Kukuruz 2025

Moj P9944 ,ili tako neka oznaka ,80% nakrivljen i polegao,kako gde,a ima gde se sav osusio ,nadam se da toga nema mnogo po parcelama...

Poslednja izmena:
Struktura zemljista i geografski polozaj u ovakvim ekstremnim godinama dolaze do izrazaja.U mom kraju ima dosta teske zemlje tipa smonica.U ovakvim godinama ona je spas.Na dubini od 40-50 cm se nalazi glina koja je uvek puna vlage.Ako je biljka uspela da razvije koren do te dubine dace obavezno rod kakav takav.Nismo ravnicarski kraj vec brdovit,retko koja parcela je od jutra do uvece osuncana istim intezitetom,sto opet dosta znaci da biljka duze prezivi.Blizu su Homoljske planine, noci budu svezije.Ima dosta sitnih reka potocica sto isto dosta znaci.Ove godine je susa krenula nikad ranije,ne seca se niko od starijih da u maju mesecu nismo imali skoro kap kise.Zadnja dobra kisa je pala 6 maja.Prva sledeca kisa je pala 10 jula,cela dva meseca smo bili bez kapi kise.Temperature su isle preko dana do 40°.Kukuruzi su bili tad na ivici,da nismo tad dobili tu kisu verovatno bi ostali bez ikakvog roda sto se opet kod nas ne pamti.Dobili smo tu kisu povratili se kukuruzi sad smo opet dobili dobru kisu u 2 navrata i imacemo bolje kukuruze nego prosle godine.Neki prosek koji ocekujem na mojim parcelama je 7-8 t /ha.Oplodnja je prosla odlicno skoro kod svih semenskih kuca,nema jalovih biljaka.Najbolji hibrid mi je P9911 godinama unazad,tako i ove godine,ocigledno mu ovaj kraj odovara posto vidim da ga kolege bas dosta kude ove godine.U dobrim godinama prinosom ne mozemo da pariramo Ni Stigu ni Vojvodini.Neki rekordi se kod nas krecu oko 10-12t po hektru,doduse ispod 24 cm u redu skoro niko i ne seje pa je i to jedan od razloga.Opet u ovakvim godinama relativno bolje prolazimo i uvek bude nekog solidnog roda.Ova godina me jako podseca na 2012 kad smo takodje imali odlicne kukuruze spram ostatka drzave.

Nazad
Vrh