Ne pisem bas toliko cesto a i ne ulazim u neke rasprave bez potrebe, ali malo se rasplamsala rasprava oko tih 13t/ha u 3- mesecnoj susi ako sam lepo upamtio, pa me kopkalo da proverim neke podatke i ako ne volim da virim u tudje dvoriste. A i moram da dezuram do 3 nocas pa imam vremena.
Pronasao sam da je najblize Ludbergu Varazdin sa meteo stanicom pa sam na sajtu ogimet.com proverio podatke sa tamosnje meteo stanice. Naravno ne mora da znaci da je toliko padavina bilo kod kolege jer nekad u par km razlike bude i lepe razlike u padavinama, ali temperature moraju biti priblizne a i druge meteo stanice na severu Hrvatske blizu Slovenije daju slicne podatke pa verujem da greska ne moze da bude velika. A kolegi plus u prilog ide cinjenica da je blizu reka Drava i jezero Dubrava. Tako da pretpostavljam i da je kvalitet zemljista prilicno dobar u tom kraju, a mozda covek ima i losije zemlje necu ulazim u to jer nije kod svakog isto. Znam samo da je kod mene npr u blizini Morave odlicna zemlja alivijum tj recni nanos, sa dobrim PH mahom 7-7,5 a uglavnom ni na jednoj njivi po analizi bar ja nemam manjak fosfora i kalijuma svuda su u dobrim granicama, blizu su podzemne vode i na kraju jako vazno tu su skoro uvek jake rosa. Ima svakako i tu peska gde pregori ali nije to neki veliki procenat bar kod mene i u okolini mojih njiva. Ja na toj zemlji recimo ove godine nisam prebacio 5t/ha (soja je npr rodila 1t/ha) sto se nije desilo jos od 2007 godine. I 2012 je tu bilo 5 do 6,5t/ha
Skrinsotovao sam podatke u Varazdinu i podatke kod mene cisto da se uporede temperature, koje su nazalost odnele najveci deo roda. Za kod sebe tvrdim da je los prinos ne zbog manjka vlage vec zbog previse dana sa temp preko 36-37 stepeni i vruca kosava sredinom jula. Jer smo u jul usli sa lepim zalihama vlage. Siguran sam da su temperature bile blaze a ove padavine koje su bile da bi prinos bio daleko bolji. Kod mene su njive od 1 do 5km vazdusnom linijom od meteo stanice tako da je to priblizno to sto se tice padavina.
I u Sloveniji koja je relativno blizu kolegi nisu lose prosli sa kisom u nekoliko navrata a i sa temperaturama (sin jednog mog komsije radi u Mariboru pa je cesto ocu javljao kakvo je vreme pa sam upucen koliko toliko).
Na osnovu svega toga i kolegine agrotehnike verujem da je bez problema imao tih 13t/ha, a njemi je susa jer je navikao na 17t/ha. Jedino se malo zaneo sa tim ekstremna jer definitivno na srecu nije imao ekstremnu susu. Licno bih se zadovoljio takvom susom i kod mene.
Ja licno sa tim temperaturama, tom kisom oko 21 jula i kasnije oko 3.8 plus sa zalihama vlage iz juna i maja, kod sebe smeo da garantujem bar 9-10t/ha. Uzimajuci u obzir da imam i njive koje nisu tako izdasne zbog nizeg PH (5-6) i malo dubljih podzemnih voda.
Ali sta bi bilo kad bilo, ono sto jeste da sam imao prosek 3t/ha u debelom minusu s obzirom na ulaganja. Ali avaj idemo dalje. Definitivno nema vaznije agrotenhike od povoljnih vremenskih prilika.
Kolegi jos jednom svaka cast na prinosu, izvinjavam se ako sam bio indiskretan da proveravam podatke za njegov kraj na netu ali iskreno kopkalo me je, jer ovde po Srbiji mahom sam pratio radar i pisanja kolega u temi o vremenu pa sam mogao da ispratim gde je bilo lepih padavina a gde ne. A i mahom se sad poklapa sa prinosima koje pisu kolege.