Kukuruz 2025

p9944 promašaj žešći u odnosu na druge hibride.... jako kasno je izbacio klip i sad u ovom stresu je promašaj.... jako jako puno klipova sa 12 i 14 redova zrna a klip neki tanacan i ni nema neki velik broj zrna u redu....
meni je neshvatljivo kako postoje neki tipovi zemljišta koji 45 dana bez kiše budu a nisu još počeli podgarati.... kod nas već kad nije kiše bilo 20 22 dana počeo je podgarati....

Dali je promasaj od hibrida kad poredis sa nula redova,tj nema kliipa ili poneko zrno ukupno ?
Jasno mi je da ce biti krajeva odnosno velikih dijelova drzave di ljudi neće klipa navrsiti, htio sam ovime reci da postoje promaseni hibridni koji se u kako takvoj godini lose oplode i zbog toga trebaju biti izbaceni iz proizvodnje ubuduce....

Gledam malo pre kukuruze pored puteva opet se sav uvijao i pored dva dana kiše što je palo od 21-35l kako gde. A čudno da ima dosta klipova a nije kiše bilo mesec ipo dana odakle tera te klipove. Ova kiša što je pala samo toliko da se osveži

Kako trosi uzalud djubrivo ?,biljka sto izvuce iz zemlje,to ne ispari i ode u nepovrat,tu je u zetvenim ostatcima,semenu.
Siliaza iznosi velike kolicine hraniva iz zemljista,tj bilo koji vid iznosenja zetvenih ostataka je isti.

Не знам одакле се држи више. Још ће овде и бити нешто. Неке биљке имају по два клипа у покушају а чини ми се на сваких 4-5 стабала једна биљка нема клип.
04dcb13bc9f8f554ca76c4c3ca2da327.jpg
d6028dc409f2d7202b6ec6b8fd4ef1a9.jpg

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Juče sam obilazio njive i gledao kukuruze. Sa lenije se ne vidi toliko, ali kad se uđe unutra vidi se puno srušenih biljaka od one vetrine. Šac metodom bih rekao da je srušeno i nakrivljeno oko 20-30% biljaka, od toga polovina ljubi zemlju a druga polovina je na pola puta do zemlje.

Što se stanja kukuruza tiče više mi je podgoreo RWA Urbanix (do klipa ili list do klipa, kako koja biljka) od Pionira 0164 (ima još dva lista do klipa), a sve do suše je Urbanix izgledao mnogo bolje od Pionira. Izgleda da koji je više narastao tom je suša teže pala. Setva je bila 16. i 17. april. I jedni i drugi kukuruzi su uzbacili metlice i lutke sa nekom jadnom svilom, lutke su još male, malo deblje od debljine palca na ruci. Znači sad mu je udarno oprašivanje, valda ga neće osakatiti ovih par dana sa 35+ koji se najavljuju do četvrtka kad bi trebalo da dođe novo osveženje. Nadam se da će mu bar hladnije noći pomoći u oprašivanju.

Nazad
Vrh