Kulinarska biblioteka

pitaaaaaaa

Kao prvo nemoj da ko zameri sto je ista slika ovde i u temi Sta ste radili danas -sad sam dobila instrukcije da je bolje ovde da postavim sliku i da mogu recept da napisem -hvala.
Za dobru pitu je neophodno da ste zdravo jako iznervirani i da umesto da puknete , vi zasucete rukave, pustite malko glasnije muziku na radiJu i dohvatite se svega sto imate u frizideru -moze se improvizovati po volji. Na slici se vidi sta sam ja koristila za ovu mrsnu pitu od spanaca
9q8sxw.jpg

u ciniju se razlupaju jaja -nista se ne razdvaja ( recimo 5 kom)
dva prstohvata soli
jedan prasak za pecivo
malo ulja
malo masti
malo sira sitnog-ako ima
malo pavlake-ako ima
mleka
i prethodno obaren i iseckan spanac(ili neko drugo zelje, ko sta voli) oko 300-400g
i to se sve zamuti -onako da je malo gusce od testa za palacinke
pleh se namaze sa masti i stavi se dva-tri lista kora na dno pleha
odvojite sa strane dve-tri kore koje ce se staviti od gore
operete ruke i jedan po jedan list kore guzvate i umacete u tu masu koja je u ciniji i redjate u pleh
kad popunite pleh ako sta od te mase ostane ,zalijte po korama-nista se ne baca
kad pleh napunite rernu ukljucite na 180-200 stepeni i stavite da se pece cca 30-40 min-zavisi od rerne
25f12yp.jpg

kod nas se sluzi pita zeljanica ili sa kiselim mlekom(extra je uz kozije kiselo mleko) ilisa jogurtom-to je od volje

Znam, znam ja to nasiroko objasnjavam al ovo su stvarno jednostavne stvari koje se spreme za sat vremena i ljudi se fino mogu najesti!
Eto
cjq6b.jpg
,
ziveli!

Пријатељу,кувар о коме се распитујеш није стављен на шер а неће ни бити скоро.Оригинал ,један од ретких целих са
свим листовима текста коме фале неколико последњих листова садржаја се налази на рестаурацији.Када ће бити
рестаурација готова није ми познато ,а када то буде видећемо шта ћемо са њом.За поједине рецепре ако знаш шта ти треба можемо да видимо нешто.
Иначе ради се о породичној заоставштини моје чукун бабе Катарине која је и аутор тог кувара.

Autorska prava

Poštovani čitaoci časnog sajta http://www.poljoinfo.com

Internet Deda Lala dao je u pisanoj formi, overeno kod advokata,
da SAMO časni Bibliotekar može objaviti pisanje njegove čukunbabe.

Stoga smatram da je izlišna kupovina knjige u kožnom povezu koja se obilato nudi na Internetu, u kožnom povezu, po ceni od cca 20 eura po primerku.

D.N. Kovačević
www.stocarstvo.com

Да се разумемо, на те рецепте НИКО НЕМА ВИШЕ ПРАВО РАСПОЛАГАЊА.Оног тртенутка када се кувар штампа сви рецепти
постају јавно власништво и свако има право да их користи.
Што се тиче ове збирке рецепата: Стара и нова куина када буде готова рестаурација биче шерован и тако доступан сваком ко буде заинтересован .
Због мањка времена морам се извинити што не могу да задовољим радозналост појединаца.Једна копија се налази код Библиотекара па ако и када он има времена .....лично немам ништа против.

Када кувате пасуљ ,одн. када је скуван ,уместо запршке извадите кутлачу зрна и испасирајте их па помешајте с мало
црвене слатке или љуте паприке па ово умешајте у скувани пасуљ.Добиће те лепу густину.Пробајте.

Blesavo ukusna jela

Zamisao je da se oblikuje blesava zbirka manje poznatih kulinarskih recepata.
Poželjno je da autori poseduju i sačuvaju originalne blesave recepte koje će, naknadno, doblesaviti u svojoj režiji.

Pozdrav
Internet Bibliotekar

* * *

Pileća krilca s kokakolom
Namirnice:
800 g pilećih krilaca, 50 ml sojinog sosa, 300 ml kokakole*, 100 ml aqua česmovače** ili kišnice***, 2 kašike neslane mešavine osušenih povrtnih biljaka za kuvanje supe, 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera, 1 kašičica naseckanog belog luka, 1 kašičica naseckanog đumbira, kuhinjska so po ukusu.
Priprema:
Očišćena i oprana krilca prokuvati oko 5 minuta u kipućoj vodi. Procediti i staviti u zagrejani vok/wok. Sve preostale sastojke pomešati, preliti njima piletinu i pustiti da prokuva. Zatim, kuvati još pola sata na smanjenoj temperaturi. Služiti uz kuvani pirinač.

Rečnik manje poznatih reči i izraza:
* kokakola = prljava voda imperijalizma (naziv potiče iz bivše SSSR);
** aqua česmovača/aqua bunarika = pijaća voda iz kuhinjske česme ili bunara;
*** kišnica = voda iz oblaka koja pada u vidu kiše (lat.: pluvia, aetheria, caelestis).

Uskršnja šunka kuvana-pečena u testu-Mađarski specijalitet
priprema:
šunka se obrađuje standardno-s tim što se vadi butna kost
10 dana stoji u soli-suvo soljenje
3 dima
pakuje se u zamrzivač
odmrzava se dva dana pred Uskrs
odmrznuta se potpuno umota ceka u hlebno testo
peče se pekarskoj peći 5-6 sati(najbolje dan pred Uskrs)
*preporučuje se da poznajete pekara koji ima peć na drva- Hvala čika Drakčetu!
*služi se hladna uz ren i mladi luk

245kai1.jpg

5as1g5.jpg

Poslednja izmena:
Dip.Seljanka, da ste Vi meni zivi i zdravi... Bice prilike , da ce Bog, pa cemo i mi to probati.. Nego, svake pohvale za inovaciju. Recite mi, odakle potice recept? Jeste li ga nasledili? Naravno, da nam date i Vasu recepturu za hlebno testo i koliko treba da je sunka teska, jel komad ili cela sunka?:ppozdrav:

@Karalic
obzirom da se moje selo nalazi vrlo blizu Madjarske granice i da dobar deo populacije u selu i u okolnim selima cine Madjari-starosedeoci, recept je od njih preuzet,sto bi rekli iz komsiluka. Za ovo konkretno hlebno testo ne mogu da dam recept jer ga je nas pekar pravio,to je njegova tajna a sto se tice sunke-kod nas se ostavlja cela sunka(kao sto rekoh najbolje je pre soljenja izvaditi butnu kost )zasto cela-nema neki poseban razlog-mi volimo tako. sto se tice velicine i tezine sunke-i to zavisi kako ko voli-mi ne koljemo tovljenika ispod 120-130 kila.:osmeh: Nadam se da ovo makar malko pomaze

@Bibliotekar

naravno,da uvek može bolje.:osmeh: Što se tiče asfaltne šunke iz Švajcarske,lepo izgleda,gledala sam prilog, ali to je zapadni sistem obrade šunke-potpuno vađenje kostiju,presovanje,stavljanje u mrežu...šta znam,kod nas se to retko radi. Mada,sistem kuvanja-pečenja je otprilike sličan,oni je pakuju u papir i papirne džakove i kuvaju na 180 stepeni u prirodnoj asfaltnoj bazi,oko 5-6 sati, a mi,ovu našu,domaću šunku,pakujemo u hlebno testo i pečemo 5-6 sati u peći na drva.
Razlika je u tome, što kod njih bude više soka jer ga papir ne upije i što se pre služenja ponovo peče svako parče šunke,kod nas se služi hladna ali je zato slanina samo na izgled čvrsta inače se topi kad se jede.
Hvala Vama u svakom slučaju,ja lično mislim da je izgled samo jedan od uslova da se nešto ocenjuje ,zato i kažem,biće nekad prilika i da se proba.:ppozdrav:

Dobro vam vece svima, da se odmah razumemo, najbolji su cvarci koji se na veliko tj.u oraniji prave al` ja preferiram ovako -kad nestane masti i da taze budu:osmeh:

2vw8o47.jpg

2q238mr.jpg

rkctpy.jpg

elem,
2-3kg svezih cvaraka
kad se ubace u serpu sipa se 1 dcl vode (da se ne zalepe) i poklopi se
kad dobiju zlatastu boju poklopac se skida
cim se izvade iz serpe posole se
ceo proces topljenja na sporetu traje oko 1 i po sata -otprilike na dvojci
i eto cvaraka :ppozdrav:

Nazad
Vrh