Kukuruz 2023

То није ништа свака метлица је ту није поломљена као ни остатак стабљике ,лисна маса ће се повратити и тај кукуруз ће наставити даље

То није ништа свака метлица је ту није поломљена као ни остатак стабљике ,лисна маса ће се повратити и тај кукуруз ће наставити даље
Kako misliš da se lisna masa povrati, isterao je metlicu davno i nema novih listova niti može postojeće da obnovi.

Kako misliš da se lisna masa povrati, isterao je metlicu davno i nema novih listova niti može postojeće da obnovi.
Не знам како нисам биљка ал знам да он наставља даље тако са тим оштећеним листовима који сигурно неће остати такви какви су сад а кренуће и нове да тера.Мислим да ће му ту сад енергија из стабљике бити најбитнија

Poslednja izmena:
Инфо.из струке која каже кукуруз који је опрашен и поломљен до клипа а клип је на стаблу наставља за 7-10 дана са обновом лисне масе и наливањем зрна. Који још метличи једна метлица може да опраши 5 клипова.

Poslednja izmena:
Odlično se drži i ako je poslednja ozbiljna kisa pala pre mesec dana.
DKC 5068
61a74d74ea95ac54565c8bc53b7a3505.jpg
6a7dbcb8f330e99a604e8da9708d07e0.jpg

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Stekao sam utisak da su pojedini kukuruzi bukvalno skuvani. Malo sam ceprkao po zemlju i vlage ima daleko od toga da je suvo, od 1 do 20.6 dobili su oko 200l kise, pa 28.6 12l pa 1.7 9l i 5.7 2l
Imam primer sa 2 njive isti hibrid, udaljene vazdusnom linijom oko 2km jedino je razlicit je tip zemljista i 4 dana kasnije je sejan zeleniji. Prve 3 slike su sa jedne njive a zadnje dve sa druge. Imam jos 4 njive sa istom situacijom kao na prve 3 slike gde je prilicno izgoreo i na sve 4 je razlicit hibrid sto mi govori da nije do hibrida i kod ostalih je takva situacija. A cak stavise taj deo je dobio u junu mozda i vise od onih 200l kise. Ostatak njiva na drugim terenima izgleda normalno bar za sad.
0a81c1f5fbf03d9694df927595da6bb2.jpg
d10fc9112ffbea6286c2841b3c93e090.jpg
a77ed54a50c159d6e0f3ecfdd3779b55.jpg
8312e7c5e59f27c809fb8f3cca5ced3c.jpg
4be81de00b39ef9ee7cd4be26570bd58.jpg

Poslednja izmena:
Pa kao i kod nas,ne kisnu svi,i kod njih ima rupe gde zna da promasi 9 od 10 padavina,samo sto je ovo kod njih katastrofa lose ....Ovo sam slikao kod mene posle ovih 20 lit sto je palo,odma dan posle,ali mi nesto nije delovalo da je toliko palo tu u ataru,zemlja moze primiti bez problema 200+ litara,samo pukotine ce progutati preko 100 litara dok se ne zatvore ....Ovako je na losijoj zemlji,ali nije slatina u pitanju,i nije bas svugde ovako.Da treba jos kise,itekako ....ostaje da se nadamo.

Slika je danasnja i postavio ju je jedan proizvodjac iz Madjarske.

YZjcREK.jpg
hoće to tako kad se baca gnojivo sa sijačicom, tj uz red.....pogotovo kod onih koji 'pretjerivaju' s gnojivom i kasnijih fao grupa i kasnije sjetve....bilo je već takvih sprženih kukuruza prethodnih godina kod nas u ovo doba godine, pa su išli u žetvu/siliranje već u 8mj i u 'normalnijim godinama'...

kod kolege ove godine skoro pa isti slučaj, zasad malo bolji, u prosjeku 50% stabljike/listova kod njega ovako sprženo, a sljedeći tjedan će ga dotući ovako čitavog...a isto je malo pretjerao sa startnim gnojivom i povećanom dozom umjetnog jer i on je očekivao bit će ovo normalna godina s padalinama nakon 2 rekordne sušne zaredom....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh