Kukuruz 2023

Istina,ne daj boze ovo nikome,ali ovo je bas extremno i redje.Kukuruz moze da izgura dobar prinos iako je poprilicno izresetan od grada,soja bas i ne.

Ne mislim na taj sa slike,ali ono kad mu pola lisca iskida i pocupa to nije toliko strasno za njega.I oplodnja je zavrsena,i gornji deo sa metlicom da mu pokida,nije velik problem.

Pre više godina sam imao kukuruze koje je led isfronclao, ali tada su bili do 1m visine, znači još su rasli i mogli su da dobiju nove listove. Razlika u odnosu na kukuruze koje led tad nije dirao je bila oko 1t zrna po kj.
Ovaj sadašnji kukuruz više ne može da dobije nove listove, a postojeći su isfronclani. Koliko ti isečeni listovi mogu da podnesu toplotne udare kakvi se najavljuju (do 40 stepeni)? Iz mog iskustva ti se najbrže osuše dok neoštećeni listovi odolevaju duže. Šta može očekivati od isfronclanih kukuruza u ovom stadijumu, da li će izgurati klip koji se tek začinje?

Sta kazu iskusniji kada su poplave u pitanju I lezanje vode u kukuruzu.?
Bio danas da vidim ove njive gde mi je lezala voda,kukuruz nije bio ceo potopljen,nego negde do pola od svoje visine,ja se nadao posto je zemlja konacno upila vodu da ce posle ovih nekoliko sunacanih dana da izraste posto je zbog lezanja vode ostao visinski malo iznad kolenaa Ali Jos uvek ziv ,danas vidim onn kukavac onako tanak I Mali I poceo da klasa a nije ni do pojasa...
Hoce li biti tuu nesto da se bere ili da te njive otpisem kao da ih nemam??

Kao da ih nemaš, pa ćeš na kraju da se obraduješ onom malo što obereš. Sve u svemu nema tu leba..

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Zavisi kolko je cist od trave i kakva mu je boja . Ako je zemlja cista i tamna boja , ako si prihranio kad je voda otisla i bice nesto. Ako je zut ,trebo si prihraniti.

Nadam se onaj sa slike da je osiguran.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
Tu kad bi ti dosao drkadzija iz osiguranja i kreno da pametuje najbolje bi mu usi iscupati. Mada ima i normalnih .
Pise jedan Amerikanac , imao led , na slici bolji malo nego taj. Kaze cekao u njivi lika iz osiguranja . Ovaj dosao , otvorio prozor i reko ; sramota je ovde da uopste izlazim iz auta .Idemo u kancelariju da napisemo 100% stetu.
Tako bi trebalo

Ja se ne bih bunio da je meni tako ošišalo kukuruze. U principu ako je dobro osigurano, bolje će proći nego mi koji treba da ga skidamo, vozamo, čuvamo i na kraju nekome poklonimo za 15 dinara....

Sta kazu iskusniji kada su poplave u pitanju I lezanje vode u kukuruzu.?
Bio danas da vidim ove njive gde mi je lezala voda,kukuruz nije bio ceo potopljen,nego negde do pola od svoje visine,ja se nadao posto je zemlja konacno upila vodu da ce posle ovih nekoliko sunacanih dana da izraste posto je zbog lezanja vode ostao visinski malo iznad kolenaa Ali Jos uvek ziv ,danas vidim onn kukavac onako tanak I Mali I poceo da klasa a nije ni do pojasa...
Hoce li biti tuu nesto da se bere ili da te njive otpisem kao da ih nemam??
Vidjao sam na tim niskim kukuruzima da moze da bude velik klip. Ali to zavisi i od sorte, ovde je to bilo mislm na nekim AS NS i ZP hibridima.Nemoj bas da budes optimistican.

Meni je udavilo deo kukuruza ionako je parcela na brdu i sa bocnim nagibom, ali gde je levak i ima na nekim mestima vecito gde je vodokrcljivo valjda ispod ima vode tu je bled i nizak.Jos ga tugo grad.

Кукурузу којем је поломљена стабљика и метлица до клипа ,клип има изударан јесте али стоји на стаблу..Шта ту може.даље очекивати и има ли неке наде и шансе да изгура нешто?

Ima. Ja sam to imao 2016te, kada je slično nevreme prošlo kroz naš atar.
Klipovi su bili baš dobro izudarani sa jedne strane, bilo je dosta kvarnog prilikom skidanja. Skidali smo oko 5 t/kj takvog kukuruza, dok su normalni bili za možda tonu više.

Poslednja izmena:
356534287-633947522028344-2651799035978227892-n.jpg

Evo mojih kukuruza. Za jedno desetak dana će se videti da li može da se oporavi. Lisna masa mu je ne samo isfronclana već i u dobroj meri izlomljena i iskidana, pa računam da će se za desetak dana već videti šta je još od listova živo a šta ne. Može li klip da napreduje bez lisne mase?

IMG-20230714-182507.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh