Kukuruz 2025

Ja sam sejao sticajem okolnosti 20 i nekog aprila ove godine. Jeli to kasnija setva?
Ako racunamo da neki praktikuju da seju kukuruz od 1Maja onda nek bude to kasna setva.
Do sad je po meni rana bila do nekog 10.Aprila, kasna do 20Aprila.
Ali ovi sto su sejali od 1 Maja mislim da imaju srece ove godine.

Pionir 9911, setva 12. april...
3eb2983fbfff1e785079b0697d986bad.jpg
54c371aa923e51a05308e93556d97d16.jpg
18fed4da3c2e1ad89a58e68ff8ac6b09.jpg

Sent from my 23090RA98G using Tapatalk

Hibrid P9911, setva oko 10.04. Niti ima naknadne oplodnje, a ni izgleda za rekord.

Kasniji rokovi setve, oko 25.04., tek sada su završili metličenje. Oni imaju neku šansu, pod uslovom da dobiju još koju kišu bez ekstremnih temperatura.

Sejao rano, ne super rano, sve fao 500, ne obilazim, na odmoru sam, i samo me palite, trenutno naručio drugu turu, i vise ne ulazim u temu do vršidbe, nije vredno nerviranja, šta je tu je. 😎

Ako racunamo da neki praktikuju da seju kukuruz od 1Maja onda nek bude to kasna setva.
Do sad je po meni rana bila do nekog 10.Aprila, kasna do 20Aprila.
Ali ovi sto su sejali od 1 Maja mislim da imaju srece ove godine.
Kod nas 10.4 ove godine trebala zimska jakna i duge gace da se ne smrznes na njivi a jos i mokro , kakvo sijanje kukuruza , bilo entuzijasta sa sjetvom suncokreta.

Kukuruz.....Naravno da nisam zadovoljan ali sta je tu je. Mnogo je bolje nego slike koje postavljate. Nemam nijednu parcelu gde ce prinos izostati.

Levo dkc 5075 desno Orange71 ( upotrebite mastu koji je to hibrid ) u istoj parceli red do reda.

lrVQfbt.jpeg

U nastavku te parcele neka kasna grupa Pioneera 600 i nesto fao ( ponestalo mi semena pa sam uzeo sta sam nasao na brzinu )

ZiNyLnD.jpeg

sledece slike su sve dkc 5075 iz raznih parcela

Ovaj dole je prilicno slab ali nije najlosiji. Nisam smeo da udjem u taj najlosiji jer sam se plasio da me ne uhvati srackalica od muke.

J3bME9Y.jpeg

ovaj je jako dobar

NFmD0Ox.jpeg

i najbolji ali je ogromna steta od vetra

sg51mf2.jpeg

OPET PONAVLJAM ne kukam jer ima mnogih kod kojih nece biti nista ili samo par stotina kg.

Nismo imali puno padavina. Jednostavno je takva zemlja i verovatno se poklopilo da je oplodnja bila u trenutku kada nije bio tropski talas.

JUN 0 lit

Poslednja izmena:
Ove godine je sve u vezi kukuruza čista lutrija. Bio sam večeras da obiđem njive, računam bolje da verglam bajs sada nego kad opiči 40 stepeni...

Moji kukuruzi, sejani su 16. i 17. aprila, imam dva hibrida: Urbanix i Pionir 0164. Od setve pa do pred kraj juna Urbanix je bio bolji od Pionira, sad je kontra. Urbanix je podgoreo više, ima kraći klip (tj zametak klipa), i manje se oplodio nego Pionir. Razlog - pre je počeo da metliči od Pionira i oplodnja je upala u par vrelih dana i odmah se to vidi po popunjenosti klipa. Pionir je kasnio, i tu je ubo na lutriji jer mu je oplodnja upala u manje vrele dane i vidno je bolje popunjen klip nego kod Urbanixa. Doduše još uvek to ništa ne znači jer su zrna u rangu polovine zrna kokičara, znači tek mu treba kiša da napuni ta zrna. Malo dalje od moje njive komšija ima Hipolito, sejao je otprilike nedelju dana pre mene, prve dve trećine je popunjen klip, a treća (gornja) trećina bez i jednog zrna. Kontam da je krenuo da se oprašuje po blažem vremenu i da su mu pred kraj uleteli vreli dani. Znači bukvalno da je vrelina krenula dan dva kasnije bio bi popunjen klip do kraja, a ovako je kako je. Znači čista sreća i ne vredi razbijati glavu sa datumom setve. I još na sve to, evo koliko znači i sreća, upravo i da je oplodnja uspela 100%, naletela je ona vetrina i 20-30% leži, negde i više, negde manje, zavisno od toga kako stoje redovi u odnosu na pravac vetra koji je duvao. Da je vetar imao samo 25-30 stepeni drugačiji pravac bilo bi manje popadalih biljaka, šta je to ako nije faktor sreće...

Nazad
Vrh