Kukuruz 2023

Ja samo prenosim zapažanje većine kod nas...Prošle sušne se točno vidjelo u ataru u ovo doba godine tko je tako sijao i bacao uz red..A i zavisi sve i od vrste zemlje, roka sjetve, fao grupe itd
Prošle godine rekordne suše najmanje prinose su imali ljudi koji su najviše bacali uz red (2-4 t/ha) a neki koji su upola bacali i bez bacanja u red i duplo veće od njih....jedino logično objašnjenje po meni za to, kukuruz izgorio od silnog N-a

Generalno svi kukuruzi koji su tako sejani će biti u većem problemu u predstojećem periodu. Imao je vlage na pretek do pre 30 dana, đubrivo mu je tu na dohvat ruke pa nije bilo potrebe da razvija dublje koren. E a sad kada je zasušilo takvi kukuruzi će prvi i više da na*ebu.
Bila je emisija pre par dana, baš o tome je neki dr-mr pričao.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Mi zadnjih 15 godina veštačko đubrivo razbacujemo sve pre setve, mešavina i MAP na jesen pre oranja, a KAN na proleće po oranju. Idemo logikom da kukuruz više širi koren da dohvati hranu u samim tim bolje podnese ove godine sa visokim temperaturama, jer je koren otišao dublje nego ovaj koji je sve dobio na izvolite, tj odmah pored stabljike.

Pa kao i kod nas,ne kisnu svi,i kod njih ima rupe gde zna da promasi 9 od 10 padavina,samo sto je ovo kod njih katastrofa lose ....Ovo sam slikao kod mene posle ovih 20 lit sto je palo,odma dan posle,ali mi nesto nije delovalo da je toliko palo tu u ataru,zemlja moze primiti bez problema 200+ litara,samo pukotine ce progutati preko 100 litara dok se ne zatvore ....Ovako je na losijoj zemlji,ali nije slatina u pitanju,i nije bas svugde ovako.Da treba jos kise,itekako ....ostaje da se nadamo.
Kod nas su manje pukotine nego kod tebe a dobili smo u 6.mj 180 lit kise sve skupa....
Medjutim kukuruz u dolovima i na jakoj zenlji jenizgorio kao i kod tebe a negdje bih se usudio reci i vise. Na brijegovima i na losoj zemlji su tek 1 do 2 lista podgorila a kukuriz fenomenalno iizgleda na tim losim dijelovima zemljista.
To je ocito pravilo kad ima kise pusti plitak korijen i onda kad ovo dodje kuku lele....

Ma kakvi . Korjen ide dokle ide , samo ako nema tvrdi sloj. Hrana ako nadje samo na jednom mjestu dovoljno je . Kasnija prihrana ako je rana sjetva pogotovo lakse zemljiste , bolje je . Postoje i istrazivanja .
Kucajte npr
Fertilizer timing placement
Ili banding fertilizer

Ovakav klip posle leda
9e1642bb7ee3402f1de9de7f586dcd7a.jpg

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Uf .Nije kod mene bas tako , malo manje . Kod tebe je izgleda krupan bio. Ja neznam koje je krupnoce bio kod mene , ipak bostan ko.je imo sjeban prilicno.

Sad se sjeti dogadjaja kad smo radili povrce
Dotjerala neka zena lubenice na pijacu , autoprikolicu . Skoro svaka imala rupicu ili vise od sitnog leda .
Ja bio pored ,pitaju zene sta je to , ona kaze led bio ,kad je narod navalio svi nose , ode prikolica za dva sata . Ispade dobro , narod se sazalio .

Prolazim juče pored parcela sa kukuruzom ,sunce na izmaku al stabljike se polako uvijaju,sve me ovo podseti na prevremeno sazrevanje kukuruza usled velikih temepratura,za dva dana najavljuju padavine.

Kod nas u selu bas veliki padao led,ima sigurno preko 100 soferki sto je otislo,pa sad akcija menjanja soferki kod nas,ako neko zeli da se prikljuci malo je jeftinije nego inace

Tweetor za sada odoleva nekako, a dokle će videćemo. Malo dobio gaće.
Slikano upravo, na 33°
04dc1db0a970e741e7196102a27d03c3.jpg
53c61ca0332429f78ddfac6238571b62.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Taj je gotov za 10 12 dana ako ovako nastavi prziti, kod nas ima jos i gorih njiva, samo je pitanje dal je vec zrno zuto ili je tek pocelo dobivati konacni oblik zrna bijele boje. Velika je razlika kome kukuruz ove godine ima 9 10 dana vegetacijskog razmaka naspram kasnije sjetve....

Poslednja izmena:
Kod nas u selu bas veliki padao led,ima sigurno preko 100 soferki sto je otislo,pa sad akcija menjanja soferki kod nas,ako neko zeli da se prikljuci malo je jeftinije nego inace

Mi smo nabrojali 2013te,usevi nisu puno stradali,možda pšenica malo, jer je led bio izuzetno krupan ali redak,al zato kola i krovovi stras božja...

Nazad
Vrh