Peet
Član
Ja moje kukuruze necu jos slikati, ostavljam to za nekih 15 dana nakon pokusaja oplodnje. Bedna je situacija u ataru, samo nije mi jasno kako je psenica mogla izgurati tako solidan prinos skoro bez padavina u Maju i Junu,
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Tako je, potvrđujem. 2012. imao sam AS72 na 80 ari i mnogo redak bio (pipa, fazani, sušno u fazi nicanja). Džigericu svoju sam pojeo gledajući na šta liči ta njiva dok sam je obilazio u toku vegetacije i što je nisam presejao... Na kraju mi taj kukuruz bio najrodniji i najzdraviji (u smislu aflatoksina). Nacurilo 4 tone što je oko 5t/ha, a na ostalim njivama bilo 2,5t/ha (sve su vazdušnom linijom oko 500-600m)Bilo bi druvačije sigurno. Ja sam sejao šećerac na nekih 27 cm razmaka, pa nastavio merkantilu. Posejao nekih 7-8 jutara dok sam skontao da nisam promenio razmak na mašini. E tu je kukuruz zelen do zemlje i poprilično robusniji od onog što sam posle sejao na 21 cm.
Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Bolje da i neusporeduje......sijao sam na 20 pa 21,6 i 23,2cm......izmedu 20 i 23,2 je razlika u prinosu za 1/3....Još da možeš kod branja usporediti prinose na ta dva dijela.
U sušnoj 2012 godini sam tarupom "skidao" kukuruze!Ja računam sklop puta 100 gr po klipu u sušnoj godini.Gađam sklop između 70 i 75.000 biljaka/ha gde može da se preživi u lošoj godini ako je godina povoljnija i bude 150-200 gr po klipu onda se stvari drastično menjaju.
Ranije sam i sam bio skeptik po pitanju guste setve dok mi se neke stvari nisu same objasnile, sada ne razmišljam o tome uopšte.