Kukuruz 2025

ja prskam sa polovičnim i manjim dozama od preporučenih vec 10ak godina i nisam primjetio nikakvu rezistetnost, štoviše, njive čistije nego prije 10ak godina...da su mi pričali da ću moći preskočit/izbacit herbicidni tretman u pšenici/ječmu ne bih vjerovao u to...ove godine prema trenutnom stanju ići ću vjerovatno samo na jednoj parceli koju radim od 2022, a na ostalima za herbicidnim tretmanom neće biti potrebe

Sjecam se na jednom predavanju , neki zastitar , trgovac ,sta li je pomenu kroz neku pricu , : idete sa sve jacim i jacim dozama svake godine , ...zato se stvara rezistentnost ? I meni isto nekako nema logike ,al tako rece?

Stigao danas Pajdas, zaprasen Forceom i Redigo m
5700 vreca od 25.000 zrna

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока

Sjecam se na jednom predavanju , neki zastitar , trgovac ,sta li je pomenu kroz neku pricu , : idete sa sve jacim i jacim dozama svake godine , ...zato se stvara rezistentnost ? I meni isto nekako nema logike ,al tako rece?
po mom iskustvu taj ko vam to rece mislim da je u pravu.sve jace i jace doze teram a borba s korovom sve veca i teza dok prskam susedu usluzno i sipam kolicinu otrova kako on kaze i ide sa puno slabijim dozama od mene a koristimo vecinu istih herbicida i kod njega su njive puno cistije

Битан је и плодоред не само количина хемије, али, не сумњиво мање дозе стварају резистентност.

Ono sto te ne ubije, to te ojaca mozda se time vode korovi

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Kako je propisano tako je najbolje, jer i jedna i druga opcija stvaraju rezistentnost, razlika u jacim dozama je samo sto se bacaju pare bespotrebno a ne moze se dobiti bolji efekat ako se korov resava sa redovnom dozom. Manjak doze moze resavati korove ali ce definitivno brze stvoriti kroz vreme rezistentnost nego sa propisanim dozama, jer korov polako stvara imunitet protiv neke aktivne materije. Primera radi ambrozije, sirka, stira, a polako i neke vrste samorastog suncokreta postaju sve veci problem “preko noci”. Najbolje je probuditi svesnost da ljudi koriste kvalitetne preparate i resavati korove u kulturama pre a ne u kulturi gde je dijapazon aktivnih materija koje resavaju korov manji.

Sent from my iPhone using Tapatalk

A mislite li da u flasi ima bas toliko am koliko pise na etiketi? Ili su mozda i proizvodjaci malo strpnuli ?
Kakav je pre bio total, ko se seca, a kakav je sad?

A mislite li da u flasi ima bas toliko am koliko pise na etiketi? Ili su mozda i proizvodjaci malo strpnuli ?
Kakav je pre bio total, ko se seca, a kakav je sad?

Bas zato kazem, sto kvalitetniji preparati, jer se velike firme ne igraju toliko za aktivnim materijama jer se trgovina radi na svetskom trzistu. Sto je trgovina usmerenija ka manjem trzistu to je i verovatnoca da je etiketa manje vrednija. Svakako svi preparati imaju dozvoljenu granicu odstupanja, kako pesticidi tako i min.djubriva

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh