Kukuruz 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znači da ovi koji idu đubriva bez u stvari popravljaju humus a to što nemaju ništa ide na uštrb kvaliteta zemljišta.
Koliko god loše to zvučalo, ali ustvari je tako.
Ne popravljaju, samo ne uništavaju humus.
Ovim tempom vrlo brzo će ovde biti sahara, humus na pojedinim lokalitetima je već smanjen sa 5 na svega 1,5%.
Kad ne bude humusa jednostavno neće imati šta da zadrži vodu u zemlji ( obradivom delu).

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Koliko god loše to zvučalo, ali ustvari je tako.
Ne popravljaju, samo ne uništavaju humus.
Ovim tempom vrlo brzo će ovde biti sahara, humus na pojedinim lokalitetima je već smanjen sa 5 na svega 1,5%.
Kad ne bude humusa jednostavno neće imati šta da zadrži vodu u zemlji ( obradivom delu).

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Ako bi mislili na humus, mislim da se trebamo vratiti 100g unazad,i koristiti 2/3 zemljista za proizvodnju,a 1/3 ostaviti na ugar.....mislim da sam tako nesto procitao,jos u vrijeme feudalaca i kmetova.....

To je @ivanz dobra mjera, ali u današnje vrijeme teško provediva. Zato se pronalaze drugi, vjerojatno manje efikasni, načini za humizaciju tla. Jedan od njih je sijanje sideracijskih kultura u vrijeme kad na tom mjest ionako nisu planirane druge kulture. Ugar po meni ima jedan neželjeni efekt - povečanje zakorovljenosti, a zelenom gnojidbom se jako utječe na smanjenje zakorovljenosti.

Ugar po meni ima jedan neželjeni efekt - povečanje zakorovljenosti.
Nebi trebalo tako biti jer se ipak treba obrađivati zemljište tijekom ugara, tanjurača ili gruber recimo i na taj način uništavati korov. Nisam ga radio, ali ima u selu koji rade ugar, definitivno se vidi da zemlja odahne malo i odmori...

Ima. Ali da jako puno doprinosi, to je istina. Isto kao i ovaj ugar, na očihled se vide razlike. Svi radimo kako možemo i kako znamo jbg.

Kod mene kontra stajski zaoran tu je dobro.
Gdje nije podgorilo.
Zna se i koja količina ide i mora biti zrel.
A ne frižak ili oseka

Sećam se da je moj deda od svih tada 5 ha bar 1ha bio pod detelinom (lucerka) i to nekoliko godina. A pošto je imao i krava i svinja i konja i ovaca onda se znalo da se svo to đubre (zgorelo) izvuče i opet 1 ha nadjubri. I tako u krug. Slabo je tada korišćeno veštačko. Ali kad se prestalo sa stajnjakom i detelinama onda je počelo da bude problem i sa prinosima i sa obradom. A da ne pominjem da je slabo radjeno prskanje korova. Msl rađeno je ali tada je to bilo uslužno od strane drugih i bilo vrlo loše. A kopanje kukuruza je bila neminovnost i to u 2x uz predhodno špartanje konjima. Ja zadnjih bar 8 godina ništa ne palim već sve zaoravam (uz primenu onih bakterija za razgradnj - nadam se da to pomaže). Sa prskanjem stnjišta totalom i prvo plitkim oranjem strnjišta a kasnije dobokim - došao sam do toga da je sada obrada zemlje jednostavnija, zemlja je dosta rastresita. Radim stalno analizu zemljišta i bacam samo neophodno od veštačkog. Jeste da je u ovo današnje ludo vreme možda nepotrebna operacija ali pokušavam da nadjem nekoga da mi sad odmah posle skidanja pšenice uradi podrivanje. Da razbije ovaj sloj izmedju 40 i 50 cm. A da u avgustu posejem ove razne mešavine trave i da njih prvo istanjiram i odmah zaorem na jesen. Proverio i cena za 2,5 ha tih trava je 200 eura ukupno. Msl da sam sve blizi ovoj ideji da sve ovo uradim pa da vidim kako će biti u narednom periodu.

Скупе те траве и ја сам о томе размишљао али требало би ми 800 евра за семена. Нешто гледам и тражим неку замену типа уљана репица, граорица и неки домаћи сирак. Па на метар висине да га истарупирам и заорем.

Ovaj kukuruz je u najgorem stanju od mojih. Ima delova atara u kojima ce kukuruz zavrsiti do kraja nedelje ako ne dobije kisu. Ne mislim na prskanje od nekoliko lit.

rY1bpfs.jpg

59fFBX0.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh