisti ga od kožice i sitnih žilica i iseci na sitno; među tim rastopi u šerpenji masti da bude vrela, uspi na sitno isečena zelena peršuna, osoli, i dodaj kašiku zemičkinih mrva, opapri, nalij čorbom i pusti da se dobro prokuva, u prokuvano spusti mozak, da se i on skuva i upirjani, uzmi hostiju, oblaten, pokvasi je u vodi, ili poređaj oblatnu po vlažnom ubrusu da odvugne i da se može uvijati, stavi na nju uprigan*** mozak i zavi kao kobasicu, uvaljaj je u razmućena jaja a posle u zemičkine mrve u pole pomešane sa brašnom i peci ih na masti.

Krofne od milerama
Uzmi 56 deka brašna, 35 grama u mleku natopljena kvasca i podmesi; sad uzmi 6 žumanaca, 2 čitava jajeta, 34 clitara povlake i ovo dugo muti, dodaj podmešen kvasac, brašno, malo šećera i soli i zamesi testo, razvi ga, povadi iz njega krofne i pusti da se krenu, pa ih peci na vreloj masti, pečene poslaži na sito da otkaplju, poređaj u činiju, pospi ozgo sitno utučenim belim šećerom i podaj na trpezu, a pored njih služi pekmez od kajsija, bresaka, šipaka ili makar koji drugi.

* Gewürz – nemački izraz za začin
** Kvirc – pretpostavljam da se misli na karanfilić/klinčić a ne na piment (najkvirc)
*** Uprigan = upola pržen i upola kuvan

PECENI GOVEDJI JEZIK

za 4 osobe:
- 1 govedji jezik
- 1 kasika brasna
- 1 limun
- 300ml kisele pavlake
- 100g lenti dimljene slanine
- ulje,so i mleveni biber

U serpu na sporetu u posoljenu vodustavimo jezik da se kuva.Limun iscedimo na cediljci,a slaninu isecemo nakocke.U sud stavimo limunov sok,isecenu slaninu,pavlaku,brasno i sve to promesamo zicom za mucenje.Juneci jezik,prokuvamo,oljustimo i stavimo na nauljenu tepsiju.Na jezik nanesemo smesu iz suda i pecemo 30min na temperaturi od 200c.
Kada se to ispeklo,izvadimo jezik isecemo na parcice i stepenasto poredjamo u oval i prelijemo ga ostatkom iz tepsije...(MOJA PREPORUKA JE DA SE JEZIK PRE NEGO STO SE STAVI DA SE PE CE,ZASECE NA PAR MESTA I NAPUNI OVOM SMESOM..)
Oval ukrasimo kuvanim krompirom i svezim paradajzom,i sve to posolimo sitno iseckanim presunom..
Uz ovo jelo preporucujem dobro crno vino :ppozdrav:

Prijatno :ppozdrav:

Da i ja nesto postavim na "svedski sto forumaski"

Sastojci

1/2 kg sremskog (ili feta) sira
2 kuvana jaja
4 čena belog luka
1 kašika senfa
150 gr majoneza
2 dl kisele pavlake
5 kiselih krastavčića

Za ukrašavanje:
1 kuvano jaje
1 krastavčić

PRIPREMA

Kisele krastavčiće, beli luk i jaja sitno iseckati.

Sir izgnječiti viljuškom, pa dodati pavlaku, majonez i senf. Mešati dok se masa lepo ne ujednači, pa dodati krastavčiće, jaja i beli luk. Promešati još jednom, servirati, ukrasiti, pa ostaviti da se dobro ohladi.

Ako se koristi feta sir, nima potrebe da doda ni trun soli.

Prijatno :ppozdrav:

Nazad
Vrh