Kukuruz 2025

Već sam od par ljudi čuo da više ne koriste ureu predsetveno za kukuruz već 3x16, kakava su vaša iskustva po tom pitanju?

Izvini Pajdaš nisam shvatio šta si hteo reći,na toj parceli prinos bio preko 10t/ha suvog zrna,sa sve odbitcima.
Tako da sami opušteno i svako bi trebalo da poznaje svoje parcele.
I da se baci od đubriva što treba.

ne kuzim prvi dio no dobro, mozda sam ja bio nejasan no htio sam reci, tamo gdje je manje padalina (ili jos gore ako je tip zemljista koji manje drzi vlagu) ako se ide s NPK predsjetveno, stvara se nepozeljan efekt u susnim podrucjima, tj nutrijenti su biljci odmah 'tik pred vratima' sto dovodi do slabog razvitka korijenovog sustava sto se jako odrazi na prinos i na prvi toplinski val ako izostanu padaline u 7-8mj
tako da je u takvim podrucjima bolje NPK da idu u dubinu, (npr zaoravanje) a kod tezih tla i gdje je voda blize je preporucljivo dodat i nesto npk kod sjetve
od kolege kcer je studirala agronomiju pa je za istrazivanje (i na kraju uzela i tu temu za zavrsni rad) radila takav pokus tri godine s ocem pa je upravo to i pokazala...od tri godine imala je jednu susnu, i te susne je puno losiji prinos bio na dijelu npk-predsjetveno a u ostale dvije normalne i kisovitije bio je bolji prinos na npk-predsjetveno (jer je imao blize nutrijente i bolji start)

Stigao mi danas 5075, 5092 i 5062. Proizvodnje Srbija, Rumunija i Madjarska. Kakav ce biti koji videcemo...

IMG-2373.jpg
IMG-2372.jpg
Danas uzeo DKC 5092 50k zrna 21000 sitno seme videcemo kakva ce biti klijavost i energija klijanja

Једино њега и пакују у 50.000 зрна, сви остали хибриди су по 80.000 зрна.

DKC 4717 i 5068 sam sejao pre 5 godina i tada je vreca od 80k kostala 21.400 din, sad je ta cena za 50k.. Lepo su napredovale cene semenske robe..

DKC 4717 i 5068 sam sejao pre 5 godina i tada je vreca od 80k kostala 21.400 din, sad je ta cena za 50k.. Lepo su napredovale cene semenske robe..
Ma strasno prosle godine P9911 placen 8300 25k a danas vrecu od 50k sam platio 20800 isto je tretirano seme i sada i prosle godine to mu dodje skoro 25% skuplje od prosle god

Ja sam uzeo DKC 5709 isto je 50k vreca.
Jel si siguran da je 9911 bio 8500 sa insekticidom ? Nesto mi je to je jeftino, nisam uzimao taj hibrid ali cini mi se da je to bilo nesto skuplje.

Moja greska, zaboravio sam da nije 9911 prva grupa. Secam se da me je prva grupa sa Lumiposom na odlozeno izasla 10500.

nije možda tema za ovaj post ali neznam gde bi ga drugde okačio vidim kod nas ljudi bacaju predsetveno đubrivu i konačno spremaju.ovo je neko moje iskustvo da se obrati pažnja ranim spremanjem i setvom. pošto radim nešto manje od 100 ha pre 2 3 godine sam i sam spremio njive do 20 marta da biimao vremena za prskanje ječma pšenice prskanje na crno lagana setva...setvu kukuruza sam počeo 27 marta ipolako do6 7 aprila. zemlja se bila slegla svugde vlage na istoj dubini sve ok. zbog hladnije zemlje bilo je produženo nicanje ali i to je prošlo ok .problemi su nastali kad je kukuruz bio u 3 4 listu krenuo je divlji suncokret negde ga zovu stoglavac akod nas ga baš dosta ima.uzeo sam mustang forte oprskao sa pola doze a da ga zaustavim pa ću sa čif isulfuronom ću konačno u 6 7 listu posle prskanja sa mustangom činilo mi se sve u redu međutim posle desetak dana samonikli suncokret koji se činilo osušenim jje pustio mnogo bočnih izdanaka koje kasnije ni čif akasnije ni laudis nije eleminisao.pitajući zaštitare bilo ja od neverice jel mustang sadrži 2 4 d pa do stresa dlačica koje divlji suncokret listovima kotiledona- odgovor koji sam prihvatio od jednog zaštitara je bi0 da sam sa duplo manjom dozom suncokret koji je bio pod kukuruzom ili drugim suncokreta dobio još manju dozu tako sam ga praktično vakcinisao da ne prima ostale špecije preko lista što mi dosta logično pozdrav svima

Nazad
Vrh