Kukuruz kokičar

kakav vam je sad kokicar moze neka slika

i moj je žut ko limun i stoji već 10 dana
nema druge nego da se čeka valjda će živnuti po suncu
oprskao sam ga sa otopinom uree pa šta mu bog da

Ajd ne sekiraj se,ni moj kokicar nije puno veci.On je dosta osetljiviji od obicnog kukuruza pa je zato manji a sve zbog ovih vremenskih uslova.Videces ga za par dana kada krene,mada je on dosta nizi od obicnog kkukuruza :ppozdrav:

Ma, kokičaru ovo proleće nije pogodovalo ni malo.
Samo se pati...
Čak mi je bolji kokičar tamo gde je bio zarastao u travu, pa na 6-7 listu prskan Kalistom.

Recite mi kada se obere kukuruz, koliko traje njegovo susenje i kakve uslove treba da zadovolji? Pozdrav

Ako je prirodno sušenje, onda kokičar bude za prodaju negde u aprilu-maju, sve zavisi od vremenskih uslova.
Potrebno je da mu vlaga bude ispod 14%.

mio kokičar je ostao dosta nizak a sve drugo izgleda ok
nadam se da necu opet morati da ga vršim žitnim kombajnom kao prošle god
kakva je kod vas situacija
čim nestavljate slike verovatno i nije sjajno

Branko, recite mi da li postoji neki nacin vestackog susenja u susarama. I kako ide sa tim, bojim se da nesto ne upropastim, salasi su stari, potrbna je rekonstrukcija i zastita verovatno od moljaca i jos nrcega mozda.. Kako vi to radite?

Obran kokicar ZP 611k...Visina stabljike ili ti tuluzine bila preko 3m.Vise od polovine je bilo popadalo jos pre mesec dana i vise.Ima kvarnog,ali u sustini nije los.Mislim da je trenutna cena od 40-45 din koliko daju mala i da mora biti barem 50 din...

Po meni cena kokičara ne bi trebalo da bude niža od 50 din/kg.

Ove godine rod će biti izuzetan.

@savato

Tebi je kokičar popadao jer je ta zemlja bile previše nađubrena, ili je kokičaru predusev bila repa. Tada se događa da poraste jako visok i klip mu bude visoko, pa ga jači vetar obori.

Bravo Branko,nadjubrena i to fest!Ne mozes verovati kolika je to tuluzina bila i po 2-3 klipa...Ajde neki dogovor medju proizvodjacima da sklopimo i ne dajemo ispod cene koju si ti spomenuo!To je realno...

kokicar uvek ostavljam na njivi dugo dokle god mogu da se što više osuši

ukoliko se osuši berem u zrnu i kući a ako ne u klipu

kloki je napisao(la):
kokicar uvek ostavljam na njivi dugo dokle god mogu da se što više osuši

ukoliko se osuši berem u zrnu i kući a ako ne u klipu

Od prošle godine radim vršaj sa kombajnom, pa odmah sušenje, selektiranje i pakovanje.
Velika ušteda u novcu...

Branko, vidim da imate dugogodisnje iskustvo, bila bi slobodna da Vam postavim neka pitanja? Sada kada se prblizava vreme berbe, hvata me panika jer ne znam sta dalje. Imam neke salase u kraju, ali ko nas se niko ne bavi ovom kulturom i salasi nisu po standardu. Ja ne bih da rizikujem i osusila bih kukuruz u susari. Ljudi koji imaju susare nisu iskusni, jer nisu susili kukuruz (voce, drvo itd). Recite mi da li se kukuruz susi u klipu ili u zrnu, u kakvim kontejnerima i ostale parametre koje treba da se podese , da bi to ispalo kako treba. Doktor koji me je savetovao kako da ga proizvedem, rekao je da se kukuruz ne bere do 1. novembra, da bi se sto vise osusio. Mi cemo da ga beremo rucno, to je takodje njegova sugestija. Imam jos dosta pitanja, ali i ovo je previse. Unapred hvala. Pozdrav!

Ne razumem zašto vas hvata panika?
Doktor vas je dobro savetovao da kukuruz ostavite što duže na njivi, ako planirate da ga sušite. Suši se u sušari za duvan, ili drva, u sloju ne debljem od 20-30 cm sa temperaturom vazduha ne većom od 40 stepeni, pa sve dok mu vlaga ne padne na 14%, ili malo ispod toga. Ovo se odnosi na sušenje okrunjenog kukuruza.
Ako će se brati ručno, onda najbolje da ga tako kompletno, neokrunjenog, stavite u koš (kotarku, čardak) i ostavite da stoji sve dok mu prirodno vlaga ne padne na 14%, a to je negde kraj aprila - maj iduće godine. Onda ga jednostavno okrunite, selektirate, popakujete, tretirate protiv žiška i tražite kupca. Možda se dotle i cena poboljša.
Tako će za vas kao početnika u ovom poslu biti najmanje brige.

Hvala Vam puno, na ovom kompletnom odgovoru. Ja samo nisam sigurna da su postojeci salasi po standardu i jako su stari i da li cu dobro da ga zastitim od ziska. Imam prijatelja koji ima susaru za drvo, pa sam mislila da je to sigurnija varijanta. U svakom slucaju, mnogo ste mi pomogli, jer u nasem kraju se niko ne razume u susenje ove kulture.

Ako ga smestite u neki koš (čardak) onda za žižak ne morate brinuti sve do polovine maja iduće godine.

Nešto planiram da krenem u proizvodnju kokičara .... Kad sejete kokičar ? Da li bi dao veći i bolji rod bez herbicida ? Da li može da se " graniči " sa drugim hibridom kukuruza ?

@sandor
Kokicar se seje kao i svaki drugi hibrid kukuruza,u aprilu mesecu,potpuno je ista agrotehnika,nije mu potrebna izolacija.Znaci sve isto kao i za "obican"kukuruz :ppozdrav:

Nazad
Vrh