Kukuruz 2025

Moj P9944 ,ili tako neka oznaka ,80% nakrivljen i polegao,kako gde,a ima gde se sav osusio ,nadam se da toga nema mnogo po parcelama...

Poslednja izmena:
Struktura zemljista i geografski polozaj u ovakvim ekstremnim godinama dolaze do izrazaja.U mom kraju ima dosta teske zemlje tipa smonica.U ovakvim godinama ona je spas.Na dubini od 40-50 cm se nalazi glina koja je uvek puna vlage.Ako je biljka uspela da razvije koren do te dubine dace obavezno rod kakav takav.Nismo ravnicarski kraj vec brdovit,retko koja parcela je od jutra do uvece osuncana istim intezitetom,sto opet dosta znaci da biljka duze prezivi.Blizu su Homoljske planine, noci budu svezije.Ima dosta sitnih reka potocica sto isto dosta znaci.Ove godine je susa krenula nikad ranije,ne seca se niko od starijih da u maju mesecu nismo imali skoro kap kise.Zadnja dobra kisa je pala 6 maja.Prva sledeca kisa je pala 10 jula,cela dva meseca smo bili bez kapi kise.Temperature su isle preko dana do 40°.Kukuruzi su bili tad na ivici,da nismo tad dobili tu kisu verovatno bi ostali bez ikakvog roda sto se opet kod nas ne pamti.Dobili smo tu kisu povratili se kukuruzi sad smo opet dobili dobru kisu u 2 navrata i imacemo bolje kukuruze nego prosle godine.Neki prosek koji ocekujem na mojim parcelama je 7-8 t /ha.Oplodnja je prosla odlicno skoro kod svih semenskih kuca,nema jalovih biljaka.Najbolji hibrid mi je P9911 godinama unazad,tako i ove godine,ocigledno mu ovaj kraj odovara posto vidim da ga kolege bas dosta kude ove godine.U dobrim godinama prinosom ne mozemo da pariramo Ni Stigu ni Vojvodini.Neki rekordi se kod nas krecu oko 10-12t po hektru,doduse ispod 24 cm u redu skoro niko i ne seje pa je i to jedan od razloga.Opet u ovakvim godinama relativno bolje prolazimo i uvek bude nekog solidnog roda.Ova godina me jako podseca na 2012 kad smo takodje imali odlicne kukuruze spram ostatka drzave.

Izgleda da Pioniri koji imaju broj 9 su skloni padanju i krivljenju!!...Kod mene je 0900 katastrofa iskrivljen(labudov vrat) a 9911 malo manje...
Pioniri iz te familije 99, trebalo bi da se izbegavaju u najširem luku mogućem !
2017 godine najniži prinos mi je bio 1100 kg/kj ove godine obaram taj rekord sigurno.

na jednoj parceli 50% jalovo a ostatak izgleda ovako

P9944

20250801-220844.jpg

Moja teorija za dobar prinos kukuruza je samo i samo dobra kisa u JUNU. Nema tu zimska vlaga sta da trazi. Kad zasusi to je kraj pa i da napada 2m snega NIŠTA. Sve ostalo moze i ne mora. U julu i avgustu i bude nekog padanja i on to iskoristi. Ali evo zasto ovo kazem. U maju kod mene je bilo dosta kise. Jun nista. Kukuruz je poterao klipove dok je bilo te vlage. Ja nisam uspeo do polovine juna da postavim za zalivanje. I krenuo prvog jula. Sad u njivi imam da klipovi izlaze iz komuse. Jer je dobio vlagu. I svi su dobri ali taj vrh ce biti los budjav crn i ostalo.
Dakle kad u junu ima dovoljno vlage on ce isterati dobru duzinu i komuse i klipa. Naravno da od sklopa zavisi i ta duzina. Ali ce svaki biti biti ok.
DAKLE JUN JUN I SAMO JUN

Moja teorija za dobar prinos kukuruza je samo i samo dobra kisa u JUNU. Nema tu zimska vlaga sta da trazi. Kad zasusi to je kraj pa i da napada 2m snega NIŠTA. Sve ostalo moze i ne mora. U julu i avgustu i bude nekog padanja i on to iskoristi. Ali evo zasto ovo kazem. U maju kod mene je bilo dosta kise. Jun nista. Kukuruz je poterao klipove dok je bilo te vlage. Ja nisam uspeo do polovine juna da postavim za zalivanje. I krenuo prvog jula. Sad u njivi imam da klipovi izlaze iz komuse. Jer je dobio vlagu. I svi su dobri ali taj vrh ce biti los budjav crn i ostalo.
Dakle kad u junu ima dovoljno vlage on ce isterati dobru duzinu i komuse i klipa. Naravno da od sklopa zavisi i ta duzina. Ali ce svaki biti biti ok.
DAKLE JUN JUN I SAMO JUN
Kada i ako mlake celog leta budu plivale, kanali puni vode tokom cele godine, pitaću te o dobrom rodu kukuruza. Da ima zimske vlage, koje usput apsolutno nema, julska kiša bi kukuruzu došla kao osveženje, da malo spere prašinu.
Ovih godina julske kiše služe samo da produže nadu i agoniju što se kukuruza tiče. Posle 30 litara kiše čim se sunce pojavi iza oblaka stanje bude redovno - sahara.
Nekada je u bašti voda bila na jedan ašov dubine, sada je na 9 metara...
Kukuruz koji je dobio dosta kiše u maju i junu!
518c9f8313a914db22211a4f903264a0.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Najveci problem su ekstremne temperature preko dana.Pre 30 i kusur godina tih temperatura nije bilo.Mozda i jeste ali u vidu anomalije par dana i vrati se u normalu.Pricajuci sa starijim ljudima,kad se pre 30-40 godina uglavnom svi poljski poslovi obavljali rucno,uglavnom su mogli provesti ceo dan na suncu temperature nisu prelazile 30 stepeni.Kazu kad je islo preko 30 nije se radilo u polju ili ako jeste onda rano ujutru ili predvece.Sad da ne prelaze temperatur 32° kukuruzi bi lagano izdrzali i 3 meseca bez kise.Imao sam prilike pre par godina da pratim jedan postrni kukuruz sejan posle skidanja psenice gde je zadnju kisu dobio u 7-8 listu i do berbe kise nije bilo.Izrazito suva jesen nije mogla psenica da se seje do novembra meseca.Taj kukuruz je dao solidan prinos svaka biljka je imala solidan klip i lepo naliven.Dakle sve je do vremena.

Nazad
Vrh