Kukuruz 2024

Kad se grije to je već ozbiljan višak vlage. Kad je vlaga preko 22% bez provjetravanja i da ga tanko razvučeš neće se grijati ali sav lom pozeleni.
Sa 18,5 u vreći će isto biti. Lom i ostale primjese će se ugrudati.
Sa tom vlagom na mjestu gdje ima promaje uz pokoje mješanje moglo bi proći.
Valjalo bi na sito odvojiti lom i primjese. Čisto zrno, koje nije oštećeno, lakše se čuva.

Ne grije se u garaži je već 5 dana iskipan
Nema on više 18,5 (ako nije u prikolici). Može da se džakira kad temperatura padne ispod recimo +10°C. Ako temperatura bude 10° - 15° i više, onda će pozeleniti zrno i početi da se greje. Najbolje bi bilo da temperatura padne na 0 - 5°. Tako može pola godine da se čuva sa većom vlagom

Da, ali mi neznamo uslove u kojima drži vreće, koja količina je u pitanju a ni koja temperatura će biti u narednom periodu.
Niko od nas nevoli da dođe do kvarenja a ovo je vlaga na granici kad u promjenjenim uslovima može doći do kvarenja.

Pozdrav kolege, imam jedno pitanje po prvi put ove godine sam brao kuruz u zrnu vlaga je 18.5 u prikolici bila.Može li kuruz sa takvom vlagom da se pakuje u vreće?
Тај на бетон негде простори и сваки дан га мешају и не дебео слој јер ће ти позеленети.

Da, ali mi neznamo uslove u kojima drži vreće, koja količina je u pitanju a ni koja temperatura će biti u narednom periodu.
Niko od nas nevoli da dođe do kvarenja a ovo je vlaga na granici kad u promjenjenim uslovima može doći do kvarenja.
Vreće bi bile na paletema u otvorenoj garaži a količina je oko 3 tone

Sa tom vlagom može u dzakove od 25 kg (ako nema baš puno loma i sitneži). I da se dzakovi lepo sloze na paleti, 5 komada u redu, pa unakrsno sledeći red. Ide hladnije vreme, sve kraći dani a duže noći, neće tu biti problema.
Trebalo je da sačekaš još sa žetvom.
Kad mi se desi da imam takav slučaj, ja sutradan iz prikolice pretočim u drugu prikolicu elevatorom, ali ili noću ili rano izjutra. Nikako po vrućini preko dana.
Ja sav kukuruz skladištim kod kuće, i tu mora strogo da se vodi računa i da se kontroliše.

Će se iznenadi kad za jedno mesec dana načne drugi red džakova sa palete.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Jedan dio sam upakovo za sad je dobro ostalo ću još sačekat
A jel moras sve odjednom da spakujes? Treba da oslobodis mesto ili?

Ako pakujes za prodaju, bolje pakuj po manje ili koliko ti neko naruči a upozori kupca na veću vlagu. Ja sam tako radio, kukuruz odmarao na prikolici, ja povremeno pakovao kako mi ko naruči 2-3-5-10 džaka i otišlo bez problema, rekao sam ljudima da ne čuvaju dugo u džakovima i niko se nije žalio.

dejan.m
Možeš ga pakovati u najlonske džakove i dobro vezati,bez obzira kolika je vlaga.Može da stoji koliko hoćeš,samo vodi računa da se ne pocepa džak ili ga načnu miševi.
Tad dodje do vazduha i počinje da se kvari.
Najbolje ga je držati napolju,na otvorenom.Ni kiša ni sneg ne mogu mu ništa.

Kuruz je za moje potrebe,već ga koristim a ono što sam upakovo i to pratim za sad je dobar nema buđi i ne grije se,nekoliko dana je bio na prikolici i jedan dio je iskipan u garaži,po moj procjeni neće mu ništa falit

Jedno pitanje kakav je učinak bacanja djubriva za kukuruz pre zaoravanja i u prolece,koliko biljka može da ga iskoristi,dali nešto ostaje i za sledecu kulturu.

Nazad
Vrh