Kukuruz 2023

Ima li ko iskustva u zalivanju kukuruza topovima po ovom jakom suncu?
U vecernjim satima ima jako malo vremena da zalijem kako treba.

po meni ti topovi, rolomati, tifoni i ostalo mogu napravit više štete nego koristi u soji/kukuruzu (na ove temperature) nego ova suša....
jedino navodnjavanje isplativo/korisno po meni je kap na kap, ovo sve ostalo žali bože vremena/novca uloženog

po meni ti topovi, rolomati, tifoni i ostalo mogu napravit više štete nego koristi u soji/kukuruzu (na ove temperature) nego ova suša....
jedino navodnjavanje isplativo/korisno po meni je kap na kap, ovo sve ostalo žali bože vremena/novca uloženog
Hoces reci da ako ga i bog zalije na ovakvim temperaturama nece valjati?! Pojasni mi razliku izmedju ova dva zalivanja da razumem?

da bi pala kisa temperatura mora da se spusti a samim tim i temperatura biljaka

zalivanje preko topa znaci zalivanje hladnom vodom preko tople biljke
Ovo važi za one koji zalivaju vodom iz bunara, kod nas to niko ne radi. Svi zalivaju vodom iz kanalske mreže koja je trenutno kao čaj tako da taj efekat temperaturnog šoka za biljke otpada...

Zalivali smo i soju i kukuruz po temperaturama do i oko 35 C nisam primetio da im je smetalo. Voda iz bunara zalivano topom. Veći problem je veliko isparenje pa treba više vode da bi imalo efekta zalivanje.

Ovo važi za one koji zalivaju vodom iz bunara, kod nas to niko ne radi. Svi zalivaju vodom iz kanalske mreže koja je trenutno kao čaj tako da taj efekat temperaturnog šoka za biljke otpada...
Slazem se
Kod nas vode u kanalu nema tako da to nam otpada
Ima jedan sto zaliva kao i prosle godine postrni kukuruz sa tifonima,fora je sto komsiji nekih 300m dalje nestane vode u svom bunaru

Kod nas to samo moguce iz bunara, i to vuku vodu sa dubine 65-90m pa koji je to tek onda sok za biljku kad ju tako zalivas, pa cak i u vecernjim satima
Jedino jos povrtlari naovdnjavaju, bilo je par ratara koji su probali 4-5g zaredom (grah/soja vecinom) pa su svi odustali od toga…imali manje prinose nego bez navodnjavanja…
Jedan jedne godine s tifonom tako navodnjavao grah pa skoro da nije imao mahune na stabljici….
A u kanalima nema vode vec 10tak god…

Jedino rjesenj moguce kod nas, da se iskopa neko akumalacijsko jezero i onda iz bunara vuci vodu tu pa s tom vodom iz ‘jezera’ zalijevati i to najbolje kap po kap

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kap po kap je dobra stvar za neke kulture ko što ja koristim u duhanu, ali dugoročno za ratarstvo i za neke površine veće teško isplativo, ove jednogodišnje kako bi rekao najlakše. Dobra je stvar kap po kap ona ispod zemlje, mislim da je rok trajanja cca 20 godina, ide valjda 40-50 cm u zemlju, ali i košta... Planiram nabavku nekog rolomata, pa ćemo vidjet kak će to funkcionirat, a da je problem hladna voda na vruću biljku, svakako je...

Kap po kap je dobra stvar za neke kulture ko što ja koristim u duhanu, ali dugoročno za ratarstvo i za neke površine veće teško isplativo, ove jednogodišnje kako bi rekao najlakše. Dobra je stvar kap po kap ona ispod zemlje, mislim da je rok trajanja cca 20 godina, ide valjda 40-50 cm u zemlju, ali i košta... Planiram nabavku nekog rolomata, pa ćemo vidjet kak će to funkcionirat, a da je problem hladna voda na vruću biljku, svakako je...
E to je vec prava stvar, najmanji gubici vode i biljka dobija vodu gdje najvise treba!
to su msm Izraelci osmislili a i ako se ne varam oni su vodeći u svijetu što se tiče 'tehnologije' navodnjavanja..pretpostavljam da ide na dubinu 10ak cm ispod dubine oranja, al najbolja stvar po meni u tome je što evo npr, kukuruz možeš ga u širem periodu vegetacije šibati i pumpati gnojivima, tj možeš prihranjivati mineralnim gnojivima putem tih podzemnih cijevi...a i mozes zalivati kukuruz tijekom dana i po najvecem suncu
Al takva investicija mislim da nije ispod 7-8 tisuca eura /ha....

8-11 hiljada eura po hektaru,zavisi cije komponente koristis.Netafim,Rivulis ...mada ja dalje od njih ne bih ni gledao.To su cene bez bunara,bez struje.
A sad sa druge strane tifon neki ozbiljniji kosta nov 60-80+ hiljada eura ....

Tako je Pajdaš. Dubina postavljanja je 40-60cm. I jesu to Izraelci izmislili i kod njih ima slucajeva da traje vec 60 god. Poenta je da se odrzava vodni rezim u zemlji. Zbog toga se onda trosi malo vode. Sada je to jako uznapredovalo pa sve ide preko senzora i kompjutera. I mnogo manje ide djubriva nego ovako kad se radipa ciklonima. Drugo to su sve vodotopiva i odmah pristupacna biljci. A da je skupo jeste. Ja sam uzeo bio projekat od njih pre 10 god i za parcelu od 5 ha je tada izlazilo 20 k eura. Sada je sigurno to otislo duplo. Ali sto se tice organizacije posla prilikom zalivanja je gospodski. A to i kosta. Mada da bi sve to funkcionisalo kako treba i trajalo ima dosta stvari koje moras da ispostujes. Npr treba da se ima jedan specijalan rezervoar u koji se upumpava voda iz bunara. Ona tu odlezava i njoj se dodaja odredjena hemija kako bi ona bila dobra za biljke i zemlju a naravno i za sam sistem. Ali nije ovde poenta samo zalivanje biljaka. Oavakav sistem moze da se pusti i sada kada je skinut jecam ili psenica kako bi se lagano obradila parcela za sejanje postrnog useva. Manji trosak goriva za obradu i pripremu a i sme se ostavlja u vlaznom kako bi brzo niklo. I jos mnogo toga ima u vezi ovog jako dobrog sistema. Da ne duzim dalje.

U postrnom se nije proslavio. Ako prekines zalivanje i ne odrzavas redovno vlagu osuši se gornji sloj vlaga posle nemoze da probije do semena u postrnoj setvi, nego razvlači tifone da spojiš vlagu

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

8-11 hiljada eura po hektaru,zavisi cije komponente koristis.Netafim,Rivulis ...mada ja dalje od njih ne bih ni gledao.To su cene bez bunara,bez struje.
Ovo je proverena informacija ili nagađanje? Šta ti smatraš ozbiljnijim tifonom, koji prečnik creva? Jel to zajedno sa agregatom ili samo tifon? Kišno krilo ili top? Sa cevima ili bez?

Дај ми линк од тифона од 60к еура,не мораш од 80. Да видим и то чудо?

Samo titon,bez kisnog krila,samo top.160 precnik creva,nepunih 500m duzina.
Bolje polovno gledati,ovo sto daje drzava je oko 10k eura povrat,to je nista,mater im jeb...lopovsko,bitno da ciganima daju sve vise.Samo sto polovno nema u srbiji,takvi tifoni samo uvoz.Ocmis Vir10A je 85k eura npr,imate google pa proverite,i nemojte gledati AM model nego A.AM je oko 100k eura.
Vi ako niste znali da ima tifona preko 100 000 eura ,onda sta reci ....zivite u malom svetu ;).Eno vam polovni na stranim oglasima po 60-75k eura,preko hiljadu metara crevo.

Живим у малом свету? О чему причаш ти, јеси ли икад прошао поред тифона од 100 000е? Ко уопште купује тифон од 100 000е за парцеле од 2 х или 1х или 3ха? Знаш ли колики капацитет је потребан за такав тифон и ти говориш људима да без таквог тифона нема посла. https://www.technikboerse.com/view/...omat-ii-450-110-tandem.html?dp_ref=lp_cat_org
До 20 000е се купи тифон за велике парцеле да боли глава,а за мање може да се купи и до 10 000е и то одлично стање.

Ако ти је једино знање наћи нешто на интернету благо теби,верујем да живиш у "ширем свету" ал о реалном појма немаш.

Nazad
Vrh