Kukuruz 2025

Ja šacujem da će se na ova moja dva hektara nekako navući desetak tona zrna. Izbegao je vrućine u oplodnji, jako malo ima biljaka bez klipa, oplodnja je ok. Dobio je kišu za nalivanje zrna, kako bi se reklo - kako sam se nadala dobro sam se udala.

O tome smo pricali , prvo sloba i ja ,pa ostali.
Problem naš je sto je to doslo zajedno sa ailušom i vručinom a kod njih je opet idealna godine da su nama takvi kuruzi ,pa nek fali koje zrno , rupa svejedno neće ostati.
Ti si imao drugi problem , njihov je da je u zemlji bilo previse vlage, puno gnojiva i jako visoke temperature , biljke jako brzo rastu(tako je reko onaj sa fakulteta) i metlica ostane cvrsto zamotana u listu(pokazuje na videu) ,tek kad oprasivanje zavrsi metlica izlazi i listova , a taj problem nijsam imao prilike da vidim , sve metlice su vani kod pocinje da rastu klipovi.

Ova godina ce biti pravi pokazatelje razlicitih agrotehnickih mera u nasem ataru. Nikad ovako sareno stanje u ataru nije bilo, sve igra ulogu od izbora hibrida,gustine setve, datuma setve,djubrenja,preduseva, obrade... Po trenutnim procenama prinosi u nasem ataru ce se kretati od 1t do 6t po ha.

kukuruz-2.jpg
Kukuruz-3.jpg
kukuruz-1.jpg

Nzm hoce li se oporaviti ovaj kukuruz :D

Ti si imao drugi problem , njihov je da je u zemlji bilo previse vlage, puno gnojiva i jako visoke temperature , biljke jako brzo rastu(tako je reko onaj sa fakulteta) i metlica ostane cvrsto zamotana u listu(pokazuje na videu) ,tek kad oprasivanje zavrsi metlica izlazi i listova , a taj problem nijsam imao prilike da vidim , sve metlice su vani kod pocinje da rastu klipovi.
Jeste donekle drugi proplem ,ali ima tu nešto zajedničko , a vezano je za najnovije hibride . Isto je i kod mene izašao na vrhu samo jedan klas ,a ostali čekali zavijeni u listu ispod kao ovaj što pokazuje . Kod nas je bilo pakleno tih dana . Vidis da i oni nisu načisto i prvi put se susreću sa tim . Pripisuju to naglom porastu i preidealnim uslovima . Mozda i nije to

Postaviću još jednom sliku iz mog kukuruza na njivi sa tim problemom , koju sam stavljao. Mozda se nevidi najbolje ali ovaj oznaceni dio je klas jako omotan jednim listom koji ne dozvoljava donjim granama klasa da se razviju. Mozda je i to dodatni problem sto ni ovaj jedan kllasić nije puštao polen? Ima tu nešto do genetike garant.

Koliko ima do vremenskih uslova toliko ima i do semena, ko zna sta su oni sve pakovali i prepakivali u vrece i pustili u prodaju

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh