Kukuruz kokičar

Šandore, bio bi lepši plod, ali nije vredno truda, jer trgovcima je pre svega važna što niža cena.

šandor je napisao(la):
Po pitanju herbicida .......... Da li bi bio lepši plod bez upotreba herbicida ?

Pozdrav svima sa ovog foruma!Dugo nisam bio na Vasim stranicama(od proletos,tacnije od setve kokicara).Svega sam se ovde nacitao i svasta saznao.Po mojim saznanjima,a poticu od zastitara sa ZP instituta, kokicar i secerac se NE SMEJU tretirati herbicidima zato sto sluze za ljudsku ishranu direktno.Drugo sto mi je zapelo je oko susenja u susarama(vestacki):Moze ,ali zahteva posebnu tehnologiju zbog karakteristike kokicara-ako se slucajno presusi nece hteti da puca uopste ili bude znatno smanjen volumen 1 kg. iskokanog kukuruza. Najbolje je prirodno susenje na promaji, jer tako klica samo ostane vlazna a omotac ujednaceno suv. Na ovaj nacin proizveden kokicar moze se prodati po boljoj ceni ozbiljnim distributerima zdrave hrane(znam,malo ih je ali se nadju) koji uvek rade analizu na prisustvo herbicida i pesticida.Trgovci koji otkupljuju kokicar mahom gledaju da ga dobiju za sto manje novaca,a proizvodjaci onda gledaju da ga proizvedu sto vise pa se ne obziru na to da primena herbicida nije preporucena, koriste zastitu kao kod merkantilnog kukuruza.Zato jedem kokice samo od mog kokicara, jer znam da nije tretiran herbicidima
Ja moj kokicar nisam jos obrao a ocekujem oko 5 tona klipa na jutru.
Sva moja zapazanja su krajnje dobronamerna, stoga , ako neko ima drugacija saznanja,neka me slobodno ispravi i prosveti.
Pozdrav!

Zapažanja su ti dobra, ali pretera sa onim pet tona klipa na jutru...

A to za "posebnu tehnologiju" sušenja nije baš tako komplikovano. Ja moj sušim u sušari kao i običan kukuruz, pa nema problema sa kokičavošću.

I još nešto: ZP prodaju kokičar kod njih u maloprodaji. Zar veruješ da oni sve rade bez herbicida?

Branko je napisao(la):
Zapažanja su ti dobra, ali pretera sa onim pet tona klipa na jutru...

A to za "posebnu tehnologiju" sušenja nije baš tako komplikovano. Ja moj sušim u sušari kao i običan kukuruz, pa nema problema sa kokičavošću.

I još nešto: ZP prodaju kokičar kod njih u maloprodaji. Zar veruješ da oni sve rade bez herbicida?

Nisam preterao sa pet tona, sigurno, Mozda ga ima i vise. Juce predvece su mi ga obrali beracem i doneli kuci. Nije sve moglo da stane u dobro poviseni sanduk kamiona TURBO ZETA. Jeste da je pun peruske ali bolje tako nego da je ociscen super a nacet svaki. Isao sam prosle nedelje da vidim kod coveka koji je obrao 17 jutara i nije mi se svidelo sto je svaki bio nacet i sa vrha i zguza po mojoj proceni oko 5 posto zrna , po meni mnogo, a sto je jos gore svaka sledeca manipulacija donosila je novi gubitak zrna sa klipa. Danas cemo ga perusati bacati na cardak, kad ga stavim gore, znacu koliko ga ima jer znam koliko stane u cardak.Ovaj moj drugar sto mi je vozio sa njive kaze da ima oko 6 tona sa peruskom , pa cemo tacnije znati kad sve zavrsimo. Ove godine sam najmanje ulozio u njega a dobio vise nego ikad do sada. Znaci na dobro podjubrenu njivu na kojoj je zadnje dve godine sejana psenica i posle strnjika tretirana totalnim herbicidom posejao 1. maja 34000 semenki na jutro na 24 cm razmaka . Semena nestalo pred kraj pa smo u zadnja tri reda posejali suncokret (prvo do cega smo dosli od semena, dao nam komcija kojem je ostalo od setve). Kad je bio oko osam pera prihranjen je folijarno jednom dozom zelenog kristalona. I to bi bilo sve sto je dobio . Ni prskan , ni kopan , ni zagrtan, Al kise je bilo ove godine ko nikad do sada, tako da sam u dnu njive imao vodolezu nakon nicanja pa mi je po mojoj proceni jedni tri ara propalo. Jednostavno nije preziveo u vodi koja se povukla posle desetak dana. Stavicu i sliku klipa a i gomile u dvoristu. Da ne bi ko pomislio da lazem . I sam sam iznenadjen rodom, i to prijatno.Bice jos slika.Pozdrav svima!

6 tona klipa teško stane u zmajevku, a kamoli u turbozetu koja ima kudikamo manji sanduk.....

Ne mora značiti da je taj čovek što mu je svaki klip i okrunjen sa oba kraja na gubitku. Ima hibrida kokičara koji tako rastu, jer su tako napravljeni hibridi.

Što se tiče perušanja, to je jako skup sport ako se radi ručno, tj. bez komušaljke. Gubici u zrnu budu uvek manji nego što koštaju nadničari.

Što se tiče kukuruza koji si dovezao sa njive sve sa peruškom... Jedne godine sam kući doterao četiri zmajevke klipa koji je brao berač Zmaj 223 a na njivu oterao dve zmajevke peruške. Toliko o tome i odokativnoj proceni neokomušanog kokičara.

I dalje ne verujem da sa jednog jutra može biti pet tona klipa. Kokičar radim jako dugo iznam šta tu "može a šta ne može". Posebno ne zato što na "dobro pođubrenoj njivi" kokičar poraste jako visok i dobrim delom popada.

branko moracu ove zime doci do tebe da ti uzmem 1 dzak tog konzumnog kokicara kojeg toliko hvalis!
da mu ja dam konacan sud! :D :haha:

KishRobert je napisao(la):
branko moracu ove zime doci do tebe da ti uzmem 1 dzak tog konzumnog kokicara kojeg toliko hvalis!
da mu ja dam konacan sud! :D :haha:

Eto i mene ako das na pocek ima da te hvalimo svima i tebe i kukuruz.

Lero je napisao(la):
pozdrav svima,ja sam moma iz negotina, muci me kako da oberem kokicar, imam posejano 3h americkog kokicara, kod mene u kraju niko nezna da nasteluje berac,ili ostaje previse komuse ili ga kruni, koji je najbolji berac za branje kokicara.
Burgonom mozes da ga oberes! Ja sam tako brao.

Pozdrav svima.....Odkud tolika zainteresovanost za americki kokicar:haha:Sta fali Novosadskom?On je bas ukusan i ukusniji je od americkog.Vidim da su ljudi masovno zasejali americko seme kokicara.Ja kao dugogodisnji kokicar tvrdim da je novosadsko seme mnogo ukusnoje i bolje.Americka kokica je ukusna samo u nekih 15 min.onda postaje zilava.....dok kod Novosadskoj nije isti slucaj.Bas bih voleo da mi neko objasni zasto je sve americko bolje nego nase.
Post je spojen: [time]1290621327[/time]

Kod mene je kokičar obran dvorednim beračem "Gitarić" Dobri Do i oljušten je bio 95% i bez rasipanja zrna. Uspešno je pokupio čak i one najmanje klipčiće kao palac. Posle njega sam napabirčio još jednu "jupolku" i istog dana sam bacio DAP i uzorao. Od prilike još pola jupolke sam zaorao, promaklo mi kod pabirčenja. Sutra dan kad sam ga skinuo sa prikolice, jedno 3-4 kile semena mi je ostalo na dnu prikolice i to sam odmah proterao kroz selektor i odmah dve šake u lonac. Iskokao se tako sirov nekih 70%.
Moram da priznam da sam bio razočaran prinosom. Imao sam jednu "Kikinđanku" bez pomoćnih stranica na pola lanca zemlje od čega je pola bilo u vodoležini. Bio je to ZP-ov kokičar i bilo je nekih 2-3% odrođenog(običnog tvrdunca).
Preko puta mene je komšija okrunio kombajnom i imao je takođe mali prinos, ne znam koja fela.
Da li zna neko kako može da se dođe do američkog semena ili čak do amiških i indijanskih non-hybrd sorti?

Ne znam koliko ima jedna nepuna "Kikinđanka" bez pomoćnih stranica. Videću kad okrunim, selektiram i prodam, ajd' recimo da je 300kg. ::sramota::
Sve u svemu katastrofa! Od zasejanih 16 brazdi obrao sam 8 i od tih osam samo po dve krajnje sa jedne i druge strane(tu gde sam se usudio da uđem sa špartačem) su bile onako kako ja znam da treba da bude, po dva dobra klipa na jednoj biljci + eventualno i treći(patrljak), tamo kud nije prošao špartač u korovu, a sredina njive koja je u vreme špartanja bila pod vodom je bila u berbi kao pustinja - ni korova, samo ispucala zapečena žuta glina je ostala kad se voda povukla.
Od sad ove skupe zajebancije sejem na pesak ili na breg. Jedino sa čim sam zadovoljan je kako mi je berač pokupio to malo što ga je bilo.

Hello svima. Nadam se da ste uspesno zavrsili proteklu sezonu. Ja sam se nekako snasla, ostalo je samo skidanje sa klipa, sortiranje i prodaja a i to mi sledi tek na prolece. Zanima me trenutna cena, jer mi je jedan otkupljivac iz kraja nudio 35 din/kg. Meni je to bilo sokantno i delovalo jako malo s obzirom na cenu obicnog kukuruza. U nasem kraju niko ne uzgaja ovu kulturu, i tesko mogu da saznam cenu od onih koji otkupljuju. Unapred hvala.

Dao ti je trenutno realnu cenu.
Danas sam se čuo sa jednom veleprodajom i tamo su mi rekli da je ove godine ponuda kao nikad do sad...
Imaš dve mogućnosti:
1. Na proleće prodaj kada padne vlaga na 14-15%.
2. Čuvaj dok ne dobije bolju cenu. Može se desiti da to bude tek 2012. godine.
U oba slučaja obavezno moraš tretirati protiv žiška.

branko, ja sam moj skrunio pre neki dan,vlaga 15%,istretirao sam ga sa Aktelikom i smestio u dzakove.Interesuje me ako ga ne prodam u skorije vreme,koliko ce biti zasticen od zizka. :ppozdrav:

Nazad
Vrh