Kukuruz 2023

Danas obišao kukuruze ove vrućine će ga završti biće vršaj u septembru. 9300 nastradao najviše opet.

Kod nas u ataru ak bude ovako do kraja tjedna kako najavljuju moci ce se vrsiti vec od 01.09...
Strasno koliko je sazrio u 2dana...

Prosle godine sam ovrsio sav kukuruz do 02.09. a ove godine mislim do 05.09 ce biti isto sav skinut.....a dekalb cu vjerojatno sav pretanjurati, prazni klipovi, tj samo prakticki kočanj sa par zrna u šuški.....
Tj vec sad je skoro kasno i za brati beračem, vecina klipova visi prema dole

I mi ćemo oko 10.09 moći da skidamo kukuruze, taman da ga svi predamo po 13din

Kod nas ne verujem da će moći da se vrše pre prvog oktobra. Inače, kukuruz prilično lepo izgleda,ali nekog visokog prinosa neće biti. Razlog - dobar deo klipova nepopunjen,jer su bili loši uslovi u vreme oplodnje.

Vidi se razlika u padavinama od mesta do mesta ....i kod nas ce kukuruz ne dugo nakon suncokreta stici za skidanje.

Kod nas u ataru ak bude ovako do kraja tjedna kako najavljuju moci ce se vrsiti vec od 01.09...
Strasno koliko je sazrio u 2dana...

Prosle godine sam ovrsio sav kukuruz do 02.09. a ove godine mislim do 05.09 ce biti isto sav skinut.....a dekalb cu vjerojatno sav pretanjurati, prazni klipovi, tj samo prakticki kočanj sa par zrna u šuški.....
Tj vec sad je skoro kasno i za brati beračem, vecina klipova visi prema dole
Danas isao autom, tu u okolini , ima kukuruza gdje nema vise ni jednog zelenog lista ,zreliji nego suncokreti , rekao bi losije nego prosle godine , nije svuda padalo a ova kisa od pre neki dan 40+ litara nekima vise nece pomoci.

Otac je jutros otišao brati kukurze koji su još pre dve nedelje bili skoro skroz spaljeni, nešto im nije odgovaralo dok se na drugim njivama i dalje zelene, u pitanju je neki pionir. Ipak ima i manjih i većih klipova, naspram prošle godine kada roda uopšte nije bilo sve je super.
20230823-092450.jpg

Danas isao autom, tu u okolini , ima kukuruza gdje nema vise ni jednog zelenog lista ,zreliji nego suncokreti , rekao bi losije nego prosle godine , nije svuda padalo a ova kisa od pre neki dan 40+ litara nekima vise nece pomoci.
Kod nas ce u ataru definitivno biti losiji kukuruzi nego prosle susne godine -_-
Ovih dana su pali kod nas i prvi 'pomalčirani kukuruzi' jer klipovi skoro bez zrna i ne isplati se tjerati kombajn....

Npr kod mene u ovima sto stoje, gdje je 'najvažniji list' kukuruza prelomit tj polomio ga vjetar il ga je led unistio svugdje su klipovi 2/3 veličine normalnog ili upola manji u odnosu na ove veće gdje je taj list ostao nepolomljen...

Vi ste jos dobri, kod nas nije palo od 31.07 :)
(pomoci ce soji jedino...)

Danas jedan doneo kukuruz za uzorak,23% vlaga ,nisam pita koji je hibrid,ali za berbu maltene i previse suv kaze.

Juce sam isao iz vrsca i okolina je pri kraju ali od zrenjanina pa vamo prema meni gotovo,valjda led odradio svoje pa sazreli pre

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Vi bi da sejete u martu i da su zeleni do novembra i pored toga fao 300 po mogućnosti. Neide to tako.
Vreme mu je da zri polako....
Pre par godina dok sam sejao dkc 3623 fao 250 redovno smo ga skidali krajem augusta sa vlagom 12....
Inače danas na otkupno mesto čovek doterao kukuruz rod 2023, 18% vlage...

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Sezona zetve 2023 otvorena!!
(Ovo je treca godina u nizu kako cu kukuruz skinuti prije soje)

Sav kukuruz posijan 12.04.2023!
Danas skinuto cca 1/3 povrsine, malo vise..sutra smo trebali dovrsiti al kombajner ima kvar veliki na hederu pa cemo morat cekat…

1) Dekalb 5206 (ogled) (fao 450)
Tri godine ogleda s njim, tri godine debelog razocarenja…nijednom nije prebacio mislim iznad 4 t/ha!
Na 2100m2 vaga kaze 745kg sto bi po hektru bilo 3,55 t/ha
Vlaga: 20,1%…velika, iako je izgledao zrelije od drugih hibrida, ili posto je bio na zemlji pa je sporije otpustao vlagu?!
Al kaze kombajner kad ga je kupio s poda hederom posto je polegao 80% jedno 15ak posto da je ispalo/ostalo klipova na zemlji najmanje
Dotukao ga prvi toplotni udar u 6mj i takav jadan je docekao oluje…

2) Pajdaš (fao 490)
Zasad ovo skinuto nije ispod 9 t/ha sigurno!
Vlaga 11,2-13,5%

3) Kashmir (fao 390)
Tamo di stoji 90% prinos je 10 t/ha a tamo di je pod kutem 45 i pokoji na zemlji skoro upola losiji (5,5-7 t/ha) al ima ga jos za skidati
Vlaga: 10,9% pa do 14,5% (ovaj sto je pod 45kutem i di god koji sto je na zemlji)

Za Kashmir, Pajdas i Gloriett cemo vidjeti kad skinemo sve…
Al ove godine su zrna puno veca i teza u odnosu na proslu…
Nek bude prinos prosjek kao prosle godine i bit ce i vise nego odlicno na ovu ludu godinu….

Prosle godine sijali 06.04.2022 i prva zetva bila 08.08.2022
Ove godine sijali 12.04 i krenuli sa zetvom 28.08.2022

(Namjerno ss sa datumom posto mi jedan kolega iz drugog kraja Hr ne vjeruje, jer njegov Kashmir se jos uvijek dosta zeleni i mozda tek krajem 9mj ce doci)
Ovaj tjedan temperature 38-41 su sprzile kukuruz!

fbe96daaf30ca8ba4db1a2580ef492ee.jpg

d04287e8651f0c1aef82a5bc567c60f8.jpg

29f5674fb28c68a6ebaa586d1e723ea3.jpg

6d47e76edceae7f1520cb4a963b338b6.jpg

a12d5d708e0f019a61d3d8b0c4600126.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh