Kukuruz 2023

Kukuruzi kod mene na brdu. Setva 29.april. Bez osnovnog djubriva. Predsetveno 150 kg Urea i u 10-om listu 150 kg Kan-a rasipačem.

KWS Kolegas
g87lY6T.jpg

o6GHO7q.jpg

IxEfFJ4.jpg

KWS Advisio
CB7npUL.jpg

O0k3DWk.jpg

Pioneer 9300
ZTqLR01.jpg

hb9DOlV.jpg
Kws advicio imam prvu godinu, kakav ti se cini u odnosu na p9300 i kws kollegas?
Kod nas su kukuruzi povaljani na mnogim njivama pa ne mogu bas usporedjivati kod sebe

Kws advicio imam prvu godinu, kakav ti se cini u odnosu na p9300 i kws kollegas?
Kod nas su kukuruzi povaljani na mnogim njivama pa ne mogu bas usporedjivati kod sebe

I kod mene je Advisio prvi put, videćemo. Kolegas je standardno dobar. U ravnici ih imam na nekoliko parcela i izgledaju odlično. Ovih dana kad stignem da obidjem pa će biti slika.

Pioneer 9300 sejem samo na brdu zbog kraće vegetacije i već nekoliko godina je odličan, naročito kad zasuši. Ove godine će biti bolji kasniji hibridi, tako da očekujem veći prinos kod Kolegasa i Advisia u odnosu na 9300. Ipak je on fao 330 a ova dva su fao 500.

Jesam, prošle godine pored 9300. Bio je slabiji za više od 1 tone u odnosu na 9300. Dosta tanka stabljika, bilo je dosta prelomljenog i popadalog po zemlji.

Ove godine mi od Pioneera najbolje izgleda p0710. Obećava baš.

Taj 9300 je mocan i jako rodan, al ga vetar rusi lako. Isto tako i 9889.
Kad budem skidao odgled videcete nekoliko zanimljivih cinjenica koje ce predstavljati neki reper za izbor Pionir hibrida.

Napravi neki video sadrzaj
Ja sijem P9241 na 90% povrsina, rado bih uzeo visu fao grupu da jednako dobro otpusta vlagu, kod mene je na knap da skinem bez susenja zbog brdskog reljefa

Taj 9300 je mocan i jako rodan, al ga vetar rusi lako. Isto tako i 9889.
Kad budem skidao odgled videcete nekoliko zanimljivih cinjenica koje ce predstavljati neki reper za izbor Pionir hibrida.
9889 slabije susu podnosi u fazi oplodnje naspram drugog sortimenta od pioneera. 9757 nisam zadovoljan nikao bio, kolegi je 0725 jalov ostao, 9889 podgorio strasno i znao pljesniviti. 0217 je izmisljen hibrid za mnoge sjemenske kuce medjutim vjetar ga rusi samo tako. 9241 je kolega imao sijao ga na 75000 biljaka po ha i curio tonu slabije po jutru te rekorsne godine naspram drugih hibrida. Promotor je rekao, da je preporuka da se on sije na 82 83 000 biljaka ja reko sta ako zasusi

Kod mene 9889 ali na dobroj zemlji. Padavina mu falilo ali na niskom je terenu pa je iz tog razloga bolji od ostalih.

a5101f6b796e99b8ffa184b67f9ac52e.jpg

Ove godine mi deluje da je pionir bolji od dkc. Videcemo kad kombajn udje u njivu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kod mene je ostalo plitko zrno. Sad, da l' je to zbog leda koji je izmasakrirao lisnu masu neposredno nakon oplodnje, ili zbog suše - ne znam. Inače, u zametanju je imao potencijal, napravio je po 18 redova zrna (Pionir 9911), ali posle zametanja su stvari sa vremenom krenule naopako. Ali u svakom slučaju šacujem bolji prinos nego prošle godine kad sam imao 2,5t po jutru.

Poslednja izmena:
Dkc 5182
Vrhovi klipova nezavrseni,ali zabovoljan sam.
Na njivama u okolici ima dosta polegnutih,na ovom hibridu gotovo nema polegnute biljke, jako dobar hibrid i otporan sto se tice poleganja. Sijan je na laganoj zemlji na brdu baš zbog boljeg korjena.

IMG-2203.jpg

IMG-2200.jpg

IMG-2202.jpg

Poslednja izmena:
Danas sam detaljnije gledao kws advisio i pioneer 0217. Oba hibrida zbilja imaju dobre klipove. Advisio naoko bolji iz razloga sto daleko daleko cesce ima klip sa 20 redova a ispod 18 nisam vidio da ima. Dok pioneer 0217 ima u pravilu 16 rijedje 18, sa 20 neznam jesam uopce vidio. Opticki gledano 10% bi advisio bio bolji. No kombajn ce reci svoje

9889 slabije susu podnosi u fazi oplodnje naspram drugog sortimenta od pioneera. 9757 nisam zadovoljan nikao bio, kolegi je 0725 jalov ostao, 9889 podgorio strasno i znao pljesniviti. 0217 je izmisljen hibrid za mnoge sjemenske kuce medjutim vjetar ga rusi samo tako. 9241 je kolega imao sijao ga na 75000 biljaka po ha i curio tonu slabije po jutru te rekorsne godine naspram drugih hibrida. Promotor je rekao, da je preporuka da se on sije na 82 83 000 biljaka ja reko sta ako zasusi
Šta je onda poenta? Posejati gušće-uložiti više novaca da bi dobio na kraju isti rezultat.....

Nazad
Vrh