Kukuruz 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sećam se da je moj deda od svih tada 5 ha bar 1ha bio pod detelinom (lucerka) i to nekoliko godina. A pošto je imao i krava i svinja i konja i ovaca onda se znalo da se svo to đubre (zgorelo) izvuče i opet 1 ha nadjubri. I tako u krug. Slabo je tada korišćeno veštačko. Ali kad se prestalo sa stajnjakom i detelinama onda je počelo da bude problem i sa prinosima i sa obradom. A da ne pominjem da je slabo radjeno prskanje korova. Msl rađeno je ali tada je to bilo uslužno od strane drugih i bilo vrlo loše. A kopanje kukuruza je bila neminovnost i to u 2x uz predhodno špartanje konjima. Ja zadnjih bar 8 godina ništa ne palim već sve zaoravam (uz primenu onih bakterija za razgradnj - nadam se da to pomaže). Sa prskanjem stnjišta totalom i prvo plitkim oranjem strnjišta a kasnije dobokim - došao sam do toga da je sada obrada zemlje jednostavnija, zemlja je dosta rastresita. Radim stalno analizu zemljišta i bacam samo neophodno od veštačkog. Jeste da je u ovo današnje ludo vreme možda nepotrebna operacija ali pokušavam da nadjem nekoga da mi sad odmah posle skidanja pšenice uradi podrivanje. Da razbije ovaj sloj izmedju 40 i 50 cm. A da u avgustu posejem ove razne mešavine trave i da njih prvo istanjiram i odmah zaorem na jesen. Proverio i cena za 2,5 ha tih trava je 200 eura ukupno. Msl da sam sve blizi ovoj ideji da sve ovo uradim pa da vidim kako će biti u narednom periodu.
Ko je proizvodjac tog preparata,tj bakterija za razgradnju ako ti nije problem da kazes?

Ovaj kukuruz je u najgorem stanju od mojih. Ima delova atara u kojima ce kukuruz zavrsiti do kraja nedelje ako ne dobije kisu. Ne mislim na prskanje od nekoliko lit.

rY1bpfs.jpg

59fFBX0.jpg
A ja bi sutra da posijem postrni.....ili da odustanem.....

AS201 drzi se jos bez nekih velikih problema, u samom selu nismo imali bas vecu kisu nekih 15mm i to je, i u maju 40mm krajem maja a pre toga ni kapi dva meseca. Bice steta ako najebemo opet od suse kao prosle godine i ako imam kukurze i od 3 metra ja im ne verujem dok ne oberem, zanimljivo je da je sada kukuruz vise od duplo veci nego prosle godine a setva je bila praktino u dva dana, nicanje isto dugacko ali nije bilo kise da ga davi kao proslog proleca.Sada ima sve uslove da bude dobar ali vec je pocela odbrana od sunca, smonice imaju vlagu dublje ali pucaju polako jer je masa velika i zahtevi biljke su ogromni, tako da ova masa sada nista ne znaci ako ne bude kise u naerdne dve nedelje, bice kraj polako, jer za deset dana ulazi u fazu metlicenja i tada je vreme presudno.
https://ibb.co/C5mH48X]
[/URL][/URL]
IMG-20220620-190747.jpg
[/URL]
[/URL][/URL]
IMG-20220620-190544.jpg
[/URL]
[/URL][/URL]
IMG-20220620-121725.jpg
[/URL][/url]
Na jednoj slici je medja izmedju komsije, moj je desno njegov levo NS640, ove godine nesto cudan, upreo se odavno jos posle kise.Razgovarao sam sa njim,nije zadovoljan, ima malo trave na kraju ali tamo dublje nema, bacio je 350 kg ureje u setvi, ja sam isao samo Kan i 3/16 pomesano u sejalici i to je to, vise nisata ove godine.

Rasheed91 pa ne znam da li smem da ne kazu da je reklama. Ali kažem godina uzimam Uniker. Pre njega rasturim bar 50kg/ha uree i onda sve poprskam i odmah idem u zaoravanje.

Jel postoji opcija koliko tolike oplodnje kukuruza ako je oplodnja u ovom toplotnom talasu sto javlja 34 do 37 stupnjeva ali, je dobio nekih 15 lit danas i u solidnoj je kondiciji trenutno? Ili tu nema srece.

Ako se bude opliđivao na 37 stepeni, nek mu je bog u pomoći.
Kiša što je pala ne utiče na visoke temperature.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Jako veliki je problem da nekoliko dan u oplodnji bude tih 36-37 C. Em je brada suva em je polen na cvetu suv i on kao takav se jako teško oplođava. Onda imamo one krezave klipove.Kad bi ostale temp do 30 C u narednih 10-tak dana i pored ove male količine kiše koja je bila jutros onda bi oplodnja bila max. Valjda će biti tako.

Jako veliki je problem da nekoliko dan u oplodnji bude tih 36-37 C. Em je brada suva em je polen na cvetu suv i on kao takav se jako teško oplođava. Onda imamo one krezave klipove.Kad bi ostale temp do 30 C u narednih 10-tak dana i pored ove male količine kiše koja je bila jutros onda bi oplodnja bila max. Valjda će biti tako.
Tesko meni foreca javlja 37 stupnjeva nrkih 5 6 dana a sa danasnjim danom ce mi prve metlice izlaziti van na kukurizu. Znaci prav olpodnja pocinje za 5 6 7 dana a onda ovaj najavkjeni pakao dolazi koji ce trajati 6 7 dana

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh