Sećam se da je moj deda od svih tada 5 ha bar 1ha bio pod detelinom (lucerka) i to nekoliko godina. A pošto je imao i krava i svinja i konja i ovaca onda se znalo da se svo to đubre (zgorelo) izvuče i opet 1 ha nadjubri. I tako u krug. Slabo je tada korišćeno veštačko. Ali kad se prestalo sa stajnjakom i detelinama onda je počelo da bude problem i sa prinosima i sa obradom. A da ne pominjem da je slabo radjeno prskanje korova. Msl rađeno je ali tada je to bilo uslužno od strane drugih i bilo vrlo loše. A kopanje kukuruza je bila neminovnost i to u 2x uz predhodno špartanje konjima. Ja zadnjih bar 8 godina ništa ne palim već sve zaoravam (uz primenu onih bakterija za razgradnj - nadam se da to pomaže). Sa prskanjem stnjišta totalom i prvo plitkim oranjem strnjišta a kasnije dobokim - došao sam do toga da je sada obrada zemlje jednostavnija, zemlja je dosta rastresita. Radim stalno analizu zemljišta i bacam samo neophodno od veštačkog. Jeste da je u ovo današnje ludo vreme možda nepotrebna operacija ali pokušavam da nadjem nekoga da mi sad odmah posle skidanja pšenice uradi podrivanje. Da razbije ovaj sloj izmedju 40 i 50 cm. A da u avgustu posejem ove razne mešavine trave i da njih prvo istanjiram i odmah zaorem na jesen. Proverio i cena za 2,5 ha tih trava je 200 eura ukupno. Msl da sam sve blizi ovoj ideji da sve ovo uradim pa da vidim kako će biti u narednom periodu.