Kukuruz 2025

A iduće nedelje opet 40C°.
Prošlo 3 dana sreće.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Da li neko ima podatak koliko vremenski traje oprasivanje po fao grupama i semenskim kucama?
Cuo sam da jedna strana semenska kuca ima period oprasivanja kukuruza od samo 7 dana ?

Kod nas klipova pre kiše nije bilo nikako.
Metlica po koja
Sada posle kiše on gura neke jako male klipove ( kao palac na ruci )
Mislim da neće biti vise od 1000kg/ha prosek u čitavom selu.

Kod nas nazalost isto od kukuruza nista. Sto bude bilo imace toksin i opet ga ne mogu kravama. Sledece godine okrecem se zobi psenici jecmu. Manji ulog a bude neki rod.

koliko sam mogao da zakljucim iz citanja, kukuruzi koji isteraju metlicu a u nekom odredjenom periodu ako se ne pojavi klip tu nema nista?
Da li razlog moze biti nekvalitetno seme?

koliko sam mogao da zakljucim iz citanja, kukuruzi koji isteraju metlicu a u nekom odredjenom periodu ako se ne pojavi klip tu nema nista?
Da li razlog moze biti nekvalitetno seme?
Sigurno ima i do hibrida ali... Prvenstveno su to vremenski uslovi. Mi kada ovde napisemo KWS, NS, Pionir taj i taj nije izbacio klip ili se lose oplodio, neko sa istim hibridom u nekom drugom mestu ima normalno oprasivanje dal zbog mikroklime, dal zbog zemljista, dal zbog vremena setve, djubrenja. Da su vremenski uslovi umereni i sa makar nesto vise vlage u zemljistu SVUDA, tek tada bismo mogli reci ovaj hibrid nije ni za k ako se lose plodi. Lokalno, ljudi rade mikro-makro oglede, i mogu da se uvere da na njihovom zemljistu X hibrid ove godine bolje odoleva susi. Ali ce recimo, mozda, u normalnoj imati manji prinos od nekog sestog iz kontrole. Naravno, kakve su godine, to treba zanemariti i forsirati samo hibride koji se mogu izboriti sa ovim vremenskim ekstremima. Opet, niko ne garantuje da ce se ponoviti svi uslovi iz ove godine, pa mozda iz nekog razloga i taj "najbolji" podbaci jer... Nismo mogli posejati u isto vreme kad i ove godine. Itd, itd...

Kada je u pitanju loša klijavost, to moze biti zbog lošeg semena nekog hibrida. Loša oplodnja može biti zbog loših vremenskih uslova i osobina nekih hibrida u tim lošim vremenskim udlovima.

Ima i hibrida koji se loše oplode bez obzira na vremenske uslove.Takav je recimo P0725, nešto mu ne štima poslednjih godina, često omane a verovatno je to uvod za njegovo izbacivanje iz sortimenta.

Nazad
Vrh