Ove godine je sve u vezi kukuruza čista lutrija. Bio sam večeras da obiđem njive, računam bolje da verglam bajs sada nego kad opiči 40 stepeni...
Moji kukuruzi, sejani su 16. i 17. aprila, imam dva hibrida: Urbanix i Pionir 0164. Od setve pa do pred kraj juna Urbanix je bio bolji od Pionira, sad je kontra. Urbanix je podgoreo više, ima kraći klip (tj zametak klipa), i manje se oplodio nego Pionir. Razlog - pre je počeo da metliči od Pionira i oplodnja je upala u par vrelih dana i odmah se to vidi po popunjenosti klipa. Pionir je kasnio, i tu je ubo na lutriji jer mu je oplodnja upala u manje vrele dane i vidno je bolje popunjen klip nego kod Urbanixa. Doduše još uvek to ništa ne znači jer su zrna u rangu polovine zrna kokičara, znači tek mu treba kiša da napuni ta zrna. Malo dalje od moje njive komšija ima Hipolito, sejao je otprilike nedelju dana pre mene, prve dve trećine je popunjen klip, a treća (gornja) trećina bez i jednog zrna. Kontam da je krenuo da se oprašuje po blažem vremenu i da su mu pred kraj uleteli vreli dani. Znači bukvalno da je vrelina krenula dan dva kasnije bio bi popunjen klip do kraja, a ovako je kako je. Znači čista sreća i ne vredi razbijati glavu sa datumom setve. I još na sve to, evo koliko znači i sreća, upravo i da je oplodnja uspela 100%, naletela je ona vetrina i 20-30% leži, negde i više, negde manje, zavisno od toga kako stoje redovi u odnosu na pravac vetra koji je duvao. Da je vetar imao samo 25-30 stepeni drugačiji pravac bilo bi manje popadalih biljaka, šta je to ako nije faktor sreće...