Kukuruz 2025

mislim da ce prije biti teško ovima koji kasnije siju s obzirom kakav je trend suše..

Imam ja komsiju prosle godine posijao 17 marta. Nije klipa ubro na toj parceli. Evo i sad je nestrpljiv samo da mraz otpusti krece u sjetvu.

Ovde kod mene, prošle godine, ko je sejao u martu, bilo je mraza početkom aprila ali kukuruz je bio dobar, svi mi koji smo čekali posle polovine aprila i naročito kasnije fao grupe, pa tu nije imalo ništa. Ali svaka godina je priča za sebe.

Ko god je prosle godine rano posejao dobro je prosao, ali to su bili ljudi koji ili imaju mnogo da seju ili dodatni izvor prihoda sem polj

Prošlo godine sam sijao u martu. U 2. listu je kukuruz dobio lagani mraz, samo je malo lišće požutjelo ali centralni dio biljke je ostalo zelen. Oporavio se, kasnije je dobio prihranu i bilo je odlično.

Kako su vam se pokazali kws kukuruzi, točnije hypolito i donjuan, vidim ima i neki novi giro... Ovi iz pioneera su mi pojeli zivce pa bi naj radje sad sve uzeo kws a nisam ga nikad sijao ...

Kako su vam se pokazali kws kukuruzi, točnije hypolito i donjuan, vidim ima i neki novi giro... Ovi iz pioneera su mi pojeli zivce pa bi naj radje sad sve uzeo kws a nisam ga nikad sijao ...
Ja sejem kašmir i mnogi u selu, za hipolito kažu da je zamena kašmiru. Kašmir je najprodavaniji ubedljivo od kws a verovatno i najbolji. Probao sam Lukas ali je fao600 pa se nije baš proslavio prošle godine. Sada samo kašmir i pioniri a hipolito planiram da probam sledeće godine.

Već par godina sejem Kašmir i Inteligens pola pola i zadovoljan sam, a možda ubacim i Hypolito za probu čuo sam da je možda i bolji od Kašmira. Za Donjuan sam čuo oprečna mišljenja, jedni ga hvale, drugi se žale. Koliko sam ja shvatio nema tu stabilnost kao Kašmir u suši ali pri dobrim uslovima daje rekordne prinose.

Poslednja izmena:
KWS sejem pored Pionira vec duzi niz godina i mogu reci da je skoro pa egal sa Pionirima.Pionir je malo prinosniji u dobrim godinama,dok mi se KWS cak pokazao i bolje od Pionira u susnim godinama.Pogotovu klima-kontrol hibridi,isto sto i kod Pionira aquamax hibridi.Po meni je Kasmir cak i izvikan u odnosu na ostale KWS hibride.Tu bih izdvojio Advisio i Hypolito po meni bolji hibridi od Kasmira.Takodje od starijih hibrida Smaragd izuzetno prinosan hibrid u svojoj grupi zrenja.

najjednostavnije, gdje je suša sij KWS, RWA, gdje je kiša sij DKC i PIONIR!!...ak se uspoređuje zastupljenost hibridnih kuća npr kod nas u HR po teritoriju i količina padalina isti je zaključak...
eto prošle godine, na istoj parceli Kašmir, gloriet, i dkc5016 i kolegini odmah parcela pokraj P9944 i P...led u 6mj omlatio kukuruz visine 1,5m...nije bilo lista, nakon cca 20ak dana Kašmir i gloriet obnovili lisnu masu 100% a dkc i pioniri kilavili do zetve, mogao si trčati kroz njih između redova bez problema pa je na kraju prinos bio debelo na strani kasmira i glorieta..4g sam davao šansu 5016 i všse u moju zemlju neće! :D
+ moje iskustvo je da kws (posebno) i rwa hibridi bolje podnose stresne uvjete, mrazeve, hladnija jutra i veliko skakanje dan-noć temperatura pored dkc i posebno pionira
kashmir moje dugogodišnje iskustvo kao sa sofru u pšenici...izgledom nešto ne obećava al zato u žetvi me uvijek ugodno iznenadio
(hypolito i adonisio ne vole baš oluju....puno bolji prinos u oluji dao je kashmir)
kolega mi dao vrećicu p9944 dzabe da napravim ogled kashmir/p9944 na istoj parceli pa javim nakon žetve

I ja sam iz HR, al mi svi popljuvali KWS , kazu ako je vruće da ne oplodi klipove, iskreno imo sam prije 5-6god kws kapitolis i to je bio karambol🫣🫣🥴🥴

Nazad
Vrh