Kukuruz 2025

Pajdaš 2025..
U odnosu na prošlu godinu značajan podbačaj..
28d98bf12b52eb2019e524ab638158a1.jpg
18be59b6e476d21f5bc42302e7ac7b61.jpg
9fe666500dc686d270d245260b702029.jpg

Sent from my SM-A145R using Tapatalk

Ne vredi silirati ako nema neko zrno kukuruza , sinoc sam cuo da su neki sto otkupljuju silazu odbili da siliraju njive, ne isplati im se

I ja se nećkam oko silaže.Verovatno je neću raditi ove sezone jer je kukuruz katastrofa i ne bi da vučem đubre kući.

Да ли си пробао на зелено сечеш и тако дајеш говедима? Опет је нека корист.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

To je posao koji bi me dodatno preopteretio, nemam želju da skapam na njivi.Pala je lepa kiša, biće odličan 4 otkos lucerke pa ću zamotati i odraditi senažu.Mnogo mi je lakše i prostije od silaže a nisam primetio razliku sa i bez silaže kada jedu senažu.

Исто тако само смо секли мање стабљике, проређивали. Где је био ситнији клип и то је ишло.
Дошло неко друго време.

Gledao emisiju o poljoprivredi u Nemackoj.Jedan vodi zadrugu 2300 ha i kuka na susu.
Posle toga pricaju klimatolozi i najavljuju ucestalo ovakva desavanja.
Ima da nas mole da posejemo.

To je posao koji bi me dodatno preopteretio, nemam želju da skapam na njivi.Pala je lepa kiša, biće odličan 4 otkos lucerke pa ću zamotati i odraditi senažu.Mnogo mi je lakše i prostije od silaže a nisam primetio razliku sa i bez silaže kada jedu senažu.
Ako imaš dovoljno kabaste hrane, lucerke, u bilo kom obliku, okej... Ako ti fali onda siliraj, ja sam ih 2012te spasao sa takvom silažom, ili kako već nazvati iseckanu stabljiku bez klipa... Jesu smanjile prozvodnju mleka, al nisu smršale, čak šta više..

Ja bogami secem redom,bolje no da placam kombajn za vrsaj ili da ga zaoravam. Moze to da bude fina hrana za pratece kategorije i zivotinje koje nisu u laktaciji. Bikove takodje.

Ако и американци имају проблем са кукурузом то ће бити поремећај на глобалном нивоу. А то опет покреће милион теорија.

O tome smo pricali , prvo sloba i ja ,pa ostali.
Problem naš je sto je to doslo zajedno sa ailušom i vručinom a kod njih je opet idealna godine da su nama takvi kuruzi ,pa nek fali koje zrno , rupa svejedno neće ostati.

Meni ovaj problem sa oprašivanjem deluje da je povezan naravno sa genetskim predispozicijama, ali su glavni razlozi klimatske prirode.
Moguće kasni aprilski mrazevi, i izuzetno hladan Maj.
U Americi je u Maju čak i snega bilo u nekim regionima. Imali su baš kasnu setvu.
Takodje mi pada na pamet, pogotovo ovde kod nas, da štetno dejstvo ima ekstremno povećano UV zračenje koje se danima kretalo do 9 jedinica, a ponekad je išlo i na 10 što je zaista enormno.
UV lampe se pored ostalog koriste za dezinfekciju.
Moguće da je tako visok nivo UV zračenja izazvao "neplodnost".
Pioneer 9911 je očit primer.
Prošle godine je kod mene najbolje podneo sušu, najzdraviji i najbolji prinos, sad najlošije oprašen.

А шта је решење?
Ја планирам да следеће године сејемо у 3 туре са размаком од 7-10 дана између.

Nazad
Vrh